Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Jabučni ocat: Nije čudotvoran, ali obiluje dobrim svojstvima

Jabučni ocat: Nije čudotvoran, ali obiluje dobrim svojstvima

Octena kiselina iz jabučnog octa produljuje osjećaj sitosti, ali i smanjuje želju za slatkim. Ocat ima samo tri kalorije po žlici, ali je zato pun vitamina, minerala poput kalcija i magnezija

VIDEO

S vremenom ćete se vjerojatno naviknuti na okus

Neki zaziru od ispijanja octa zbog njegovog specifičnog okusa koji, ne samo da se može prikriti s nekim drugim namirnicama, nego bi to i trebalo raditi, jer sam ocat može oštetiti jednjak. Zato se preporučuje da ga se razrijedi u čaši vode, i doda žličica meda.

Photos

Više je ljudi potvrdilo da se na okus zapravo brzo priviknemo, a medicinska sestra i osnivačica portala www.remediesforme.com Rebecca Lee je prepričala kako je u početku u čašu vode dodavala žličicu octa, ali kad se priviknula na okus, u par je mjeseci sa žličice dozu povisila na jušnu žlicu octa u čaši vode. A ako za vas to ne pali, postoje mnogi recepti s jabučnim octom u kojima ga nećete ni osjetiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smanjuje apetit

Jedna od najpopularnijih činjenica kod jabučnog octa je ta da može pomoći u smanjenju apetita, a tako i u gubitku kilograma.

- Jabučni ocat pomaže da dulje vremena nakon jela osjećamo sitost jer uzrokuje neke promijene u metabolizmu - objasnila je dr. Luiza Petre, kardiologinja iz New Yorka, koja kaže da i male doze octa čine da smo dulje siti. Tu su tezu potvrdili i mnogi koji su isprobali dijetu s jabučnim octom, a koji kažu da su puno dulje bili siti od vode s limunom i octom, nego nakon što bi popili samu vodu bez octa. 

Može utažiti želju za slatkim

Octena kiselina iz jabučnog octa produljuje osjećaj sitosti, ali i smanjuje želju za slatkim, kaže dr. Lee i ističe kako ocat ima samo tri kalorije po žlici, ali je zato pun vitamina, minerala poput kalcija i magnezija, a sadrži i razna vlakna. 

Ublažava bol u trbuhu

Prebiotici iz octa su sigurno blagotvorni, a riječ je o nutrijentima topljivima u vodi, koji sadrže vlakna te ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija , objasnila je dr. Lee, koja tvrdi kako jabučni ocat može ublažiti i zatvor i povraćanje. 

Smanjuje šećer u krvi

Jabučni ocat povećava učinkovitost inzulina, čak i kad jedemo jela sa puno ugljikohidrata, ističe dr. Lee, a autorica knjige Apple Cider Vinegar Handbook, Amy Leigh Mercree, napominje kako 'ne postoje dokazi prema kojima bi ocat mogao zamijeniti neke lijekove za dijabetes, ali je sigurno dobar kao preventiva ako ga se ukomponira u svakodnevnu prehranu.

Diabetes concept glucose meter in hand and healthy organic food

Ona tvrdi da konzumiranje jabučnog octa kod onih koji su pred dijabetesom može spriječiti da se bolest razvije. 

Poboljšava srčano zdravlje

Ako tražite način da smanjite kolesterol i rizik od srčanog udara, ne trebate tražiti dalje od boce jabučnog octa, kaže kardiologinja dr. Lee. Objašnjava i kako i jabučni i vinski ocat sadrži vlakna koja neutraliziraju loši kolesterol, te smanjuju trigliceride koji uzrokuju plak na arterijama. 

Pomaže da se iz hrane apsorbira više hranjivih tvari

Woman hands slicing beetroot on wooden cutting board, surrounded by vegetables. Flat lay, top view

Prema stručnom znanstvenom časopisu 'Bioscience, Biotechnology i Biochemistry', jabučni ocat pomaže u apsorpciji kalcija i željeza iz hrane. 

- Prebiotici koji hrane naše dobre bakterije pomažu da se bolje apsorbiraju vitamini i minerali iz hrane - kaže Mercree.

Saznali smo formulu tanjura za vitkost: Jedi, uživaj i skini kile!
Saznali smo formulu tanjura za vitkost: Jedi, uživaj i skini kile!

Smanjuje mogućnost karcinoma

Istraživanje iz 2004. kaže da jabučni ocat može smanjiti ili čak uništiti kancerogene stanice u tijelu, a bez obzira na nedostatak dokaza za ovu tezu, u to vjeruju mnogi znanstvenici. 

- Jabučni je ocat odgovoran za uklanjanje kiseline iz namirnica koje ju sadrže, što je važno jer kancerogene stanice bujaju u kiselom okruženju - kaže dr. Lee.

Ubija opasne bakterije

Osim navedenog, ocat ima antigljivična i antibakterijska svojstva pa kao takav sprječava rast štetnih bakterija u probavnom traktu, tvrdi dr. Lee

Zdrave salate od kojih cure sline i tope se kilogrami
Zdrave salate od kojih cure sline i tope se kilogrami

Poboljšava zadah

Još jedno pozitivno svojstvo jabučnog octa je što 'ubija' neugodan zadah. To je isto zbog njegovog antibakterijskog svojstva, a u tu ga se svrhu može piti, ili ispirati usta s mješavinom octa i vode. Ako ga mućkate u ustima, zbog kiseline koja uništava emajl (tanki ali najsnažniji sloj zuba koji ga prekriva i štiti), pričekajte pola sata s pranjem zubi, piše ReadersDigest.com.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati bebu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise