Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Izrada svijeća: Tradicija koja neprekidno 'gori' 77 godina

Izrada svijeća: Tradicija koja neprekidno 'gori' 77 godina
6

Zbog ljubavi prema kreativnoj ručnoj izradi svijeća te osjećaja ponosa Franka Vatovac Tomičić preuzela je obiteljski obrt i dala mu moderno ruho

VIDEO

Kako ne osjetiti ponos kad znaš da si dio obiteljske tradicije duge 77 godina, i to bez prekida, počinje Franka Vatovac Tomičić. Iako je sanjala o novinarskoj karijeri, za što se i školovala, nakon diplome srce ju je vuklo (i odvuklo) prema obiteljskoj radionici u kojoj njezina obitelj ručno izrađuje svijeće koje danas imaju kultni status. Sve je počelo davne 1937. 

Privatni album

- Moji baka i djed, Ljubica i Milan Krsnik, osnovali su tad svjećarsko-medičarski obrt koji se bavio proizvodnjom svijeća od voska, licitara i proizvoda od meda. Taj su obrt preuzeli od djedova brata. Nakon odlaska u mirovinu posao su naslijedili moji roditelji te se nakon njih mali obiteljski obrt našao u mojim rukama. Zapravo se kratko vrijeme prije mene time bavila sestra, no ona je odabrala drugu profesiju, a ja za nastavak obrta. I nisam pogriješila niti požalila - govori Franka, kojoj je obiteljska radionica u Mlinovima, kao i njezinim sestrama, bila drugi dom.

Privatni album

- Posebno smo voljele topli parafin u kojem smo ostavljale tragove ili otiske prstiju, to nam je bila glavna igra (smijeh) - prisjeća se i dodaje da ju je oduvijek privlačila kreativna strana ovog posla u kojem iznova može stvarati nove oblike, mirise i boje. Kako je radionica u sklopu obiteljske kuće, nije mogla zaobići upijanje savjeta o nastajanju svijeća. No u vođenju obrta pomogli su joj svi članovi obitelji, osobito pokojna baka koja bi bila najponosnija što su se tajne o svijećama Vatovac prenijele trećoj generaciji.

- Nije mi bilo lako kao mladoj djevojci jer u posao sam ušla prije deset godina, s 21. No uspjela sam prevladati predrasude i zapreke te upravo to iskoristila u svoju korist. Samu sebe sam iznenadila kako se unatoč krizi posao ipak održao i to me čini neizmjerno sretnom jer nije mala stvar uspjeti održavati plamen našeg obrta cijelo vrijeme upaljenim - slikovito objašnjava. Iako se u današnje vrijeme, dodaje, tradicija osobito i ne cijeni (no nada se da će se to u skorije vrijeme promijeniti), ponosna je što imaju status tradicionalnog obrta koji su dobili na temelju toga što se svijeće proizvode ručno i na tradicionalan način. 

Petar Glebov/Pixsell

- Danas je to rijetkost zapravo. No tradicija ručne izrade nezamjenjiva je u postizanju kvalitete i dugotrajnosti naših svijeća. Velike serije i industrijski pristup ne mogu omogućiti ono što želimo postići, a to je unikatna proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda - ističe. Otkad je preuzela sve u svoje ruke, Franka je napravila moderan korak naprijed te svijećama dala novo ruho zahvaljujući personalizaciji - jer na njima će za vas ispisati ime, poruku ili bilo koji tekst.

Petar Glebov/Pixsell

- Nekoć davno svijeće su se proizvodile od pčelinjeg voska, a danas ih radimo od palmina voska i parafina. A kad govorimo o bojama i mirisima, mogućnosti su bezgranične. Osim novih materijala, uvela sam i moderan dizajn kako za oblik, tako i za ambalažu. Mislim da je jako važno biti u korak s vremenom, pratiti trendove i uvijek ponuditi nešto novo. To je ono što me najviše veseli, nova ideja - govori Franka, koja inspiraciju crpi u prirodi jer je za mirisne svijeće osobito nadahnjuju bilje i cvijeće. 

- Bavimo se i cvjetnim dekoracijama i uređenjima interijera. Uklopila sam svijeće i cvijeće kao dekoraciju na vjenčanjima i ostalim prigodama pa tako radimo i svijeće za krštenje te svijeće zahvalnice - ističe i poziva sve da se u njihovu showroomu (Mlinovi 2) uvjere u raskoš njihovih svijeća i cvjetnih dekoracija.

Privatni album

- Voljela bih raditi ovaj posao što je dulje moguće te ga, naravno, prenijeti na buduće generacije. A bila bih najsretnija kad bih ovu ljubav prema ručnoj izradi svijeća i kreativnom izražavanju mogla prenijeti na svoju djecu - zaključuje Franka.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje