Liječnici preporučuju svakodnevni unos 440 grama voća i povrća, te 18 grama dijetalnih vlakana kako bi se smanjio rizik srčanog i moždanog udara te karcinoma
Više voća i povrća spasilo bi na tisuće života od bolesti
Barem 33 tisuće života bilo bi spašeno kada bi ljudi jeli zdravije, otkrilo je istraživanje o povezanosti prehrambenih navika i prerane smrti stanovništva u Velikoj Britaniji. Pet porcija voća i povrća na dan spriječilo bi 15.000 preranih smrti, od čega se 7000 odnosi na one uzrokovane srčanim udarom, 5000 rakom i 3000 moždanim udarom, zaključili su stručnjaci. Manji unos masti i soli te dodatak dijetalnih vlakana u prehranu spasilo bi dodatnih 18.500 smrti u srednjoj životnoj dobi. Studija je proučavala uzroke smrti od 2005. do 2007. godine.
Dnevne preporuke
Liječnici preporučuju 440 grama povrća i voća te 18 grama vlakana svakoga dana. Masti trebaju činiti trećinu ukupnog broja unesenih kalorija, no od toga samo 10 posto smiju biti zasićene masti, a dnevni unos soli mora biti ograničen na 6 grama.
Stručnjaci su utvrdili kako zdravstvene preporuke o prehrani slijedi samo trećina ljudi, dok drugi nepravilnom prehranom ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje. S obzirom na to da se prehrambene navike usvajaju u obitelji, te unutar njih svi članovi jedu otprilike istu hranu, nezdrava prehrana postaje širi obiteljski i društveni problem.
- Kad bi se ljudi ispravno hranili, što se ponajprije odnosi na više voća i povrća u prehrani, stanovništvo bi bilo mnogo zdravije - smatra voditelj istraživanja dr Peter Scarborough.