Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Jeste li znali da postoji grožđe čiji grozd košta čak 2800 kn?

Četrdeset grozdova grožđa stavljeno je na aukciju prošli tjedan u gradu Kanazawa. Najvišu ponudu je dao operater lanca hotel za 40 grozdova - što se svodi na oko 2800 kuna po grozdu

VIDEO

Gomila grožđa je prodana za 72 tisuće kuna (12.000 yena) u utorak na aukciji u Japanu. Da, netko je stvarno platio toliku svotu za - grožđe.

Ali, nije u pitanju sasvim obično grožđe. U pitanju je vrsta 'Ruby Roman', koja je kultivirana 2008. godine. Ove bobice su veličine ping-pong loptica i poznate su po tome što su posebno slatke i sočne s niskom kiselošću.

Poznato po svojoj izrazito svijetloj crvenoj boji, naziva ju ga i 'grožđem iz snova'.

U Japanu, većina sorti vinove loze s velikim bobicama su tetraploidi. Ruby Roman je novi crveni stolni uzgoj selektivno uzgojen iz sadnica 'Fujiminori', tetraploidnog crnog stolnog grožđa.

Ruby Roman ima neke izvrsne karakteristike, kao što su svijetlo crvene bobice koje su iznimno velike tako da svježa masa bobice mora biti viša od 20 grama, gotovo dvostruko veće od popularnog grožđa 'Kyoho'. Jedan od razloga zašto je grožđe prodano po toj nevjerojatnoj cijeni je činjenica da Japanci jako cijene voće, pogotovo sezonsko, koje se često daruje kao poklon te se na njega gleda kao na statusni simbol.

Otkako se prvi put pojavila 2008. godine, sorta Ruby Roman je postala jako popularna te je privukla veliku pažnju javnosti svake godine svojom visokom cijenom. 

Domaći sladoled: Jedna smjesa dovoljna je za više finih okusa
Domaći sladoled: Jedna smjesa dovoljna je za više finih okusa

U 2015. godini najskuplji klaster postavio je rekord od 8200 dolara (53.300 kuna). Međutim, budući da postoje neki problemi s uzgojem Ruby Romana, kao što su defekti obojenosti, lomljenje plodova, male bobice, bolesti, a posebno loša boja, samo oko 40 posto sakupljenih može godišnje izaći na tržište.

Četrdeset grozdova grožđa stavljeno je na aukciju u utorak u gradu Kanazawa. Najvišu ponudu je dao operater lanca hotela. Dao je rekordnu ponudu za 40 grozdova - što se svodi na oko 2800 kuna po grozdu.

Takashi Hosokawa, koji upravlja jednom od gostionica u lancu, izjavio je da mu je drago da je operater osigurao voće i da želi poslužiti grožđe hotelskim gostima.

To je bila najskuplja prodaja ove vrste grožđa otkako je lansirano na tržište 2008. godine, navodi Japan Times. Uzgaja se i prodaje isključivo u japanskoj prefekturi Ishikawa na otoku Honshu.

Top 50 namirnica budućnosti: Uz njih živite zdravije i dulje
Top 50 namirnica budućnosti: Uz njih živite zdravije i dulje

- Ponudili smo 1,2 milijuna jena kako bismo obilježili 12 godina (otkako je grožđe prvi put stiglo na tržište) i proslavili prvu aukciju Reiwe - rekao je Hosokawa za Japan Times, pozivajući se na eru Reiwa koja je započela u svibnju s krunidbom cara Naruhita.

Prema Japan Timesu, zemljoradnička zadruga JA Zennoh Ishikawa očekuje da će od sada do rujna biti prodano 26.000 grozdova grožđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života