Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izravnost i iskrenost - glavne su osobine dobrog prijateljstva

None Foto: Dreamstime

I sitnice poput kroničnog zaboravljanja računa ili partnera koji ide na živce mogu rastaviti prijatelje ako se prešućuju, a prijateljstva pucaju jer žene nisu baš izravne

Da biste prijatelja što dulje zadržali u životu, najvažnije je da uvijek budete iskreni a da ga pritom ne uvrijedite. A jedna od “škakljivijih” situacija je plaćanje računa. Ako vam se čini da baš vi uvijek platite kavu, vrijeme je da to i otvoreno, ali što nježnije kažete - na primjer: 

“Ajde ovaj put ti plati, ja sam prošli put platila“. Ili ako je prijateljica u novčanoj stisci, jednostavno predložite otići u park, pozovite je na kavu kod sebe... Tako ćete prijatelju dati priliku da raščistiti neugodnu situaciju. Inače, frustracija će se gomilati i na kraju zatrovati prijateljstvo. Problem može biti i njezin antipatični partner. 

Kad vam predloži da opet izađete svi zajedno, možete joj reći: “Ajmo radije samo nas dvije, želim da konačno budemo malo same”.

Postavite se na njezino mjesto

Osobito problematično može biti ako doznate da vašu prijateljicu vara partner. Tada se probajte zamisliti da ste na njezinu mjestu i što biste vi htjeli u takvoj situaciji; biste li htjeli da vam to prešuti ili kaže. Ako mislite da bi i ona htjela čuti istinu, recite joj to što nježnije. Ne želi li razgovarati o tome, dajte joj vremena dok se sama ne otvori. 

Ne uplićite se u njezine svađe

Pokušava li vas prijateljica uvući u svađu između nje i nekoga trećeg, a mislite da ona i nije baš u pravu, bolje je da budete neutralni. Kažite da smatrate kako je to ipak njihova stvar te promijenite temu.

Komentari (28)
  • u 95% primjera i najbolji prijatelj te ostavi kad zagusti ....

    12. 8. 2013,   09:56
  • Pa većina se prave prijatelji samo dok trebaju nešto od tebe, a kad ti trebaš bilo kakvu uslugu od njih onda samo nestanu. Pravi prijatelji, nema što. Što se tiče ovih što zaboravljaju račun, kod takvih parazita ne radi se o zaboravljanju već iskorištavanju i treba ih što prije maknuti od sebe. U većini europskih zemalja i SAD-u toga nema jer svatko plaća sebi što je u biti i najpoštenije. Ove što vodaju dečke svuda sa sobom su iritantne, boje se valjda da ih ne prevari pa ga vode svuda sa sobom pa i kad se idu naći frendicom, a i ti dečki su iritantni ako pristaju biti takve pudlice. Sve u svemu jako je teško naći pravog prijatelja i ako to nađemo treba to prijateljstvo čuvati, a ne da se raspadne zbog gluposti...

    12. 8. 2013,   10:31
  • Ove savjete koje vi tu dajete nisu za prijatelje već za poznanike.Kakav je to prijatelj kojem u facu lijepo ne možeš reći-stara,daj pola za piće,dečko ti je napor,budi s njim al kad nema mene,našminkala si se ko maškara,pijana si ko krava...Bez iskrenosti i otvorenosti i nema pravog,iskrenog,nepatvorenog prijateljstva...

    12. 8. 2013,   12:43