Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Japanski high-tech WC-i: Uđi i stisni neku tipku, ako se usudiš

Japanski high-tech WC-i: Uđi i stisni neku tipku, ako se usudiš
1

Japanci su lideri u unaprijeđivanju zahodskih školjki, a neke od njih imaju i po 15 tipki s japanskim simbolima. Ući u njihov javni zahod je poput lutrije - nikad ne znate što ćete dobiti

VIDEO

Japanci su se već pokazali kao svjetski pobjednici kada je riječ o zahodima. Odlazak u tamošnje toalete graniči s futurističkim iskustvom jer se, osim puštanja vode poslije obavljene nužde, nudi i širok izbor ostalih funkcija. Neki se automatski otvaraju kad im priđete, a mnogi nude toplo sjedalo za malo ugode u hladnim zimskim noćima. Međutim, brojne mogućnosti na displeju mogu biti poprilično zbunjujuće.

Jedan je Francuz, nakon slijetanja u tokijsku zračnu luku Haneda, ostao zatečen s tolikim opcijama. Petnaestak gumba, sve odreda na japanskom i s čudnim simblima s označenim prskalicama u svim smjerovima. Nije znao koji pritisnuti. Nestrpljivo je odlučio isprobati sve tipke dok je toalet ispuštao neobične zvukove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ipak, to je malo previše sofisticirano za mene. Sviđa mi se kad jednostavno pritisnite gumb bez svih ostalih iskustava - rekao je Alex Weimer, prenosi Reuters. No to je tako kada se s ovakvim stvarima sretnete prvi puta. 

Higijena je jako važna

Japanci jako ozbiljno doživljavaju higijenu. Cjevčica za pranje poslije nužde, tzv. 'Washlets' postala je već standard svugdje u Japanu - u javnim toaletima, hotelima i domovima. Brojke govore da čak 80 posto japanskih kućanstava ima električne toalete. 

Neki od njih imaju i funkciju sušenja, nakon što vas operu, a neki će vam puštati i glazbu i otpustit mirise. Jedna od najboljih stvari je što se većina japasnkih zahodskih školjki čisti sama. 

Osim toga, budući da su japanski zahodi poprilično maleni izumili su i način na koji štede potrošnju vode. Uz ili iznad zahodske školjke smješten je i minijaturni umivaonik za pranje ruku. Voda koja se iskoristi za pranje ruku iskorištava se za sljedeće ispiranje školjke. 

Najnovija 'tehnologija' stoji i do 62.685 kuna

Njihovo tržište sa sanitarnom opremom je ogromno jer Japanaca ima preko 126 milijuna. Primjerice, u prodajnom salonu proizvođača Toto u Tokiju izloženi su najnoviji primjerci toaleta opremljeni svim mogućim tehnološkim opcijama. No ima i onih standardnih. Ipak, ako želite nešto naprednije, to može biti i poprilično skupo. Od početne cijene od oko 25.000 JPY (232 USD ili 1560 kuna) do milijun JPY (9,300 USD ili 62685 kuna).

I za europski ukus

Giovannoni Washlet kreiran je posebno kako bi se svidio i europskim korisnicima. Dolazi sa mlaznicom za pranje koja se samočisti, grijanim sjedalom, osvježivačem i daljinskim upravljačem.

Manje otpada

Japanski dizajner najavio je toalet koji smanjuje ljudski otpad i također štedi gotovo 60 posto vode. Izrađen je od organskog stakla i ekološki je prihvatljiv.

Pokretanje videa...

10:33

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru