Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Izležavanje u kadi potrošit će kalorija kao pola sata hodanja

Izležavanje u kadi potrošit će kalorija kao pola sata hodanja
1

I ne samo da topla kupka ubrzano otapa kalorije, već i tuširanje hladnom vodom. Tako se, naime, aktivira smeđe masno tkivo čija je uloga u tijelu otapanje naslaga bijele masnoće

VIDEO

Znanstvenici sa Sveučilišta Loughborough napravili su test sa 14 muškaraca. Najprije su ih poslali da voze bicikl sat vremena, a potom su isto toliko vremena ležali u kadi punoj vruće vode - temperatura vode iznosila je 40 stupnjeva Celzijevih.

Otkrili su da vožnja bicikla otapa više kalorija, ali i da izležavanje u kadi troši 130 kalorija, što je otprilike kao pola sata hodanja. Razlog gubitku kalorija u toploj vodi je, kažu, podizanje tjelesne temperature, prenosi Daily Mail.

Jedite ovih 5 voćki svaki dan i struk će vam se početi 'topiti'
Jedite ovih 5 voćki svaki dan i struk će vam se početi 'topiti'

Znanstvenici su potom 24sata pratili razinu šećera kod svih ispitanika. Šećer u krvi bio je niži za oko 10 posto nakon relaksacije u toploj kupki u odnosu na vožnju bicikla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kažu da "pasivno zagrijavanje" smanjuje upalu. Na primjer, u Finskoj koriste medicinske tretmane bazirane na zagrijavanju tijela, a u časopisu JAMA Internal Medicine je objavljeno kako sjedenje u sauni može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Kako vruća kupka djeluje na tijelo?

Što se sve događa u tijelu kada ležimo u kadi vruće vode, i u kojim slučajevima to nije dobra ideja, objasnila nam je Branislava Čilić dr. med., specijalist obiteljske medicine.

- Proširuje krvne žile toplini izloženog tkiva što povećava protok krvi kroz tkivo i tako odnosi metaboličke produkte, toksine ali i ubrzava metabolizam što ima povoljan učinak i na otvaranje pora kože te i oslobađa kožu neželjenih produkata, ali i isušuje kožu nakon prestanka izlaganja vrućoj vodi - kaže Branislava Čilić dr. med.

- Tijelo se na taj način pokušava osloboditi suvišne topline čime koristi dodatnu energiju što može dovesti do veće potrošnje kalorija pa i gubitka kalorija te masnog tkiva. Također, povećana i ubrzana cirkulacija krvi i limfe ima blagotvoran učinak na periferni živčani sustav, protok kroz umorne mišiće, pa djeluje umirujuće. Djeluje i na smanjenje celulita što je ženama naročito važno - dodaje Branislava Čilić dr. med.

Fotolia

Neki ljudi ne bi trebali prakticirati ležanje u kadi:

  • srčani bolesnici - jer se proširenjem krvnih žila periferije oduzima dio krvotoka srcu ili mozgu koji je već kompromitiran bolešću
  • muškarci koji planiraju potomstvo - jer visoka temperatura testisa smanjuje oplodnu moć sjemene tekućine
  • trudnice kojima periferni protok oduzima dio krvotoka namijenjen placenti i plodu

- U prvim tjednima trudnoće nije preporučljivo. K tome djeluje na razinu oksitocina hormona koji je zadužen za trudove, ali i za socijalno i emocionalno u nama - objasnila je Branislava Čilić dr. med.

  • bolesnici s hemoroidima
  • oni u febrilnim stanjima
  • osobe s visokim i niskim krvnim tlakom
  • dijabetičari

Dodaje kako se ne slaže da je dugoročno izlaganje većoj temperaturi zdravo, optimalno je, kaže, sve do 20-ak minuta, ali ne svakodnevno.

Hladna voda pomaže smršavjeti

Postoji teorija da se dobro tuširati hladnom vodom jer se tijelo nakon toga mora dodatno zagrijati, a to troši više kalorija. Ova teorija je poznatija nego ona s kupanjem u toploj vodi, a povezana je s aktivacijom smeđeg masnog tkiva. 

Naime, naše tijelo ima dvije vrste masnog tkiva - bijelo i smeđe. Bijelom je zadatak gomilati masnoću, a smeđem otapati masnoću, odnosno pretvarati je u toplinu. Hladnoća aktivira smeđe masno tkivo.

- Uloga smeđeg masnog tkiva (engl. brown adipose tissue, BAT)  je trošenje kalorija iz masti i proizvodnja topline kao odgovor na hladnoću. Bijelo masno tkivo u trbušnom dijelu – sprema masnoću, dok smeđe masno tkivo koje je locirano među lopaticama – troši masnoću. Smeđe masno tkivo se smanjuje starenjem, ali se može aktivirati izlaganjem hladnoći kao i uz pomoć nekih sastojaka hrane - objasnila je  Marinela Šajina, dipl. ing. nutricionist na portalu nutricionizam.com.

Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina
Genijalna kupka koja će očistiti vaše tijelo od naslaga toksina

Također, kod tuširanja hladnom vodom vlakna u mišićima se naglo skraćuju što rezultira bržim protokom limfe kroz tijelo, a to utječe na metabolizam. Sportaši su posebno skloni tuširanju hladnom vodom.

- Po mome vlastitom iskustvu i mišljenju, tuširanje hladnom vodom pozitivno utječe na koncentraciju, imunitet te poboljšava kognitivne sposobnosti. Kod sportaša poboljšava oporavak mišića koji postaju otporniji i spremniji za sljedeće fizičke napore, te također otklanja metaboličke ostatke iz mišića, također poboljšava cirkulaciju, ublažava simptome depresije te povećava mentalnu snagu - rekao nam je Kristian Tin Armstrong, osobni trener za individualne i poluindividualne treninge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru