Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jela od tikvica i patlidžana prava su ljetna poslastica

Jela od tikvica i patlidžana prava su ljetna poslastica
2

Iako je patlidžan nezaobilazan kad je riječ o brzim i ukusnim jelima, često je u “konkurenciji” s još jednom ljetnom poslasticom - tikvicama

VIDEO

Pikantna okusa i spužvaste strukture, patlidžan će oplemeniti mesna jela, a zbog izdašnosti, u kombinaciji s povrćem, u jelima može i zamijeniti meso. S obzirom na to da mesnati dio starijih plodova sadrži više solanina, tvari gorkog okusa, jedu se isključivo mladi. Ako patlidžan pečete na roštilju ili ga punite, ne gulite koru jer će tako jelo biti sočnije. Pržite li ga u dubokom ulju, višak masnoće uklonite tako da ga položite i ocijedite na papirnatom ubrusu. Posolite li ga prije prženja, spriječit ćete upijanje viška ulja. Pečeni patlidžani sa češnjakom, maslinovim uljem, limunovim sokom i nasjeckanim peršinom tradicionalno su mediteransko jelo, a pomiješan s umakom od rajčica idealan je nadjev za pizzu. Iako je nezaobilazan kad je riječ o brzim i ukusnim jelima, često je u “konkurenciji” s još jednom ljetnom poslasticom - tikvicama. Meke kore i kremasta, sočna “mesa”, tikvice su jednako ukusne pirjane, pečene, kuhane, ali i sirove. Blagi okus sirovih istaknut će začini poput bosiljka, peršina i mente te svježi sir. S obzirom na to da je kora tikvica bogata magnezijem i karotenima, bit će zdravije ako ih ne gulite. Kao i patlidžan, tikvice možete puniti mljevenim mesom, rižom, rajčicom, ali i povrćem. Pospete li ih ribanim sirom ili kiselim vrhnjem, a zatim kratko zapečete u pećnici, uživat ćete u bogatim okusima ljetnih delicija.

Punjene tikvice s umakom od rajčice
Sastojci: od 4 do 6 okruglih tikvica, 1 žlica maslinova ulja, 1/2 glavice luka, sol i papar, peršinov list, 6 žlica umaka od rajčice

Priprema:
Tikvice izdubite, a “meso” propirjajte na ulju zajedno s lukom. Dodajte umak od rajčice te peršinov list. Pirjajte još pet minuta, zatim posolite i popaprite. Tikvice napunite smjesom te zapecite u pećnici na 200 C oko 45 minuta. Vratite im “kapice” te ih poslužite tople.

>>>Tradicionalno tursko jelo s patlidžanima poznato pod nazivom “imam bayaldi”, u prijevodu “imam se onesvijestio”, prati priča o svećeniku. On je toliko uživao u okusu patlidžana da se onesvijestio! Jelo spremate tako da obareni patlidžan uzdužno izrežete na polovice i poredate u namašćeni lim za pečenje. Odvojeno propirjate luk i češnjak, dodate rajčicu, peršin, timijan i bosiljak te ocat. Patlidžane prelijete smjesom i zapečete na 200C oko 45 minuta ili dok ne omekšaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti