Obavijesti

Lifestyle

Komentari 119

Jeste li vozač koji često naglo koči? Možda imate problema...

Jeste li vozač koji često naglo koči? Možda imate problema...
1

U vožnji je važno obavljati više radnji odjednom, a to je sve teže kako se smanjuju kognitivne sposobnosti. Tako starijim vozačima može biti teško koncentrirati se na upravljanje vozilom

VIDEO

Teško je dati savjet vozačima starije životne dobi jer su iza njih godine i godine vozačkog staža. Prije svega, trebali bi obratiti pažnju na svoje zdravlje, no mnogi će stariji vozači teško priznati, prihvatiti fizička ograničenja i pokušati ih riješiti, savjetuje Davorin Folnegović, predavač i instruktor vožnje iz autoškole FOL-GAS.

- Česti problemi koji se javljaju su pogrešna procjena sposobnosti, problemi s vidom, fizički problemi (slabija pokretljivost), vrijeme reagiranja, sluh, razne bolesti, kognitivne promjene - pojašnjava Folnegović.

U vožnji je vrlo važno obavljati više radnji odjednom, a to je sve teže kako se smanjuju kognitivne sposobnosti. Tako starijim vozačima može biti teško istodobno se koncentrirati na upravljanje vozilom, praćenje prometnih znakova i razgovor tijekom vožnje. Uz to, sposobnost pravilne procjene, kao i brze reakcije, može oslabiti s godinama.

- Zato stalno budite na oprezu, držite se poznatih cesta i izbjegavajte gužve - savjetuje Folnegović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I fizički problemi mogu učiniti ulazak i izlazak iz automobila sve težim. Slaba pokretljivost i ukočenost mišića mogu utjecati i na sposobnost upravljanja vozilom. Stoga se preporučuje lagano vježbanje za učvršćivanje mišića po preporuci liječnika te korištenje automobila sa servo upravljačem i kočnica s ABS sustavom, koji će vam olakšati vožnju. 

Nikola Čutuk/Pixsell

Osjetilo vida jedno je od najvažnijih za sigurnu vožnju, a počinje slabiti kako starimo.

- Problemi s vidom mogu otežati procjenjivanje brzine i udaljenosti te prilagodbu na svjetlost, bilo sunčevu ili drugih vozila - kaže naš sugovornik. Starenjem se smanjuje i sposobnost podnošenja alkohola, pa ga je potrebno potpuno izbjegavati. Imajte na umu i da zdravstveno stanje može učiniti starije vozače ranjivijima u prometnim nesrećama, stoga budite na oprezu i ne zanemarujte teškoće i ograničenja u vožnji - ističe Davorin Folnegović.

  • Lijekovi vas mogu uspavati I bolesti koje se pojavljuju s godinama, kao što su Parkinsonova bolest i artritis, te propisani lijekovi mogu predstavljati problem. Stoga idite redovito na kontrole i pazite na ograničenja u uputama lijekova.
  • Provjerite reflekse Koliko brzo možete reagirati pri naglom kočenju ili brzoj provjeri mrtvog kuta u pretjecanju? Događa li vam se da pomiješate pedale za gas i kočenje? Osjećate li da vam je vožnja počela stvarati preveliki stres ili da prebrzo gubite živce? Sve su to pokazatelji da trebate biti još oprezniji u vožnji.
  • Ne zanemarujte pogoršanje vida Redovito provjeravajte vid, barem jednom godišnje, pogotovo nakon 60. godine. Posjetite liječnika i ako vam se vid naglo pogorša, smanji oštrina ili sposobnost prilagodbe na svjetlost. Ako vozite noću, držite se pravila za noćnu vožnju, iako bi bilo najbolje da odaberete dnevnu vožnju i dobro svjetlo, posebno na duljim relacijama.
  • Promjena ne treba biti bauk Iako napuštanje vozačke svakodnevice, posebice ako ste vozili cijeli život, može biti izrazito teško, te čak izazvati i depresiju, prelazak u pješake donosi brojne druge zdravstvene koristi: od činjenice da ćete se više kretati, novih mogućnosti poput korištenja bicikla, uštede novca i upoznavanja novih ljudi.
  • ‘Crvene zastavice’ Ako primjećujete kako sve češće naglo kočite u vožnji, previše se približavate drugim vozilima, prečesto udarate u ogradu ili nogostup tijekom parkiranja, vrijeme je da napravite kompletan liječnički pregled s posebnim naglaskom na vještine koje su nužne za sigurnu vožnju: vid, sluh, kronične bolesti...
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru