Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ja, alergija na ubode: Ako teško dišete, potražite pomoć

Ja, alergija na ubode: Ako teško dišete, potražite pomoć
1

Nakon što vas ubode komarac ili mrav, na tijelu će se pojaviti crvenilo ili manji otok. No i ubod pčele te stršljena mogu izazvati otežano disanje, ubrzani puls i mučninu

VIDEO

Pozdrav svima! Ja sam reakcija vašega tijela na ubode. Stiglo je ljeto, omiljeno godišnje doba malenih, ali i velikih insekata te paukova. Njima nije u interesu sukobljavati se s vama, kao što ni vama nije s njima, ali prijeđete li im put ili ih na neki način isprovocirate, neće se ustručavati obraniti. 

U normalnim okolnostima ubod nijednoga kukca ili pauka u ovoj državi ne bi vam trebao predstavljati životnu opasnost, ali ako ste slučajno alergični na njih ili vas ubodu na nezgodna mjesta, opasnost uvijek postoji. Prvo ćemo pričati o jednim od najmarljivijih insekata koji s ljudima već tisućama godina žive i vrlo su korisne, a to su pčele. Kao što već vjerojatno znate, pčela vas može ubosti samo jedanput, a poslije toga će uginuti jer više ne može izvući žalac, nego se on otrgne s velikim dijelom njezina tijela. 

One su vrijedne i korisne ali bockaju kada ih razljutite

Radilica koja skuplja nektar i pelud te je udaljena od pčelinjaka vrlo će vas rijetko ubosti, štoviše, jedino ako stanete na nju ili njome grubo rukujete pa se osjeća ugroženo. Češći su ubodi u blizini pčelinjaka jer, kao što biste vi branili svoj dom, tako one brane svoj. Kada vas ubodu, u vaše tijelo puštaju kombinaciju otrovnih, organskih tvari i događam se ja - reakcija. U normalnim okolnostima ubod je bolan te će se na mjestu uboda pojaviti crvenilo, oticanje i možda povišena temperatura, a prvo što trebate napraviti je izvaditi žalac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On otpušta otrov dok god je zapiknut u vašu kožu koliko god ga ima, a odstranjivanjem ćete ublažiti mene, reakciju. Vrlo je bitno i da ne pritišćete žalac, nego da ga ostružete nečim kao, npr., noktom ili kreditnom karticom zato što biste stiskanjem mogli sami otpustiti još otrova. Da se razumijemo, pčela je jedini insekt koji će namjerno napasti, tj. u prirodi joj je da ostavi žalac, ali se isto može dogoditi i s osama ili stršljenima. Ovakva sam uobičajena za većinu insekata, a jedino što se može razlikovati je intenzitet bola, oticanja itd., no postoje još dva moja tipa. 

Crvenilo i otok mogu se proširiti i na veće dijelove tijela

Moj drugi tip je takozvana lokalizirana reakcija. Za nju je karakteristično da se crvenilo i oticanje, a ponekad i bol prošire dalje od uboda. Recimo da vas kukac ubode blizu gležnja, oticanje i crvenilo mogu se proširiti po većem dijelu potkoljenice. U pravilu, niti tada nisam opasna, iako tako izgledam, ali osjećate li se loše, svakako se javite liječniku. Moj treći tip zapravo je jedini, u pravilu, opasan i jedini je alergijski pa nosi i naziv alergijska reakcija. 

Simptomi koje ne smijete ignorirati, odmah zovite hitnu

Opasnu alergijsku reakciju otkrit ćete po otežanom disanju, jakom oticanju, ubzanom pulsu, mučnini, problemima s gutanjem, napadajima panike, slabosti i vrtoglavici te je stoga potrebno istoga trenutka potražiti hitnu liječničku pomoć. Drugim riječima, osjećate li da bilo što nije u redu i otežava vam kretanje ili normalne tjelesne funkcije, zovite hitnu. Takva, najjača, nazivam se anafilaktički šok i u najgorem slučaju mogu izazvati smrt u deset minuta, no da vas sad ne plašim baš previše, i takva se mogu pojaviti tek nakon sat vremena. 

Čisto da znate, ako se to dogodi, prvo s čim će vas liječiti je adrenalinom, najčešće u obliku injekcije, a ako tako ne mogu, možda u obliku inhalatora. Osim pčela, u ova tri oblika mogu me izazvati i ose, mravi, komarci, bumbari te omraženi stršljeni. Htjela bih trenutak posvetiti stršljenima jer imam osjećaj da se ljudi njih jako boje, tj. više od drugih insekata. Istraživanja su pokazala da su oni zapravo manje agresivni od pčela i osa, ali valjda zbog svoje veličine i opasnog dojma izazivaju paniku. 

Oni i bumbari također nose veću količinu otrova pa sam ja malo jača neovisno o tipu. Ubodi mrava i komaraca puno rjeđe izazivaju alergijsku reakciju, no iako se to na ovim prostorima ne događa često, s komarcima je problem što vam mogu prenijeti neku bolest iz krvi osobe koju su prije uboli. Smetaju li vam mjesta uboda, bol i svrbež možete ublažiti hladnim oblogom. Možete i bez recepta potražiti kremu za ubode, no stručnjaci uvjeravaju da će većina uboda koji ne izazivaju moj alergijski tip proći sami od sebe, pa novac od kreme možda ipak želite sačuvati. 

Iako su većinom pauci otrovni, ugrizi nisu opasni

Na početku sam spomenula paukove, e pa s njima je priča zapravo potpuno drukčija. Oni ne bodu nego grizu, a iako je većina vrsta otrovna, ugrizi najčešće nisu opasni. Ugrizi se izgledom ne moraju razlikovati od uboda insekata iako su otrovi potpuno drukčiji, čak i između različitih vrsta paukova, no mogu izgledati kao da ste se opekli. Najozloglašenija i jedina stvarno opasna ovdje je crna udovica. 

Taj maleni pauk, koji je prepoznatljiv po crnom tijelu i crvenim mrljama na stražnjem dijelu tijela, vrlo rijetko napušta svoju mrežu, a grize ako stanete na njega. Zbog njegova ugriza svi se slažu da odmah potražite pomoć. Smatra se da je oko pet posto slučajeva smrtonosno, ali samo zato što pacijenti nisu prošli odgovarajuću terapiju. Da se razumijemo, ugriz ćete vjerojatno preživjeti i bez terapije, ali želite li riskirati? Kod svih uboda i ugriza, od insekata do paukova, dobro je znati što vas je napalo i to reći liječniku. 

Ne morate znati latinski naziv, pa čak niti vrstu, ali bilo bi dobro znati je li pauk, osa, pčela itd. ili barem nešto o izgledu. Kod vrlo otrovnih paukova, na primjer, vrlo se često primjenjuje serum načinjen baš za tu vrstu. Joj, zaboravila sam, na početku sam spomenula ubode na nezgodna mjesta. Pod time sam mislila ubode u, primjerice, vrat, lice, oko, unutar usta i slično. Bez obzira na to što vas napalo, u tim slučajevima biste se ipak trebali javiti liječniku jer kroz vrat, na primjer, prolazi puno krvi, i to brzo, pa će se otrov brže rasprostraniti tijelom, a to ne želite. Naravno, nemojte paničariti ako je riječ o komarcu ili mravu. 

Krpelja ne vadite kružnim pokretima već ga iščupajte

Za kraj ćemo malo o neugodnim srodnicima paukova, krpeljima, i razbit ćemo jedan mit. Krpelji će vas, za razliku od drugih spomenutih malenih napadača, ugristi i neće pustiti dok ne popiju dovoljno krvi. Oni vole mjesta gdje je koža tanka poput prepona, pazuha, trbuha, ali i lica te prostora iza ušiju ili vrata. 

Mit koji ćemo razbiti je o izvlačenju krpelja kružnim pokretima. On se ne ukopava spiralno, nego na rilcima ima kukice koje se iznutra zakače za kožu, pa su kružni pokreti zapravo nepotrebni i nepraktični. Prstima ga uhvatite blizu glave i naglim pokretom iščupajte. Krpelja se ne preporučuje niti premazivati uljem kako bi ostao bez zraka jer može dugo izdržati, a isto tako ni mazati alkoholom kako bi se opustio i lakše izvadio. 

Taj dio o opuštanju je istinit i moći ćete ga lakše izvaditi, ali on kada se opusti, povraća sve što je pojeo, tj. popio u vaš krvotok, što ne zvuči dobro niti je dobro. Kao i komarci, krpelji, kad piju krv drugih životinja, mogu prenijeti neke bolesti. Najpoznatiji su po krpeljnome meningoencefalitisu, tj. upali moždanih ovojnica ili tkiva, za koji se smatra da nose krpelji sa sjeverne strane rijeke Save, iako nisam sigurna je li to točno. Za tu bolest postoji cjepivo koje se preporučuje ljudima koji su u čestom kontaktu s tim malenim parazitima poput šumara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima