Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jadrankina kuhinja: Što učiniti s vrućim krumpirom

None Foto: Robert Anić

Onima koji su joj govorili da preuzima vrući krumpir, nova premijerka je poručila da će napraviti krumpir salatu. Točan recept nije otkrila

Onima koji su joj govorili da preuzima vrući krumpir, nova premijerka je poručila da će napraviti krumpir salatu. Točan recept nije otkrila. Čak ni namjerava li salatu začiniti bučinim ili maslinovim uljem. No krumpir bi uskoro mogao mnogima postati glavna hrana, pa nije naodmet usavršiti se u pripremi ovog jeftinog i hranjivog povrća. Kuhani krumpir ukusan je dobro ohlađen u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, uz dodatak luka, češnjaka ili začinskog bilja, a u svečanim prilikama i u francuskoj salati.  Tko ima, može mu dodati i malo svježeg povrća poput rajčica ili krastavaca. I tako su znanstvena istraživanja pokazala da vegetarijanci dulje žive. Iako se danas ne smatra nimalo uzvišenim, krumpir najbolje uspijeva na velikim nadmorskim visinama. Potječe s peruanskih Anda, a Europljani su ga dugo smatrali vražjom biljkom (jer raste pod zemljom). Odvažili su se skuhati ga tek u vrijeme velikih gladi. Krumpir je i ljekovit. Dohvati li kuharica prevruć krumpir, opekline može liječiti oblozima od - hladnog krumpira. A oni kojima od političke kuhinje skače tlak, mogu ga pokušati sniziti tako da pojedu koru kuhanog krumpira. To je stari narodni lijek. Možda uspije.

DEFICITARNA SALATA S MALIM KRASTAVCEM
SASTOJCI: 800 g krumpira, glavica luka, mali krastavac za salatu, vezica vlasca, sol, papar, 3 žlice ocata, 4 žlice maslinova ulja, 1/2 žličice senfa, 50 ml temeljca ili juhe
Ohladite i ogulite vrući krumpir. Narežite ga na ploške. Očistite luk pa ga narežite na sitne kockice. Ogulite krastavac pa ga naribajte na tanke ploške. U veliku posudu stavite narezan krumpir, krastavac i luk. U malu posudu za preljev stavite ocat, ulje, senf, 50 ml temeljca ili juhe, sol i papar pa ih dobro umutite pjenjačom. Preljev lagano umiješajte u salatu da se ploške krumpira ne raspadnu. Poklopljenu salatu ostavite 30 minuta na hladnu mjestu da se okusi prožmu. Začinite salatu solju, paprom, octom i nasjeckanim vlascem. Ako je suha, umiješajte još temeljca.

Komentari (14)
  • ne znam kako će to ispasti...dosad je Jadranka bila samo pomoćna kuharica, a sad je postala glavna u kuhinji...vidjet ćemo ko će to preživit:) ....od onih koji još nisu aparatima nakon Sanaderove kuhinje..

    17. 7. 2009,   07:48
  • Pronaći Ivu Sanadera i onda igrati picigin s vrućim krumpirom

    17. 7. 2009,   10:32
  • Dobar tek

    17. 7. 2009,   07:22