Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jeo samo čips, krumpiriće i kruh pa je postao slijep i gluh

Liječnici su pregledom utvrdili da mladić ima manjak vitamina B12 i D te bakra i selena. Još od osnovne škole je izbjegavao većinu namirnica i jeo uglavnom pržene krumpiriće

Tinejdžer koji je jeo samo čips, bijeli kruh i mesne prerađevine je izgubio vid i sluh zbog nedostatka vitamina i minerala, piše SkyNews. Neimenovani mladić iz Bristola je prvi put otišao liječniku kada je imao 14 godina jer je bio umoran. Testovi su pokazali da mu nedostaje vitamina B12 i da ima anemiju.

Stručnjaci iz Bristol Eye Hospitala o ovom su slučaju izvijestili u medicinskom magazinu Annals of Internal Medicine. Napisali su da je mladić dobio injekcije vitamina B12 i savjete o prehrani, ali kada se vratio godinu dana kasnije već su mu sluh i vid bili oštećeni. Sa 17 godina mladić je bio već gotovo slijep.  

Tek je tada priznao liječnicima da od osnovne škole izbjegava određenu hranu i da jede samo pržene krumpiriće, čips, bijeli kruh, šunku i kobasice. Liječnici su pregledom utvrdili da mladić ima manjak vitamina B12 i D te bakra i selena. 

- Loša prehrana uzrokuje kardiovaskularne bolest i rak, a može i oštetiti živčani sustav i vid - kažu stručnjaci i upozoravaju da treba jesti sve, a prije svega zeleno povrće, lješnjake, mahunarke, žitarice, mliječne proizvode, ribu i meso. 

-  Svakako treba naglasiti da je raznovrsna prehrana koju čine svježi obroci, pripremljeni kod kuće, vrlo važna za ukupno zdravlje, iako ne možemo reći da bi se netko samo na temelju toga što cijelo vrijeme jede samo junk food mogao dovesti do toga da oslijepi i ogluši. U pozadini je možda neki zdravstveni problem koji nije otkriven, koji se u kombinaciji s nedostatkom određenih vitamina i minerala možda pogoršao, no - ne znamo dovoljno - kaže internist dr. Vladimir Šalamon.

Dodaje kako je uravnotežena prehrana koja osigurava unos svih vitamina i minerala bez sumnje važna za ukupno zdravlje organizma, jer nedostatak nekih vrijednih nutrijenata može umanjiti neke funkcije. 

- Zato nipošto nije dobro prečesto jesti jednoličnu hranu koja nema visoku nutritivnu vrijednost, jer na taj način organizam ne dobiva sve što treba, zaključuje. 

Komentari (17)
  • Slazem se s Maggy. Krivi smo mi, roditelji, koji ugadamo klincima na svim mogucim poljima, pa tak i s hranom. Radim u vrticu i nebi vjerovali, al ima hrpa djece od 4+ godine koji jedu samo blendano. Naravno, starcima tu nije nist sporno. Koma. I onda se cudimo..

    3. 9. 2019,   15:41
  • Roditelje nije imao? Po meni, tu su isključivo krivi roditelji koji ugađaju djeci po pitanju jela. OK. koji put im je lipo ugodit i nitko ne može platit onaj njihov osmijeh na licu, al stalno ugađanje ne dolazi u obzir. Nedavno ja na svečanom ručku u restoranu, spize kakve god hoćeš. I majka naručuje za malog od četiri godine pomfrit jer on ništa drugo ne jede.

    3. 9. 2019,   15:33
  • Jbt..roditelji su krivi..ne može cijelo vrijeme jesti jedno te isto..ali problem je što roditelji nemaju autoritet nad svojom djecom..nisu ustrajni,1-2 nešto kažu djetetu, dijete zavrišti i zaplače i odmah mu popuste..za neke bolje da nemaju djecu..žalosno ali istinito..

    3. 9. 2019,   16:23