Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedna pilula bi mogla izliječiti Alzheimera, MS i Parkinsonovu

None Foto: REUTERS/PIXSELL

Lijekovi MW151 i MW189 djeluju drugačije od dosadašnjih, a osim sprečavanja razvoja bolesti, mogu spriječiti i komplikacije ako se uzmu brzo nakon ozljede

Dva lijeka generičkog naziva MW151 i MW189  u ranim fazama testiranja pokazala su veliku efikasnost u liječenju degenerativnih bolesti mozga poput Alzheimera, Parkinsa, multiple skleroze, frontotemporalne demencije, bolesti motorike neurona i komplikacija uslijed teških ozljeda mozga, piše Daily Mail. Patentirali su ih američki znanstvenici Sveučilišta Northwestern koji tvrde da bi samo jedna pilula u dovoljno ranim fazama bolesti mogla u potpunosti spriječiti njihov razvoj. Liječenje životinja, kod koji su razvili te bolesti genetskim inženjeringom, pokazalo se vrlo uspješnim. 

Lijekovi djeluju tako da blokiraju pretjeranu proizvodnju proupalnih molekula citokina koji prouzručuju pucanje sinapsi, tj. poveznica između moždanih stanica zbog čega se funkcije mozga pogoršavaju. Zaustavljanjem citokina upala se smanjuje, a prigušuju upale, pa čak mogu i smanjiti štetu nastalu nakon moždanog udara, otkrila su rana testiranja lijeka. Ovaj lijek ima potpuno drugačiji pristup u liječenju bolesti mozga.

- Ako se ovaj lijek uzme na vrijeme nakon ozljede mozga ili nakon moždanog udara mogu se spriječiti dugotrajne komplikacije uključujući napade, kognitivne malfunkcije i mentalne probleme - rekao je profesor Mark Wainright sa Sveučilšta Northwestern.

Dodao je kako je prvi korak u puštanju lijeka na tržište klinički pokus koji će dokazati da ne šteti ljudima, a prednost je u tome što se tretman sastoji od jedne pilule, umjesto dugotrajnog liječenja injekcijama.

Komentari (3)
  • Da, obično pročitamo tako nešto, a lijek nikada ne dođe na tržište ili za to ne saznamo.

    25. 7. 2012,   13:42
  • Hvala autoru na ovom tekstu ali molim lijepo javite i pisite još puno više o tome kada lijek bude u potpunoj primjeni... Lijek nam treba pod hitno, samo poslije ispitivanja

    25. 7. 2012,   13:09
  • Kako da dogemo do lek?

    24. 1. 2014,   22:56