Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Izgorjeli ste na suncu? Riješite se opeklina uz ovaj super trik

Izgorjeli ste na suncu? Riješite se opeklina uz ovaj super trik
1

Priroda nam je podarila sve što nam je potrebno za zdravlje pa tako i čudotvornu biljku koja djeluje protuupalno i umirujuće, a uz to regenerira oštećenu kožu

VIDEO

Ljekoviti učinak gospine trave pripisuje se aktivnom sastojku hipericinu koji je zaslužan za protuupalno, umirujuće i regenerirajuće djelovanje biljke i svih njezinih sastojaka. Biljka je poznatija po maceratu popularnog naziva kantarion. Kantarionovo ulje smatra se gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi cijeli niz simptoma od kožnih tegoba poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije do ginekoloških smetnji.

- Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ulje je fotosenzibilno i zato se ne bi trebalo koristiti neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore - upozorila je Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja i savjetovala kako napraviti osvježavajuću masku za lice i tijelo, koja je dobra nakon sunčanja, osobito ako ste izgorjeli. 

Thinkstock

Kod opeklina od sunčanja:

Losion za njegu tijela nakon sunčanja napravite od 80 mililitra kantariona, 20 mililitara hidrolata lavande i 25 kapi eteričnog ulja prave lavande. Pomiješajte sastojke i dodajte ih u bočicu s raspršivačem. Nakon tuširanja dobro protresite bočicu i nanesite mješavinu na mokru kožu umjesto uobičajenog losiona.

No nakon mazanja ne biste se smjeli izlagati suncu od 12 do 15 sati. Ljudi s osjetljivom kožom mogu dobiti alergijsku reakciju čak i nakon 15 sati, pa ako imate problema s alergijama, izbjegavajte kantarion tijekom sunčanja.

Lijek za opekline:

U kombinaciji s eteričnim uljem prave i širokolisne lavande kantarion je odličan za liječenje opeklina i sprečavanje ožiljaka od opeklina (odnosi se i na opekline nastale od sunca ili zračenja). U tamnu bočicu ukapati 100 kapi eteričnog ulja prave lavande i 100 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande te uliti 100 ml macerata kantariona.

Na taj način se dobije približno 10 postotna koncentracija eteričnih ulja u kantarionu. Kod težih opeklina ulje se može namazati direktno na kožu, pa na to direktno nakapati nekoliko kapi prave ili širokolisne lavande. Postupak ponavljajte svakih petnaestak minuta tijekom prvog sata.

Dreamstime

Maska za regeneraciju crvene kože:

U čašu hladnog čvrstog jogurta dodajte veliku žlicu kantariona i dobro promiješajte. Mješavinu nanesite na lice, vrat i dekolte te na druge crvene dijelove tijela. Ostavite da djeluje pola sata i zatim isperite mlakom vodom. 

Gospina trava bere se do kolovoza

Gospina trava bere se ljeti  tijekom cvatnje, od sredine  lipnja do kolovoza. Ubire se  samo gornji zeleni dio jer se u cvjetovima i gornjim listovima  nalazi  najviše aktivnih tvari. U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde, pa se kad ih okrenete prema suncu čini kao da su puni rupica. Raste na sunčanim  predjelima i u sjeni.

Još neke koristi od ove biljke:

  • Protiv reume, gihta i išijasa Kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta.
  • Protiv gljivica Umočite tampon u ulje gospine trave i stavite ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati. Na tržištu postoje i vaginalete s kantarionovim uljem. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta.
  • Ublažava rane od ležanja Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta na dan.
  • Protiv strija u trudnoći Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv strija i za perinealnu masažu. No, budite oprezni jer trudnice ne smiju piti čaj od kantariona.
  • Protiv herpesa, akni, proširenih vena i ožiljaka Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opeklina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta na dan.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...