Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kokice mogu biti jako zdrava grickalica? Ovisno o pripremi...

Sve se češće kokice predstavljaju kao zdrava alternativa raznim grickalicama, no jesu li uistinu zdrave? Odgovor leži u ulju na kojem se peku, dodacima koje na njih stavljamo, ali i samom zrnu

Kukuruz je cjelovita žitarica koja sadrži dosta hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata koji pomažu organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Osim toga, one su i zasitne za razliku od rafiniranih žitarica, koje u procesu prerade izgube vlakna i nutrijente.

Znanstvenici čak tvrde da unos cjelovitih žitarica ima veze i s dužim životom, manje upala i nižim rizikom od srčanim bolesti, tumora, dijabetesa i pretilosti.

Kažu i da tri porcije cjelovitih žitarica na dan smanjuju BMI (indeks tjelesne težine) i salo na trbuhu. 

Mnoge znanstvenike i nutricioniste brine utjecaj GMO hrane na zdravlje, pogotovo jer ona nije još dovoljno istražena. A ako želite izbjeći GMO, na vrećici s kokicama potražite oznake koje potvrđuju da nije GMO ili da su proizvedene organskim putem.

Ulje

Foto: Dreamstime

Kad kupujete kokice obratite pažnju na vrstu ulja na popisu sastojaka. Najbolja i najzdravija ulja su ekstra djevičansko maslinovo i avokadovo ulje. Zdrava ulja su dobra za srce, a imaju antiupalna svojstva i mononezasićene masti (MUFA), savjetuje nutricionistica, dr. Cynthia Sass, i objašnjava:

- Ulja koja imaju više omega 6 masnih kiselina spadaju među ulja koja mogu potaknuti upale, a tu spadaju suncokretovo, sojino i kukuruzno ulje. Kokice doma možete peći u mikrovalnoj bez ulja, a onda im dodati maslinovo ili avokadovo, zdravo ulje - kaže i dodaje da treba pripaziti i da same kokice ne sadrže mnogo štetnih, loših ulja.

Začini

Foto: Thinkstock

- Razmislite i o tome što se dodaje kokicama. U kupovnim kokicama mogu iz vrećice biti dodani 'jednostavni' začini poput soli i crnog papra, ili neki konvencionalni, štetniji i neorganski mliječni sastojci poput maslaca ili sira. Slatke kokice često sadrže štetne šećere ili zaslađivače, pa prije nego navalite, provjerite što je točno u vrećici - kaže dr. Sass.

Dodaje i da, ako ih radite doma, možete biti kreativni pa dodati suho voće, orašaste plodove ili sjemenke, a možete ih jesti s umakom od kurkume ili ih samo posuti paprom, cimetom ili kakaom.

Ako kokice sami pripremate kod kuće vi kontrolirati i koliko soli i drugih začina stavljate na kokice. 

Zaključak

three smiling teenage girl watching tv at home | Autor:

- Sve u svemu, kokice mogu biti zdrava grickalica, ali njihova nutritivna kvaliteta varira - kaže dr. Sass. Objasnila je i da su najzdravije one od organskog kukuruza koji nije GMO uzgojen, začinjene ili pečene na maslinovom ili avokadovim ulju i s malo himalajske soli.

OPASNI MIRISI Osvježivače držite što dalje od djece, hrane, pića pa i lijekova

Pripazite i na količinu, a preporučeno je pojesti najviše tri do tri i pol šalice odjednom. Inače, vrećica ili kartonska kutija kakva se kupi u kinima sadrži ugljikohidrata koliko i pet šnita kruha, a pune su i natrija koje su štetne za želudac, objašnjava dr. Sass.

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Komentari (21)
  • Kada se počnu jesti...nikad prestat.😄

    10. 5. 2019,   11:26
  • Prezdrava da..svekrvi mi je tokom kemo savjetovano jest kokice al ne na ulju nego vrući zrak

    10. 5. 2019,   11:51
  • Bez kokica ne mogu zamisliti čitanje komentara na ovom portalu 😁

    10. 5. 2019,   11:48