Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jamie Oliver: U svakom čovjeku sniva sjajan kuhar

None Foto: 24sata 3

Ukusna i zdrava mediteranska kuhinja oduvijek je izvor inspiracije “golom kuharu”, a uz njegove recepte ivi možete postati pravi kulinarski majstor

Najvažniji savjet slavnog kuhara Jamie Olivera je - oslobodite se straha od kuhanja, uključite maštu i uživajte u kuhanju. Nemate li sve potrebne sastojke za recept, također nije problem, jer Jamievo je načelo “ogoli recept do kraja”, što mu je i donijelo nadimak “goli kuhar”. Oliver je i veliki pobornik svježih, organskih namirnica i kuhane hrane. Ljude pokušava uvjeriti da se i u današnjem ubrzanom tempu života može naći vremena kako bi se nešto skuhalo. Zato je pokrenuo i kampanju kojom želi izbaciti gotovu hranu iz škola i kreirati zdraviji jelovnik za djecu. Oliver je počeo kuhati još kao dijete u restoranu svojih roditelja i kasnije se školovao na koledžu i kod brojnih vrhunskih kuhara. No tradicionalna mediteranska kuhinja mu je oduvijek bila uzor. Zato obilato koristi maslinovo ulje, povrće i začine poput bosiljka.
JEDITE pravu, a ne niskokaloričnu hranu, savjetuje “goli kuhar”.
 - Dok vi uživate u hrani, mozak će na vrijeme shvatiti kad ste siti i nećete se prenajesti. Hrani treba dodati svježe začine koji daju aromatičan okus jelu i omogućuju da iz jela izbacite štetnu sol - kaže Oliver. Njegovo ćete super zabavno kuhanje upoznati uz 24sata već 20. rujna, kad izlazi prvi od četiriju DVD-a Jamieja Olivera. “Goli kuhar” savjetuje da ukusnu hranu treba jesti polako i opušteno, a samo uz 24sata moći ćete uživati i u njegovim ekskluzivnim receptima i savjetima.


RIBA S TIMIJANOM
Sastojci: 1,5 kg ribe, svježi timijan, morska sol, crni papar, 3 žlice maslinovog ulja
Pomiješajte maslinovo ulje sa sitno nasjeckanim timijanom i morskom soli. Natrljajte time ribu iznutra i izvana. Stavite ribu u nauljenu tepsiju zajedno s narezanim limunom i lovorovim listom i ispecite.
PITA S LIMETOM Sastojci: tijesto, 340 g šećera u prahu, 8 jaja, 350 ml vrhnja, sok od limete i limuna
Napola pečeno tijesto u kalupu premažite jajetom. Izmiješajte u zdjeli šećer i jaja te polako umiješajte vrhnje i sokove. Izlijte na tijesto i pecite na 180 stupnjeva 45 minuta. Ohladite i ukrasite voćem.
PAŠTA SA ŠKAMPIMA
Sastojci: 8 minirajčica, 300 g škampi, 400 g tjestenine, konjak, 142 ml vrhnja, začini
Na maslacu i maslinovu ulju popržite škampe, češnjak i sitno narezane rajčice. Dodajte konjak i vrhnje. Kad provrije, začinite solju, paprom i limunovim sokom. Umiješajte kuhanu tjesteninu.
PILETINA S RAJČICAMA
Sastojci: 4 pileća batka, vezica bosiljka, minirajčice, češnjak, čili papričica.
Batke začinite solju, paprom i svježim bosiljkom. Narežite rajčice i stavite oko piletine. Dodajte češnjak i narezane čili papričice. Pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva
PITA OD JABUKA I ORAHA
Sastojci: 4 jabuke, 140 g oraha, 150 g šećera, 150 g šećera u prahu, lisnato tijesto
Razvučeno tijesto premažite otopljenim maslacem. Naribane jabuke pomiješajte sa šećerom, cimetom i mljevenim orasima. Time premažite tijesto. Posipajte suhim borovnicama i stavite peći.
SLATKI KOLAČ OD ŠLJIVA
Sastojci: 350 g badema, 300 g maslaca, šljive, jaja, šaka pistacija, vanilin šećer
U tepsiji ispecite tijesto na pola. Bademe sameljite te dodajte maslacu i jajima. Umiješajte narezane pistacije, vanilin šećer i svježe šljive.Stavite na tijesto i ispecite na 180 stupnjeva.

Komentari (6)
  • naravno da možete. nije on čarobnjak. i tako kuha sve na foru mediteranske kuhinje. istina, sa svojim malim dodacima. samo ljudi hrabro, probajte njegove recepte i uživajte

    16. 9. 2007,   17:46
  • pogledajte film novi u kinima - juhu-hu (ili ratatul - tako se čita, ne da mi se sad tražit kako se piše) - super je, ako štakori mogu kuhati, može svatko, a moto filma je - svatko može kuhati, zapravo svatko može sve, ako stvarno hoće....

    17. 9. 2007,   17:40
  • Svaka njemu čast,al sumnjam da bi ja uspio tako kuhat! :)

    15. 9. 2007,   11:08