Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Jako važna antitijela: Dojenje čuva bebino uho od bolne upale

Jako važna antitijela: Dojenje čuva bebino uho od bolne upale
1

Kad ga boli uho, dijete najčešće ima povišenu temperaturu, razdražljivo je, a manja djeca hvataju se za bolno mjesto. Upalu često potiče prehlada

VIDEO

Upala uha jedna je od najčešćih bolesti kod beba i male djece, a do dobi od 3 godine čak 70 posto mališana barem jednom preboli upalu srednjeg uha. Bolest najčešće počinje prehladom, odnosno začepljenim i neprohodnim nosnim kanalima, što dovodi do nakupljanja tekućine iza bubnjića. Ta tekućina idealno je mjesto za razmnožavanje bakterija ili virusa, koji potom uzrokuju upalu uha. 

Ipak, slijedi dobra vijest. Sveučilište u Teksasu objavilo je istraživanje koje je pokazalo da je učestalost upale/infekcije uha kod djece u znatnom padu u odnosu na prije 20 godina. Rezultati su tako pokazali da je od 2008. godine do 2014. godine 46 posto djece u dobi do 12 mjeseci imalo upalu i srednjeg uha.

Referentni podatak govori da se u 80-im i 90-im godinama prošlog stoljeća taj podatak kretao oko 60 posto.  Istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Pediatrics govori da su za pad učestalosti upale uha odgovorna određena cjepiva, manja izloženost djece pasivnom pušenju te veća zastupljenost dojenja. 

Isključivo dojenje u prvih pola godine života djeteta smanjuje rizik od infekcija uha, a isključivo dojenje u trajanju od tri mjeseca smanjuje rizik za 60 posto. Uz to, potrebno je podsjetiti da majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite bebu od infekcija.

Istraživanje je također pokazalo da su djeca s upalom srednjeg uha tijekom prve godine života imala češće i prehlade, i to gotovo pet prehlada prema dvije prehlade kod djece bez infekcije uha. Postotak upale uha kod djece mlađe od tri mjeseca tijekom dva desetljeća pao je s 18 na 6 posto. 

Za smanjenje pojave upala uha zaslužno je, prema istraživanju, i cjepivo protiv pneumokoka budući da ono štiti od nekoliko sojeva te bakterije, koja je glavni krivac za bolesti poput upale pluća, a pneumokokne bakterije su i jedan od glavnih uzročnika za upalu srednjeg uha kod djece.

Najčešći znakovi upale uha su neprohodan nos, povišena temperatura, razdražljivost ili bezvoljnost, a manja djeca, koja još ne govore, čestim će trljanjem bolnog uha jasno dati do znanja o čemu se radi. Moguće je i da će iz uha curiti gnojna tekućina. Upala uha najčešće izaziva jake bolove i, ako posumnjate da je u pitanju uho, odmah idite liječniku. Neka su djeca sklonija upalama srednjeg uha.

Obično su to osjetljivija djeca, čiji imunosni sustav sporije reagira na viruse i bakterije, ili ona koja pate od alergije.
Osjetljivi krajnici također mogu izazvati češće upale uha jer, kad su natečeni, pritišću Eustahijeve cijevi, pa srednje uho ostaje bez zraka.

Stoga je važno, kad se dijete prehladi, što temeljitije pokušati čistiti nosić i prskati ga fiziološkom tekućinom ili slanim otopinama. Ojačajte mu i imunitet, nemojte pušiti u njegovoj blizini te ovlažite prostor u kojem dijete boravi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje