Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izrada svijeća: Tradicija koja neprekidno 'gori' 77 godina

None Foto: Petar Glebov/Pixsell 6

Zbog ljubavi prema kreativnoj ručnoj izradi svijeća te osjećaja ponosa Franka Vatovac Tomičić preuzela je obiteljski obrt i dala mu moderno ruho

Kako ne osjetiti ponos kad znaš da si dio obiteljske tradicije duge 77 godina, i to bez prekida, počinje Franka Vatovac Tomičić. Iako je sanjala o novinarskoj karijeri, za što se i školovala, nakon diplome srce ju je vuklo (i odvuklo) prema obiteljskoj radionici u kojoj njezina obitelj ručno izrađuje svijeće koje danas imaju kultni status. Sve je počelo davne 1937. 

Privatni album

- Moji baka i djed, Ljubica i Milan Krsnik, osnovali su tad svjećarsko-medičarski obrt koji se bavio proizvodnjom svijeća od voska, licitara i proizvoda od meda. Taj su obrt preuzeli od djedova brata. Nakon odlaska u mirovinu posao su naslijedili moji roditelji te se nakon njih mali obiteljski obrt našao u mojim rukama. Zapravo se kratko vrijeme prije mene time bavila sestra, no ona je odabrala drugu profesiju, a ja za nastavak obrta. I nisam pogriješila niti požalila - govori Franka, kojoj je obiteljska radionica u Mlinovima, kao i njezinim sestrama, bila drugi dom.

Privatni album

- Posebno smo voljele topli parafin u kojem smo ostavljale tragove ili otiske prstiju, to nam je bila glavna igra (smijeh) - prisjeća se i dodaje da ju je oduvijek privlačila kreativna strana ovog posla u kojem iznova može stvarati nove oblike, mirise i boje. Kako je radionica u sklopu obiteljske kuće, nije mogla zaobići upijanje savjeta o nastajanju svijeća. No u vođenju obrta pomogli su joj svi članovi obitelji, osobito pokojna baka koja bi bila najponosnija što su se tajne o svijećama Vatovac prenijele trećoj generaciji.

- Nije mi bilo lako kao mladoj djevojci jer u posao sam ušla prije deset godina, s 21. No uspjela sam prevladati predrasude i zapreke te upravo to iskoristila u svoju korist. Samu sebe sam iznenadila kako se unatoč krizi posao ipak održao i to me čini neizmjerno sretnom jer nije mala stvar uspjeti održavati plamen našeg obrta cijelo vrijeme upaljenim - slikovito objašnjava. Iako se u današnje vrijeme, dodaje, tradicija osobito i ne cijeni (no nada se da će se to u skorije vrijeme promijeniti), ponosna je što imaju status tradicionalnog obrta koji su dobili na temelju toga što se svijeće proizvode ručno i na tradicionalan način. 

Petar Glebov/Pixsell

- Danas je to rijetkost zapravo. No tradicija ručne izrade nezamjenjiva je u postizanju kvalitete i dugotrajnosti naših svijeća. Velike serije i industrijski pristup ne mogu omogućiti ono što želimo postići, a to je unikatna proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda - ističe. Otkad je preuzela sve u svoje ruke, Franka je napravila moderan korak naprijed te svijećama dala novo ruho zahvaljujući personalizaciji - jer na njima će za vas ispisati ime, poruku ili bilo koji tekst.

Petar Glebov/Pixsell

- Nekoć davno svijeće su se proizvodile od pčelinjeg voska, a danas ih radimo od palmina voska i parafina. A kad govorimo o bojama i mirisima, mogućnosti su bezgranične. Osim novih materijala, uvela sam i moderan dizajn kako za oblik, tako i za ambalažu. Mislim da je jako važno biti u korak s vremenom, pratiti trendove i uvijek ponuditi nešto novo. To je ono što me najviše veseli, nova ideja - govori Franka, koja inspiraciju crpi u prirodi jer je za mirisne svijeće osobito nadahnjuju bilje i cvijeće. 

- Bavimo se i cvjetnim dekoracijama i uređenjima interijera. Uklopila sam svijeće i cvijeće kao dekoraciju na vjenčanjima i ostalim prigodama pa tako radimo i svijeće za krštenje te svijeće zahvalnice - ističe i poziva sve da se u njihovu showroomu (Mlinovi 2) uvjere u raskoš njihovih svijeća i cvjetnih dekoracija.

Privatni album

- Voljela bih raditi ovaj posao što je dulje moguće te ga, naravno, prenijeti na buduće generacije. A bila bih najsretnija kad bih ovu ljubav prema ručnoj izradi svijeća i kreativnom izražavanju mogla prenijeti na svoju djecu - zaključuje Franka.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Komentari (2)
  • Ja sam frik za mirisne svijeće, moram ih imat sve kao pokemone.

    11. 3. 2015,   09:09
  • sve pohvale i zahvale! gda. Franka nam je napravila najljepse i najmirisnije zahvalnice. hvala Vam od srca! imate nase preporuke!!

    11. 3. 2015,   15:11