Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jela od vrućih krumpira za izlazak iz financijske krize

None Foto: Fotolia

Ohladite i ogulite vrući krumpir koji ste kuhali 10 minuta u posoljenoj vodi. Izrežite na komade veličine zalogaja i stavite ustranu. Zagrijte maslac

MEĐUNARODNI MONETARNI KRUMPIR
SASTOJCI: 500 g mladoga krumpira, sol, 500 g smrznutog špinata, 250 ml vode, 30 g maslaca, glavica luka, 3 češnja češnjaka, 2,5 cm đumbira, feferon, korijander, kurkuma, limunov sok, kim
Ohladite i ogulite vrući krumpir koji ste kuhali 10 minuta u posoljenoj vodi. Izrežite na komade veličine zalogaja i stavite ustranu. Zagrijte maslac u velikoj, teškoj tavi. Neka se zapjeni pa dodajte luk, češnjak, đumbir i čili. Pržite oko 5 minuta dok ne omekša. Dodajte žličicu soli, 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice mljevenoga kima i 1/2 žličice mljevenog korijandra. Dodajte krumpir i promiješajte da se oblože začinima. Poklopite i pržite na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte smjesu špinata i kuhajte dok se ne zgusne.

REBALANSIRANA SALATA SA CIKLOM
SASTOJCI: 600 g cikle, 400 g krumpira, 2 mlada luka, 3 rajčice, 2 češnja češnjaka, pola vezice peršina, 100 g crnih maslina, ocat, maslinovo ulje, sol, papar
Vrući krumpir ohladite, ogulite i narežite na tanke ploške. Ciklu kuhajte 60-90 minuta, ocijedite vodu i sačuvajte 4 žlice. Isperite hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Mladi luk narežite na kolutiće. Rajčice narežite na kockice. Nasjeckajte peršin. U ciklu umiješajte mladi luk, rajčice, češnjak, začinsko bilje i vodu od kuhanja. Preljev napravite od 5 žlica vinskog octa, 6 žlica maslinova ulja, 1/2 žličice soli i papra. Dvije trećine preljeva dodajte mješavini s ciklom, a ostatak krumpiru. Obje salate pomiješajte i poslužite.

BUĆ I ŠKRIP NA HRVATSKI NAČIN
SASTOJCI: 2 žlice maslinova ulja, veći luk, 340 g kupusa, 1/4 žličice soli, 1/2 žličice suhog mažurana, oko 300 g ostataka pečenog mesa, 500 g krumpira
Vrući krumpir ohladite, ogulite i napravite pire. U tavi zagrijte 1 žlicu ulja te na umjerenoj vatri pirjajte luk dok ne omekša. Umiješajte krupno narezani kupus, sol i mažuran te pirajte 2-3 minute. Dodajte meso i krumpir te pirjajte 5 minuta. Pažljivo okrenite jelo i pirjajte još 5 minuta dok donji dio ne postane hrskav i zlatnosmeđe boje. Poslužite jelo sa salatom od mrkve, celera, mladog luka i rotkvice.


Komentari (1)
  • kakve financijske krize,bojim se da će kako je krenulo kg krumpira biti 50 kn...pasti ćemo mi travu. i molim vas dajte nam recepte od trave i sijena...a može i od zemlje,po mogućnosti i kamenja...

    17. 7. 2009,   21:16