Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Jaja su važnija za vitamin D od sunca, a tamna put nije zaštita

Jaja su važnija za vitamin D od sunca, a tamna put nije zaštita
1

Mnogi surferi imaju manjak vitamina D, a većina ljudi vjeruje u zabludu da nakon što preplanu, više nema potrebe za zaštitnim kremama, čime povećavaju rizik od raka

VIDEO

Preplanulost štiti od sunca, samo je jedna od rečenica koja izluđuje dermatologe.

 - Ne postoji ‘siguran ten’. Preplanulost je samo reakcija vaše kože na neprestano UV zračenje - upozorava profesor dermatologije dr. Darrel Rigel.

Prirodni pigment kože mogao bi se izjednačiti sa zaštitnim faktorom 4. No to se odnosi na prirodnu tamnu put, a ne preplanulost.

- Usporedbe radi, bijela majica odgovara faktoru 7, što pokazuje da nije riječ ni o kakvoj zaštiti - kaže dermatolog Steve Rotter.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako koža pamti opekline od sunca iz djetinjstva, zbog mita kako je “80 posto štete već učinjeno do 18. godine” liječnicima se diže kosa na glavi. U mladosti prosječan čovjek zaradi tek 25 posto opeklina, pokazuju nova istraživanja. Osim toga, iako se melanom povezuje s opeklinama iz djetinjstva, za druge vrste raka kože, kao i bore, stanjivanje ili tamne mrlje na koži krivo je sunčanje u bilo kojoj dobi.

- UV zrake su poput pušenja, nikada nije kasno prestati - pojašnjava Jessica Wu, dermatologinja iz Los Angelesa.

A kako se sve više govori o štetnim kemikalijama iz kozmetike, sve je češći mit i kako neki sastojci krema za sunčanje kancerogeni ili imitiraju ženski hormon estrogen.

No istraživanja koja bi jednoznačno dokazala kako kreme za sunčanje mogu izazvati rak ili poremetiti ravnotežu hormona nema, a studije su rađene s velikom koncentracijom spornih kemikalija.

- Da upotrebljavate kremu s faktorom 30 svaki dan tijekom 35 godina, mogli biste imati posljedice koje su uočene na tim miševima - kaže Rigel. 

‘Sasvim mi je dovoljna krema s faktorom 15’

Mnogi dermatolozi upozoravaju da mogu nastati značajne razlike između faktora 15, 30 i 50 ako kremu za sunčanje ne primjenjujete pravilno - primjerice, ako je stavljate premalo ili ne obnavljate sloj nakon kupanja. Ako nepravilno rabite SPF 50, to će zapravo značiti zaštitu jednaku faktoru 20.

‘Samo lice moram stalno štititi od sunca’

Iako je lice najizloženije, rak kože ili ružni znakovi starenja i tamne mrlje vrebaju ruke, noge, leđa, noge, prsa... - Na primjer, ako želite otkriti nečije godine, pogledajte stražnju stranu njegove ruke - kaže Rotter.

‘Krema mi samo iritira kožu, bolje mi je bez nje’

Krema za sunčanje može iziritirati kožu, no rijetki su doista alergični. Ako imate osjetljivu kožu, rabite kreme koje sadrže titan dioksid i cink oksid koji blokiraju zrake te su manje teške za kožu. I testirajte kremu na malo kože prije sunčanja.

‘UV zrake mi trebaju zbog vitamina D’

Istraživanje među preplanulim surferima pokazalo je da mnogi imaju manjak tog vitamina. Da biste sunčanjem dobili odgovarajuću razinu vitamina D, trebali biste jako dugo biti na suncu, tako da je sunčanje samo usputna metoda. Zato je sigurnije držati se hlada, a prehranu “nabildati” jajima, masnom ribom i šampinjonima koji su bogati tim vrijednim vitaminom.

‘Zbog tamne puti ne moram se brinuti oko raka’

Više pigmenta znači manji rizik od raka kože, ali zabluda je da ste imuni. Zato se rak kože otkrije kasnije, kad ga je teže liječiti, kaže Wu. Bob Marley umro je od melanoma na nožnom prstu koji je dijagnosticiran kao - nogometna ozljeda.

‘Ne trebam kremu dok je oblačno’

Sunce je najopasnije između 10 i 15 sati, kada su UV zrake najjače, no tamnjenje pred večer ili pod oblacima isto nije sigurno. UVA zrake su na visokoj razini tijekom cijelog dana, a oblaci blokiraju samo 20 posto UV zraka.

‘Rak kože uopće nije toliko strašan’

Srećom, mnoge vrste raka kože, ako se na vrijeme otkriju, nisu opasne za život. No to je i dalje rak te može značajno uništiti kožu ako nije uklonjen na vrijeme, upozorava Wu. Imala je pacijente koji su izgubili nosove i uši zbog raka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju