Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izlazi li vaša mačka često iz kuće? To nije dobro, evo zašto

Držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene. To je posebno dobar savjet s obzirom na to da mnogi patogeni koje mačka nosi mogu se prenijeti na ljude, kaže Kayleigh Chalkowski

Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.

Ljudi bi isto tako trebali primiti na znanje da mačke mogu prenijeti neke od tih bolesti na ljude, ističu znanstvenici. Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da  izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora.

OD BLIJEDIH DO NARANČASTIH Znate li zašto neka jaja imaju žumanjke različitih nijansi?

- Sa svakim stupnjem zemljopisne širine izgledi za zarazu rastu četiri posto - kaže voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica šumarskog fakulteta sveučilišta Auburn u Alabami.

- Tropska područja doživljavate kao ona bogatija divljim životinjama i parazitima. No čini se da zemljopisne širine imaju obrnuti učinak - kazala je za AFP. 

Foto: Dreamstime

Kako bi se riješila dilema koje je mjesto bolje za boravak mačaka Chalkowski i njezin tim pročešljali su više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kućama i izvan njih. Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja među kojima i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska.

- Ovo je prvi puta da je na različitim lokacijama precizno utvrđen, kao faktor rizika zaraze kod mačaka, pristup vanjskom prostoru u slučaju raznih patogena - kazala je Chalkowski.

Sick woman in her bed looking at a clinical thermometer ZNAK NEKIH BOLESTI Prepoznajte uzroke: Što kada je temperatura tijela preniska?

To je konzistentno utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti među kojima i  toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude.

- Zapravo, gdje god da ste na svijetu, držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene. To je posebno dobar savjet s obzirom na to da mnogi patogeni koje mačka nosi mogu se prenijeti na ljude - kaže Chalkowski.

I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću a stoka bolesti probavnog sustava. Divlje mačke prvi su puta vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina. U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga štovane.

Procjenjuje se da su oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućne ljubimice.

KĆERKA MILE KITIĆA ZALUDJELA BALKAN: Objavljuje golišave fotografije i živi raskošnim životom

Komentari (41)
  • E zbog toga se macke koje izlaze van treba cijepiti protiv zaraznih bolesti.. Covjek na obuci dovuce vise parazita nego macka..

    17. 4. 2019,   22:51
  • ovo se moze reći za svaku životinjua pa čak i za ljude. Budite stalno u kući, nećete biti nikad bolesni. Koja je poanta članka...??? Koji idio je finnancirao istraživanje...?

    17. 4. 2019,   22:57
  • svi moji mački su lutali zato su ili nestali ili h auto udarilo,,,

    17. 4. 2019,   22:14