Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izumili sprej zbog kojeg će s WC školjke stolica lakše kliziti

None Foto: Charmin

Američki znanstvenici smislili su poseban premaz za zahodsku školjku u obliku spreja zahvaljujući kojem će smanjiti potrošnju vode potrebnu za ispiranje za čak 90 posto

Znanstvenici na Penn State University tvrde da njihov premaz spriječava razvoj bakterija u školjci te smanjuje neugodne mirise koji se iz nje šire, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sprej koji su osmislili pruža premaz koji je sliskiji od teflona, a na njega ne utječu urin ni druge tekućine. S vremenom se ipak troši, pa ga je potrebno ponovo nanijeti nakon 50 korištenja, odnosno 50 puštanja vode. Znanstvenici se nadaju da će tako smanjiti potrošnju vode jer se samo za potrebe zahoda svakodnevno u SAD-u potroši oko 141 milijarda litara vode.

Foto: Dreamstime

Svoje otkriće objavili su u časopisu Nature Sustainability te ističu kako je na svjetskoj razini dnevna potrošnja vode za ispiranje zahoda jednaka šesterostrukoj ukupnoj potrošnji vode u čitavoj Africi.

Dreamstime LANSIRANJE MIKROBA Prije puštanja vode u zahodu - obavezno spustite poklopac

- Naš tim je razvio biološki sprej koji služi kao repelent za tekućine i feces i zbog njega će se toaleti praktički sami čistiti, kazao je Tak Sing Wong, profesor koji je sudjelovao u istraživanju.

- Zaostale fekalije u školjci nisu samo neugodne za korisnike, nego predstavljaju i ozbiljan zdravstveni rizik. Naš je cilj osmisliti tehnologiju koja će na tržište donijeti proizvod od koristi za svakoga, zaključio je. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (9)
  • Ja kad procitam par navjestica na ovom portalu, men netreba nikakav sprej, samo iskace

    19. 11. 2019,   17:27
  • Dakle ajmo dodati još kemikalija u okoliš to je dobro za njega i dobro za ekologiju jer čuvamo vodu , koju onečistimo sa time

    19. 11. 2019,   16:21
  • Naj pametnije ka u Izeta....kad je smedje tek pustat...nista na svitlo zuto...😂

    19. 11. 2019,   15:39