Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Je li to kraj ćelavosti? Stavite si kosu u banku 'za crne dane'

Britanska tvrtka HairClone predstavila je 'banku folikula', svojevrsno osiguranje od ćelavosti. Cijena početnog postupka biti će oko 22.000 kuna te oko 870 kuna godišnje za čuvanje vlasi

Znanstvenici su smislili način kako sačuvati kosu za vrijeme kada ona počne ispadati. Radi se o pohrani kose, preciznije - folikula, u svojevrsnu banku. Ukoliko tijekom života dođe do opadanja kose i ćelavosti, stanice iz folikula dlake se kloniraju, umnožavaju se u laboratoriju. Potom se ubrizgavaju u vlasište kako bi potakle ponovni rast kose. 

Kirurzi britanske tvrtke HairClone kažu kako bi to moglo biti uskoro dostupno, već iduće godine, no cijena će biti visoka. Postupak su nazvali 'policom osiguranja za kasniji život'. Pretpostavljaju da će trebati napraviti nekoliko zahvata, jer jedan neće biti dovoljan da se postigne željeni rezultat.

KONTROVERZNA METODA Je li tajna vječne mladosti u transfuziji krvi tinejdžera?!

- Smisao ovog tretmana, kloniranja kose, je stvoriti onoliko vlasi koliko nam je potrebno, u bilo kojem trenutku, bez brige da će folikule u budućnosti nestati. Mnogi to vide kao policu osiguranja za kasniji život - objasnio je dr. Bessam Farjo, medicinski ravnatelj HairClonea.

Dodaje da nigdje u svijetu ne postoji takav sustav koji uključuje sakupljanje folikula i čuvanje.

Foto: screenshot/

- I drugi su to pokušavali, ali otkrili su da stanice ljudske folikule brzo gube svoju funkcionalnost kada ih se pokuša uzgojiti. Ali, nedavna znanstvena otkrića ukazuju kako bi se mogao razviti sustav umnožavanja, zbog čega smo i otvorili HairClone. Nadamo se da će naša tvrtka dobiti dozvolu od Uprave za ljudska tkiva (Human Tissue Authority (HTA) u narednih nekoliko tjedana i da ćemo ubrzo početi sa konzultacijama s budućim pacijentima - kazao je dr. Farjo.

Thanks to Iain from @hairmedic, the team @bessamfarjo and Dr. Kanapathy for another important step in our work with non...

Objavljuje HairClonePonedjeljak, 7. kolovoza 2017.

Pojasnio je da pacijenti, koji su već sada ćelavi, mogu otići na transplantaciju koja uključuje ubrizgavanje folikula dlake sa drugog područja - u vlasište.

Kaže da će njihov postupak biti drugačiji jer umnožavaju vlasi pomoću jedinstvenih stanica u folikulama zvanih - dermalna papila ili DP. One se nalaze u podnožju folikula i zajedno sa površinskim stanicama kože sudjeluju u formiranju kose. One na neki način pomlađuju folikule i vraćaju ih u izvorne dimenzije.

Naime, kod ćelavosti folikul postaje sve tanji.

Foto: screenshot/

Opisao je i sam postupak, kako bi trebao izgledati.

- Nakon što se iz glave pacijenta uzmu folikule dlake, oko sto njih, čuvaju se u posebnom spremniku na minus 150 stupnjeva. Kada pacijent počne primjećivati gubitak kose, kosa iz spremnika se odmrzava i DP se može višestruko umnožiti u laboratoriju. Tada se te umnožene DP stanice ubrizgavaju u njegovo vlasište - rekao je dr. Farjo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HairClone (@hairclone_company) on

Njegova preporuka svima je zamrzavanje vlasi čim primijete da su počeli gubiti kosu. Neki kosu, kaže, počnu gubiti već u tinejdžerskim danima te u dvadesetim, tridesetim godinama života. Posebno bi toga trebali biti svjesni ljudi koji mogu rano oćelaviti zbog genetike.

IZGLEDAJU PREDIVNO Žene s alopecijom pretvorila je u glamurozne fotomodele

Cijena početnog postupka bit će 2500 funti (oko 22.000 kuna) te još po 100 funti (oko 870 kuna) godišnje za čuvanje vlasi. Cijenu ubrizgavanja umnoženih stanica nije precizirao jer ovisi o količini posla, a to može varirati od pacijenta do pacijenta, prenosi Daily Mail.

Foto: Dreamstime

Dr. Farjo je napomenuo da će, nakon ubrizgavanja stanica, pacijenti morati dolaziti na obnavljanje postupka svakih tri do pet godina kako bi održali gustoću kose. Iako vjeruje da rana intervencija može pomladiti dlake, priznaje da se folikul može toliko smanjiti da dođe do točke u kojoj više nema pomoći, odnosno, nemoguće ga je pomladiti.

- Ukoliko pacijent pravovremeno ponovi postupak, nadamo se da ćemo dobiti rat protiv ćelavosti i da će pacijent održavati svoj izgled sa kosom cijeli život - dodao je.

DRAMA U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Princ Harry izjavio da dijete nije njegovo? 

Komentari (5)
  • svaki 3 dan britvicu i brijanje glave...i super,izgubio sam bitku ali ne i rat!!

    27. 2. 2019,   12:13
  • stavim u banku pa ona bankrotira ... što onda :(

    27. 2. 2019,   11:30
  • Možda bi im sive stanice bile korisnije od kose pod stare dane😄, pa da si to nekako pospreme.

    27. 2. 2019,   12:40