Obavijesti

Lifestyle

Komentari 168

Jesensku depresiju 'izliječit' će jaja, mahune, riba i banane

Jesensku depresiju 'izliječit' će jaja, mahune, riba i banane
1

Umorni ste i gladni? Tijelu treba hibernacija, no jesenski umor možete riješiti i hranom bogatom bjelančevinama, tjelovježbom te ranijim odlaskom na spavanje

VIDEO

Kako dane ne biste provodili spavajući nad tipkovnicom u nadi da vas šef neće uloviti ili “kljucali” za volanom, jedite više jaja, ribe i mahunarki. Takva će vas prehrana održati budnijma i poboljšati koncentraciju. Osim toga, jedite više svježeg voća i povrća te pijte više tekućine kako biste pobijedili osjećaj umora i uspavanosti. 

Jesenski umor znak je da tijelo treba odmor. Dani se skraćuju i vidimo sve manje sunca te nije neobično da se osjećamo umornije i depresivnije. Iako teoriju o sezonskoj “depresiji” često smatraju smiješnom, sve više istraživanja pokazuje kako bi ona mogla objasniti što nam se to događa. Sezonska depresija nije depresija u pravom smislu te riječi - kod kliničke depresije, oboljeli gube apetit, gube na težini i pate od nesanice. 

Simptomi sezonske depresije posve su suprotni - apetit je pojačan, hrana predstavlja pravi užitak, a ostanak u krevetu i spavanje, dok vani rominja kiša, djeluje kao raj na zemlji. Problem je u tome što se, neovisno o dolasku jeseni, obveze i dalje moraju izvršavati te ostanak u krevetu svaki put kad padnu tri kapi kiše nije opcija. Kako biste što lakše izašli na kraj sa simptomima sezonske tuge, uvedite u dnevnu rutinu neki oblik tjelovježbe. To može biti vožnja sobnog bicikla ujutro, vježbe istezanja ili žustra šetnja na posao. 

Ako putujete dugo na posao, izađite koju stanicu ranije. Tjelovježba će vas ispuniti dobrim osjećajem, potaknuti lučenje hormona dobrog raspoloženja i razbuditi. Naravno, kako biste bili odmorni, nužno je i dobro se naspavati. No pretjerano spavanje može povećati umor i bezvoljnost. Idealno bi bilo kada biste bioritam uskladili s promjenama u prirodi - kraći dani podrazumijevaju i raniji odlazak u krevet te pokušajte leći prije 22 sata kako biste se probudili odmorniji. Ako imate mogućnosti, odspavajte i tijekom dana. Pripazite, međutim, da ne drijemate više od 20 minuta - to je dovoljno da bi vas osvježilo i da biste bili spremni za nove izazove, a neće poremetiti ritam noćnog spavanja.

Grickanje čipsa uz omiljenu seriju uzrokuje “mamurluk” 

Jedete li navečer hranu bogatu masnoćama i soli, to bi se moglo odraziti na buđenje idućeg jutra. Takva će hrana otežati buđenje te ćete se osjećati posve iscrpljenima i nespremnima za dan koji vas čeka. Konzumacija takve hrane u kasnovečernjem terminu uzrokuje varijantu mamurluka koji ne dobivate od previše alkohola nego od previše loše hrane. 

Probudite se uz pomoć dnevne svjetlosti

Čim se probudite, ustanite iz kreveta, brzo se spremite i izađite iz kuće. Ili barem rastvorite žaluzine kako biste u kuću pustili dnevnu svjetlost. Dnevno svjetlo “govori” vašem organizmu da je vrijeme da bude budno i aktivno, a isti taj biološki sat reći će vam i kad je vrijeme za počinak. Iako nije uvijek jednostavno, probajte osluškivati što vam tijelo govori i što više uskladiti obveze s bioritmom.

Manje slatkiša, više koncentracije

Nagli pad i rast šećera u krvi povećava osjećaj umora - ograničite unos “loših” ugljikohidrata poput slatkiša, zaslađenih gaziranih i negaziranih pića, kao i hrane koja sadrži sastojke za koje ne znate što su. Jedite više leće, smeđe ili divlje riže te zobi, uz nezaobilazne obroke voća i povrća. 

Citrusni mirisi i banana jači su od kroničnog umora

Banane su bogate kalijem koji je broj jedan u borbi protiv umora. Ne možete li pobijediti umor, jedite hranu bogatu kalijem poput banana, špinata i orašastih plodova. Instantni “podizači” energije su citrusni sokovi. Mirisi limuna, grejpa ili naranče automatski će vas oraspoložiti i trgnuti iz uspavanosti. 

Još jednu šalicu kave, i to ekstra veliku

Najpopularnije i najkorištenije sredstvo u borbi protiv umora je kofein. Napici bogati kofeinom uistinu pomažu da se razbudite i daju vam dozu fokusiranosti potrebnu za izvršavanje radnih zadataka. Ne morate se odreći omiljene šalice kave ujutro (ili još jedne malo kasnije tijekom dana), no ne pretjerujte i ne pouzdajte se isključivo u kofein kao izvor energije.  Shvatite ga kao sredstvo koje može pomoći, ali ne zaboravite na važnost kvalitetnih namirnica i nužnog odmora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje