Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jednostavna ljuta jela za vruće ljetne dane

None Foto: Photos

Tijekom velikih ljetnih sparina preporučuje začiniti jela ljutim dodacima kako bi se lakše podnijele visoke temperature

Još su američki starosjedioci upotrebljavali kajensku papriku kao začin, a u tropskim se krajevima koristila za obranu od visokih temperatura. Premda imamo osjećaj da ljuto zagrijava, alkaloid kapsicin zapravo stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature. Na taj način se temperatura tijela snižava. Upravo se iz tog razloga tijekom velikih ljetnih sparina preporučuje začiniti jela ljutim dodacima kako bi se lakše podnijele visoke temperature. TJESTENINA U LJUTOM UMAKU OD VINA Sastojci: čili u prahu, 50 g luka, češanj češnjaka, 700 g pelata, žličica vegete, 50 ml bijelog vina, žlica bosiljka, tjestenina Priprema: Na maslinovu ulju popecite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak, usitnjene pelate, vegetu i četvrt žličice čilija u prahu. Pirjajte na laganoj vatri 15 minuta. Kuhajte podlijevajući vinom i vodom. Salsu pospite bosiljkom. Skuhajte tjesteninu po želji i poslužite je prelivenu pikantnom salsom. LJUTA CURRY KREM JUHA S TORTELINIMA Sastojci: curry, češnjak, kocka za juhu, čili papričica, 450 g tortelina, 225 g zamrznutoga graška, 140 ml kiselog vrhnja Priprema: U velikoj posudi zagrijte ulje te uz povremeno miješanje na laganoj vatri pirjajte luk, sitno narezane čili papričice i protisnuti češnjak. Dodajte malo vode i kocku za juhu. Kad proključa, dodajte zamrznuti grašak i skuhane torteline. Kukuruzno brašno izmiješajte s kiselim vrhnjem te umutite u juhu i dodajte pola žličice curryja. RAJČICE PUNJENE PIKANTNIM JAJIMA Sastojci: 6 manjih rajčica, 6 šnita kruha francuza, 6 jaja, 16 dag ementalera, ljuta crvena paprika, blago ljuti feferoni Kriške kruha složite u lim premazan maslacem. Rajčicama odrežite poklopce, izdubite ih i složite na kriške kruha. U svaku rajčicu razbijte po jedno jaje, dodajte žličicu vrhnja, malo ljute cvene paprike, naribanim sirom i bosiljkom. Zapecite u pećnici i poslužite uz sitno narezane feferone i kisele krastavce.

Komentiraj, znaš da želiš!