Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Super trik kako jakne i kapute oprati kod kuće i tako uštedjeti

None Foto: Dreamstime

Vunene kapute, jakne od umjetnog krzna i punjene perjem ili poliesterom možete oprati i kod kuće u svojoj perilici. Vlasnica čistionice otkrila je kako to ispravno učiniti

Suvlasnica eko kemijske čistionice The Laundress iz New Yorka, Lindsey Boyd otkrila je kako svoje jakne i kapute možete oprati i sami, bez plaćanja kemijskim čistionicama. Njezino prvo pravilo je da se kaputi moraju čistiti barem jednom godišnje, pogotovo na proljeće kada ih pakirate i premještate na drugo mjesto. 

- Parfemi i ulja s vaše kože prenose se na jakne i kapute, a mogu privlačiti kukce i oštetiti ih - ispričala je Boyd za portal Self. 

Otkrila je kako oprati sve vrste jakni i kaputa, ali napomenula je da se kemijski moraju čistiti koža, jelenja koža i krzno. Također, ako na vašim kaputima i jaknama piše "dry clean only" onda ih perite isključivo u čistionicama. 

Punjene jakne (perje, poliester)

Perite ih na osjetljivim programima u perilici rublja i na najnižoj temperaturi u sušilici koju ona dozvoljava.

Foto: Dreamstime

U sušilicu ubacite i teniske loptice ili profesionalne kuglice koje će spriječiti grudanje punjenja u jakni. 

Vuneni kaputi

Stavite ih na progrm za pranje vune, vrlo osjetljivu robu ili na ručno pranje. Voda u tom ciklusu mora biti ili hladna ili mlaka pa birajte najnižu temperaturu koju možete. Sušite na vješalici. 

- Nemojte stavljati vunene kapute u sušilicu jer će se skupiti - upozorila je Boyd. 
Reuters/Pixsell | Autor: Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell
Centrifuga na odabranom ciklusu trebala bi izvući višak vode. Ako vam i nakon pranja iz kaputa kapa voda - prostrite veliki ručnik, položite kaput na njega i zarolajte ga u ručnik. Nježno stisnite ručnik da iscijedite višak vode. Kada to napravite objesite ga na vješalicu. 

Umjetno krzno

Reuters/Pixsell | Autor: Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

Čak i svoje pufaste kapute s čupavim umjetnim krznom možete prati u perilici, ističe Boyd. Perite ih na osjetljivom programu, ali nemojte ih sušiti u sušilici. Nakon što se potpuno osuši dobro je svom čupavom kaputu podariti tretman parom kako bi krzno izgledalo ljepše. 

Komentari (28)
  • Vidi ovu na slici kao da ce se umrijeti svaki cas

    4. 11. 2016,   10:32
  • svatko s imalo logike to zna, pa godinama tako perem i jakne i kapute kave kemikalije i glodanje po kemijskim

    4. 11. 2016,   10:11
  • isti način pranja,,,, do sada sam uvijek dobro prolazila sa pranjem jakni i kaputa

    4. 11. 2016,   12:35
Message