Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jesu li i vaš dom napale muhe? Ovako ih možete lako otjerati

Muhe slijeću na razne prljave površine poput izmeta, pokvarene hrane, smeća i mogu prenijeti opasne bakterije, poput uzročnika tifusa, proljeva, kolere...

Muha na svojim nožicama prekrivenim sićušnim dlakama može nositi oko milijun bakterija te prouzročiti oko 600 različitih bolesti poput pneumonije, urinarne infekcije, otrovanja krvi i trovanja hranom.

Tijekom ove jako tople jeseni muha ima sve više i više, ali sadnjom pravih biljaka i jednim malim trikom možete se jednostavno riješiti muha iz kuće.

Bosiljak odbija muhe, zato ga obavezno posadite u teglicu i stavite u blizini stola i stolica. Od njega možete napraviti i prirodni repelent ako njegove svježe listove ubacite u kipuću vodu i ostavite ih tako nekoliko sati. Zatim umiješajte votku i pripremljenu tekućinu čuvajte u hladnjaku, u bočici s raspršivačem. No potreban je oprez kod špricanja da tekućina ne bi dospjela u oči.

Foto: Dreamstime

Lavanda odbija i moljce i buhe te muhe i komarce. Stoljećima se koristila kako bi uljepšala miris doma i sačuvala odjeću. Šarmantna biljka ljubičastih cvjetova, koja oplemenjuje svaki vrt, raste i u tegli u zatvorenom. Međutim, morate je smjestiti pored sunčanog prozora. Lijep miris koji ljudi vole, mušice, komarci i muhe ne mogu podnijeti. 

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom tjeranju. Miris eteričnih ulja je neprivlačan muhama. Kao repelenti najčešće se koriste eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilčić, piše Agroklub.

ČUVAJTE ZDRAVLJE Tri zlatna pravila s kojima ćete uvijek izbjeći trovanje hranom

Trik kojim ćete spriječiti ulazak muha u kuću

Muhe ne vole ni objekte koji svjetlucaju i reflektiraju svjetlost. Jedan od najjednostavnijih i po mnogima najučinkovitiji način da spriječite da u vaš dom ulete muhe jest da napunite običnu prozirnu vrećicu s čistom vodom. Napunite je do pola i zavežite čvrsto. 

Objesite je pred vrata ili prozora koje držite otvorene, a na njima nemate zaštitne mrežice. Tako ćete spriječiti muhe da ulaze u vaš dom. 

Zbog njihove strukture očiju, bistre vrećice ispunjene vodom muhama nalikuju na paukovu mrežu pa ne dolaze blizu. Tvrdi se i da vrećica s vodom dezorijentira muhe i stvara im neku neobjašnjivu iluziju koja ih drži podalje. Bilo kako bilo, važno je da djeluje.

NE VJERUJTE SVEMU ŠTO VIDITE: Prava istina o onim savršenim slikama fit djevojaka s Instagrama!

Komentari (14)
  • Ne treba čovjek brinuti kako se riješiti muha, one su samoubilački nastrojene pa to rješavaju same. Evo primjer: Tužna muha jutros izjavila, joj, sva mi se čeljad podavila, jadan otac skočio u ocat, skliznu deda u pun lonac meda, jednu seku nađoše u mlijeku, dva mi brata udavi salata, jednu strinu izgubi u vinu, dva mi strica ubi šljivovica. Slomila je tuga tužnu muhu, te i ona upadne u juhu.(G.V.)

    13. 11. 2018,   11:57
  • votku da trošim na muhe?? vi baš niste svoji...

    13. 11. 2018,   12:59
  • Ovo sa vodom znaci da muha nikad ne uleti u paukovu mrezu? Budalastine

    13. 11. 2018,   15:12