Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Jadran će postajati sve prljaviji jer je zbrinjavanje otpada loše

Jadran će postajati sve prljaviji jer je zbrinjavanje otpada loše
1

Plastiku u Jadran donose rijeke i morske struje, turistički brodovi, ribarice, a donosi je i vjetar s odlagališta i kontejnera. Najveći je problem loš sustav gospodarenja otpadom zemalja na Jadranu

VIDEO

Jadranu prijete sve veće količine plastičnog otpada i mikroplastike, sustav zbrinjavanja pun je nedostataka, a razni polimeri u kombinaciji s aditivima i toksinima prijetnja su zdravlju ljudi i okoliša, zaključili su sudionici okrugloga stola održanog u utorak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Znanstvenici i stručnjaci okupili su na okruglom stolu pod nazivom "Ranjivost Jadranskog mora i priobalja djelovanjem polimera" kako bi upozorili na širinu problema i moguća rješenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagađenje mikroplastikom 01:23

Okrugli stol organiziralo je Znanstveno vijeće za zaštitu prirode HAZU-a pod vodstvom akademika Gorana Durna, a moderirala Sanja Kalambura, pročelnica Sekcije za gospodarenje otpadom koja djeluje u sklopu toga znanstvenog vijeća HAZU.

Otkud dolazi plastika u naše more?

Raspravi su svojim izlaganjima pridonijeli Aleksandra Anić Vučinić, Vlado Cuculić, Gordana Pehnec Pavlović, Robert Kakarigi, Dijana Varlec i Dragica Bagarić. 

Istaknuto je da otpadnu plastiku u Jadransko more donose rijeke i morske struje, odbacuje se s turističkih brodica, komercijalnih brodova i kruzera, s ribarica i ribogojiliša, a donosi ju i vjetar s divljih odlagališta i prevrnutih kontejnera.

Pogledajte fotogaleriju pelješke plaže 2010.:

7
| Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL/Marko Lukunić/PIXSELL/Josip Bistrovic/CROPIX

Loš sustav gospodarenja otpadom koji ne poznaje granice, u zemljama koje izlaze na Jadransko more stvara nemjerljive probleme onečišćenja i čini Jadransko more još ranjivijim. Sudionici su upozorili na visoku razinu onečišćenja mora i priobalja te izvijestili o aktivnostima koje se trenutačno provode u Republici Hrvatskoj kako bi se situacija popravila. 

Polimerni materijali istisnuli su druge materijale i postali sveprisutni u svim granama gospodarstva te u svakodnevnom životu, istaknuli su stručnjaci te ocijenili da sustav pravovremenog sprječavanja nastanka te vrste otpada i njegova održivoga zbrinjavanja nije dobro organiziran.

Naše plaže prije i poslije jakog juga: Guše se u smeću i plastici
Naše plaže prije i poslije jakog juga: Guše se u smeću i plastici

Europska unija, suočena s problemom golemih količina nezbrinute otpadne plastike, nastoji zakonodavnim okvirima pomoći rješavanju ovoga problema. Nova EU legislativa tako zahtijeva promjenu u načinu poslovanja, ali i navika potrošača, pa je postavila ciljeve državama članicama i industrija, a europska strategija kao temelj predlaže kružno gospodarstvo.

Pogledajte fotogaleriju dubrovačke plaže iz 2017.:

5
| Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL/Marko Lukunić/PIXSELL/Josip Bistrovic/CROPIX

U tom pristupu se dizajnom i proizvodnjom plastike te plastičnih proizvoda u potpunosti poštuju potrebe za ponovnom uporabom, popravkom i recikliranjem, a razvijaju se i promiču zamjenski materijali koji bi u konačnici mogli biti održiviji.

Istovremeno, to zahtijeva promjenu načina poslovanja tvrtki kao i navika potrošača, a moguća rješenja, zaključili su sudionici, naziru se samo u zajedničkoj suradnji svih dionika u životnom ciklusu plastike od proizvodnje preko uporabe do odvojenoga prikupljanja.

Mikroplastike u Jadranu ima i na površini i u dubinama

Upozoreno je i na utjecaj mikroplastike na jadranski okoliš gdje se, zbog različite gustoće pojedinih vrsta polimera, čestice mikroplastike raspoređuju u slojevima od površine pa sve do njihove najveće akumulacije u sedimentima dna.

Pogledajte fotogaleriju mora u Zatonu nakon nedavnog jakog juga:

7
| Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL, Zaklada Ana Rukavina

Zaključili su da treba provesti daljnja istraživanja o utjecaju polimera, aditiva i apsorbiranih toksina na organizme jadranskoga pelagijala uključujući plankton i nekton, a posebno utjecaj na organizme koji žive pri ili u samom morskom dnu. To je, istaknuli su, velik izazov za sve zemlje s izlazom na more pa tako i za Hrvatsku koja prilagodbom i strateškim planiranjem treba stvoriti preduvjete za zatvaranje životnoga vijeka plastike bez neželjenih akumulacija u prirodi.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku