Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Jednostavni trikovi koji mogu unijeti više smisla u vaš život

Jednostavni trikovi koji mogu unijeti više smisla u vaš život
1

Kraj stare i početak nove godine najbolje je vrijeme za usvajanje lekcija o tome kako živjeti smislenije, piše The New York Times, uz savjete o tome kako živjeti bolje u 2020. godini.

VIDEO

Kraj stare i početak nove godine najbolje je vrijeme za usvajanje lekcija o tome kako živjeti smisleniji i ispunjeniji život, piše Smarter Living. Istaknuli su devet savjeta koji bi mogli biti korisni ako želite živjeti bolje u 2020. godini.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:47

Pobijedite nedjeljne strahove i depresiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao što 'Maroon 5' u pjesmi kažu: ni kišno nedjeljno jutro ne treba biti razlog da potonete, ako ste s nekim na toplom, koža uz kožu... Naravno, sve je to lijepo dok ne popijete kavu i ne shvatite da ponedjeljak 'iza vrata'. Psiholozi kažu kako 'nedjeljni blues' doista postoji i da ponedjeljci itekako mogu biti zastrašujući. 

Pet savjeta da vam veza uspije čak i kad ste potpuno različiti
Pet savjeta da vam veza uspije čak i kad ste potpuno različiti

Takvi strahovi javljaju se kad shvatimo da se dragocjeno slobodno vrijeme bliži kraju, kaže psihologinja iz New Yorka Melissa Robinson-Brown. Najčešće se javljaju kod ljudi koji ne vole ono što rade, pa ih treba shvatiti kao razlog da preispitamo mogućnost da promijenimo posao, kaže. A strah možete pobijediti tako da isplanirate neku zabavnu aktivnost, po mogućnosti što dalje od računala ili pametnog telefona. 

Kako se dan bude bližio kraju, postavite si profesionalne ciljeve ne samo za ponedjeljak, nego za cijeli tjedan, jer će vam to odmaknuti fokus od prvog radnog dana i prijelaza iz slobode u radno vrijeme u kojem ne uživate. 

Budite umjereno normalni

Kad netko u vašoj blizini sazna zastrašujuću dijagnozu, ostane bez posla ili drage osobe, prvo što nam padne na pamet je reći - bit će bolje. Umjesto toga, radije recite: 'Ovo je zaista teško. No prošao si već puno takvih teških situacija u životu', ili 'Sad ti je teško razmišljati pozitivno, no bit ću tu i nadam se da ti mogu pomoći da dođeš do toga'. Ni ona poznata: 'Sve se događa s razlogom', nije uvijek najbolje rješenje. Recite radije: 'Sad je teško razumjeti ima li nešto dobro u svemu tome, no vjerujem da ćeš to s vremenom prepoznati'. 

Jednom kad naučite prepoznati razliku između ova dva načina izricanja žaljenja, shvatit ćete koliko pozitivnije ovaj drugi način može djelovati. Neće promijeniti to kako se čovjek osjeća, ali će mu dati osjećaj da pokazujete više razumijevanja, što je u teškim situacijama također važno. 

Osjećate se loše? 10 feng shui savjeta za punjenje energijom
Osjećate se loše? 10 feng shui savjeta za punjenje energijom

Sve je u špinatu ili rukoli

Postoje različiti načini da budete dobro - od meditacije, korištenja CBD-a, ili alkohola, no svakako biste trebali jesti zdravije, jer će to popraviti kvalitetu vašeg života. Osim toga, u samo dvije minute možete pripremiti vrlo zdravi obrok iz kojeg ćete dobiti mnoštvo zdravih sastojaka. 

Krenite od baby špinata, rukole ili nekog sličnog zelenog lisnatog povrća i poigrajte se s receptima. Na primjer - u velikom loncu vode zakuhajte dovoljno vode da potopite hrpu špinata ili rukole. Ubacite ga i odmah dodajte malo hladne vode na to. Ostavite da zakuha, pa nakon minute do dvije izvadite i začinite s malo maslinovog ulja i soli. To je odličan prilog uz meso, ali i dobra osnova za voćno-povrtne Smoothieje.

Budite cool dok čekate odgovore 

Nakon što ste pola dana proveli u pripremi važnog e-maila, na primjer ako je riječ o prijavi za posao, ili ponudi usluga nekoj tvrtki, stisnuli ste tipku - send. O, kakvo olakšanje!

I to će potrajati 30 sekundi, kad počinje drugi stres: svakih minutu do dvije provjeravate e-mail, 'refreshate', odlazite u postavke da provjerite je li sve onako kako treba biti... Stop! Odmaknite se od ekrana i posvetite nečem drugom, da ne poludite prije nego što vam se jave s odgovorom. Buljenje u ekran i nervoza neće materijalizirati odgovor koji priželjkujete, naprotiv.     

Umjesto toga, napišite e-mail dragom prijatelju kojeg dugo niste vidjeli, ili okupite nekoliko dragih prijatelja i izađite s njima na piće. Recite im da vas 'pere' panika od odgovora i da vam treba odvratiti misli. 

10 savjeta Dalaj Lame kako da pronađete svoj unutarnji mir...
10 savjeta Dalaj Lame kako da pronađete svoj unutarnji mir...

U redu je otkazati izlazak ponekad, samo...

Ako spadate u one koji rado dogovaraju druženje s prijateljima, bilo da je riječ o odlasku na piće, proslavi nečijeg rođendana, ili zajedničkom odlasku na koncert, a onda otkazujete u zadnji čas, i to često bez ozbiljnog razloga, to je ponekad sasvim OK. Imate pravo odlučiti da želite biti malo sami sa sobom, pogotovo ako ste inače introvertirana osoba i volite svoj mir više od izlazaka. No otkazivanje planova svako malo može ispasti vrlo bezobrazno i dovesti do toga da se nađete u neugodnoj situaciji.

Zato, budite iskreni. Laž o tome da je nešto iskrsnulo nije dobro rješenje, jer se prijatelji mogu zapitati kakvo je to prijateljstvo ako neke sitnice mogu poremetiti želju da budete s njima. Uvijek predložite alternative, jer to ukazuje na to da nije problem u njima, te da se želite družiti kad se okolnosti promijene. Ili otiđite na druženje i pripremite izlaznu strategiju - nitko se neće baš uvrijediti ako kažete da niste htjeli otkazati jer su vam važni, ali ste zaista preumorni i jednostavno morate kući.

7 savjeta kako produljiti život naočalama - najčešće pogreške
7 savjeta kako produljiti život naočalama - najčešće pogreške

Budite ljubazni kad odbijate nečiji prijedlog

Kad smo bili klinci, najčešće nam nije bio problem reći: 'O, ne, meni je to odurno' kad bi vam netko predložio nešto što vam se ne sviđa. I druga strana se najčešće ne bi ljutila. No u odraslim godinama nije baš ok biti toliko brutalan. Zato, umjesto ružne odbijenice na 'prvu loptu', postavite drugoj strani nekoliko pitanja. Time ćete ih navesti na razloge zbog kojih vam nešto nije prihvatljivo i na kraju možete reći da je tako baš zbog toga. 

Pohvalite trud osobe, barem time da kažete 'baš dobro, nisam još o tome razmišljao na takav način'. Ili 'ovo mi se sviđa, no volio bih da razmisliš i o mome stajalištu'. Također, uvijek navedite razlog: 'Ne bih se upustio u to zato što mislim...'. Ako imate neko vlastito rješenje, predložite ga umjesto rješenja koje je osoba ponudila, pa predložite da oboje još jednom razmislite i donesete odluku. 

Ne miješajte posao i prijateljstvo

Onog trenutka kad nekome dajete savjet, ili odradite nešto što inače radite i kažete: 'Nema problema, odradit ću ti to besplatno', ili kad vam netko ponudi uslugu koju će vam odraditi besplatno, napravili ste glupost. 

Jer, ako kasni, kako ćete pitati kad možete očekivati da odradi to što je ponudio? Bit će vam neugodno požurivati ga kad to radi besplatno. Što ako ne budete do kraja zadovoljni, možete li tražiti da popravi stvar? I obrnuto - ako ste nekome nešto ponudili besplatno, a u međuvremenu se nagomilao posao koji morate odraditi da bi mogli platiti račune, što ćete s besplatnim poslom koji čeka?

Smijemo li van mokre kose? Evo što se krije iza tog savjeta
Smijemo li van mokre kose? Evo što se krije iza tog savjeta

Rješenje je jednostavno: Ne radite besplatno i ne prihvaćajte takve usluge. Platiti nečiji posao puno je jeftinije nego nakon toga zvati odvjetnike da vidite kako ćete se izvući iz neke gabule. Tako vam je jednostavnije zatražiti da se posao popravi ako niste zadovoljni, i slično. Osim toga, neplaćena pomoć otvara vrata novim problemima: osjećaju da ste stalno nekome dužni, da im morate biti pri ruci kad god im je potrebno i slično. 

Neka vas motivira uspjeh prijatelja

Prijateljev uspjeh često nam zna teško pasti, kad shvatimo da smo sami zaglavili na poslu koji ne volimo, s karticom koju provlačimo na ulazu u 9 i na izlazu u 17 sati. Lako je zaglaviti u nezadovoljstvu i ljubomori, no to može biti i dobra prilika da napravite samoprocjenu i to da pokušate vidjeti što možete promijeniti da i sami dođete do uspjeha. 

Umjesto da vas nagriza ljubomora, sjednite i razmislite o tome kojim je postupcima vaš prijatelj došao do povoljnijeg rješenja za sebe i možete li i vi nešto slično primijeniti u svom životu. Radujte se njihovom uspjehu, jer vam to može biti inspiracija. 

Očistite mobitel s vremena na vrijeme

Loša vijest: mobilni telefon vjerojatno je jedna od najprljavijih stvari koje posjedujemo, a prinosimo ga licu i ustima. Zato ga povremeno očistite s malo vate namočene u alkohol. 

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje