Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedenje čokolade liječi kašalj puno brže od raznih sirupa

None Foto: Dreamstime

Pacijenti koji su uzimali lijekove s ekstraktom kakaa puno su se brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja. Ozdravili su za samo dva dana

Sljedeći put kad osjetite škakljanje u grlu i nagon za kašljanjem - rastopite u ustima kockicu tamne čokolade. Aline Maurice, voditeljica Odjela kardiovaskularnih i respiratornih studija na britanskom Sveučilištu u Hullu došla je do zaključka da je čokolada zapravo puno bolji izbor kod grlobolje i suhog kašlja od nekih lijekova koji se mogu kupiti bez recepta.  

Nedavna studija pokazala je da su se pacijenti koji su uzimali lijekove s ekstraktom kakaa puno brže oporavili od onih koji su pili konvencionalne sirupe protiv kašlja. Oni koji su se liječili ekstraktom kakaa ozdravili su za samo dva dana. U drugom istraživanju su britanski znanstvenici otkrili da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak protiv kašlja od kodeina - analgetika koji se naveliko koristi u pripravcima protiv kašlja.

Čokolada ima ljepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na stijenkama grla i zaustavlja živčane završetke koji aktiviraju kašljanje. Znači, malo crne čokolade uvijek umajte uza sebe i ako osjetite da vas hvata napadaj kašlja, pojedite komadić, piše Bright Side.

Komentari (111)
  • Ja bi sada čokoladu. Dorinu sa napolitankama molim. Hvalaaaa!! ;))

    17. 2. 2016,   16:14
  • Super, još jedan razlog zbog kojeg neću osjećati grižnju savjesti dok uživam u tom malom slatkom zadovoljstvu..))

    17. 2. 2016,   15:05
  • sad je meni jasno zasto nikada ne kasljem... taj cokoladni lijek uzimam svaki dan prevetivno.. ;))

    17. 2. 2016,   16:41