Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Iznenadna pulsirajuća bol koja ne prestaje znak je upale zuba

Iznenadna pulsirajuća bol koja ne prestaje znak je upale zuba

ŠTO NA ODMORU? Ako se pulsirajuća bol ne smanjuje ni nakon što ste popili analgetik, radi se o upali kod koje se daje antibiotik, zbog čega je važno odmah otići liječniku.

VIDEO

Neugodnosti poput zubobolje na godišnjem odmoru možete spriječiti posjetom stomatologu barem mjesec dana ranije, kaže dr. med. dent. Aleksandra Pavelić. Dodaje kako možete otići na preventivni pregled ili se zaputiti u stomatološku ambulantu ako osjetite i najmanji problem. Najčešći uzrok zubobolje je karijes. Ipak, često tu bol brkamo s drugim uzročnicima.

- Bol može izazvati i upala zubnog tkiva oko zuba - rekla je dr. med. dent. Pavelić. Mladi bolove mogu zamijeniti i s izrastanjem umnjaka. Ako se zubobolja pojavi tijekom godišnjeg, nije dobro čekati kraj odmora kako se stvari ne bi dodatno zakomplicirale.

Pojačajte higijenu

- Treba odmah posjetiti stomatologa, a ako je nedostupan problem se privremeno može riješiti tabletama protiv bolova - rekla je Pavelić. Analgetike možete kupiti u najbližoj ljekarni. Nemojte ni u kojem slučaju pokušati sami riješiti problem i “improvizirati”.

- Nije preporučljivo poduzimati zahvate u vlastitoj režiji jer time možete dodatno zakomplicirati situaciju - govori stomatologinja. Dodaje da je jedino što možete dodatno pojačati oralnu higijenu.

- Četkajte zube mekanom četkicom više puta dnevno, čistite međuzubne prostore interdentalnim četkicama ili oralnim tušem - savjetuje stomatologinja. Isto tako, dobro je uvesti oralne vodice na bazi klorheksidina.

Nemojte zanemarivati i neozbiljno shvaćati ni trenutačne bolove jer i oni mogu biti pokazatelj da nešto nije u redu s vašim zubima.

Ne pretjerujte: I previše vode može biti opasno za zdravlje
Ne pretjerujte: I previše vode može biti opasno za zdravlje

- Ne ignorirajte simptome kao što su trenutačni bolovi na hladno, slatko ili kiselo. Nemojte zanemarivati bolove na zagriz jer su oni sigurni znakovi da se s vašim zubom ili zubnim tkivom nešto događa - tvrdi dr. med. dent. Pavelić.

Ako je riječ o iznenadnoj pulsirajućoj boli koja ne prestaje ni uz tablete protiv bolova, znak je upalnog procesa u karioznom zubu.

Spavanje je otežano

- To je razlog posjetu dežurnom stomatologu koji će vam pružiti hitnu pomoć. Ako je potrebno, dat će vam antibiotik - kaže dr. med. dent. Pavelić. Dodaje da su bolovi jači noću pa je spavanje otežano. Tad se preporučuje sjedeći položaj ili hladni oblozi na upaljenoj strani obraza.

Dežurni stomatolozi

- Ako vam je prevencija stil života, malo je vjerojatno da ćete ovaj problem trebati riješavati upravo na godišnjem odmoru. Nemojte zaboraviti kako vaša zdravstvena knjižica vrijedi, a Hrvatska je dobro pokrivena stomatolozima koji će vam pružiti prvu pomoć do povratka kući. No pripazite na radno vrijeme, manja mjesta nemaju noćnu službu.

Najbolji savjeti za bolju oralnu higijenu i zdravije zube:

Dva puta dnevno perite zube

Stomatolozi preporučuju prati zube svakih 12 sati, odnosno dva puta dnevno, jer se u razmaku od dvanaest sati počinje javljati patološka koncentracija karijesa.

Neka zubna četkica bude mekša

Iako ljudi žele što bolje oprati zube i misle da je zbog toga čvrsta četkica učinkovitija, varaju se. Zbog zubnog mesa bolje je da bude mekanija da zubno meso ne nastrada.

Koristite i interdentalnu četkicu

girl using Interdental Brushes

Klasična zubna četkica očisti tek oko 40 posto površine zubi tako da se preporučuje nabaviti i interdentalnu četkicu koja odlično čisti međuzubne prostore.

Od velike pomoći je i zubni konac

Tamo gdje ne pomaže četkica za zube i interdentalna četkica, do temelja će očistiti zubni konac ili tuševi za usta koji interdentalne prostore čiste jakim mlazom vode.

Redovito idite stomatologu

Stručnjaci napominju kako bi svatko morao otići na pregled kod zubara barem dva puta godišnje, a čišćenje zubi u ordinaciji preporučuje se jednom godišnje.

VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku