Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Jesu li ove točkice ljubičaste ili plave? Nije toliko jednostavno

Točkice za koje su ispitanici mislili da su ljubičaste u prvom dijelu istraživanja, kasnije su klasificirali kao plave, tj. njihov doživljaj plave boje proširio se i na nijanse ljubičaste

VIDEO

Istraživači sa nekoliko sveučilišta u SAD-u napravili su test. Okupili su dobrovoljce koji dobro vide boje i pokazali im niz od tisuću točkica u rasponu boja od vrlo plave do vrlo ljubičaste. Zamolili su ih da procijene je li svaka točkica plava.

Tijekom prvih 200 pokušaja, sudionici istraživanja vidjeli su podjednak broj plavih i ljubičastih dijelova spektra, ali potom je broj plavih točkica postupno smanjen na samo djelić onoga što se prikazalo u prvom dijelu pokusa.

Do kraja studije mišljenje sudionika se promijenilo - točkice za koje su mislili da su ljubičaste u prvom dijelu istraživanja, kasnije su klasificirali kao plave, tj. njihov doživljaj plave boje proširio se i na nijanse ljubičaste.

Čak i kada su istraživači upozorili sudionike da će plave točkice postati sve rjeđe i obećali im novac ako njihova procjena bude dosljedna, dogodila se ista promjena.

Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec
Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec

Slični rezultati bili su i na kompleksnijim verzijama zadataka gdje su morali prosuđivati je li nečije lice prijeteće ili su neki prijedlozi neetični - u početku su bili blaži u donošenju sudova, no kasnije su bili skloniji više ocjenjivati lica prijetećima ili neke prijedloge neetičnima.

Istraživači smatraju kako ovi rezultati možda mogu objasniti zašto su ljudi skloni pesimističnom pogledu na svijet. Čovječanstvo je, kažu, napravilo velike korake u smanjivanju socijalnih pitanja kao što su siromaštvo i nepismenost, ali kako ti problemi postaju manje uobičajeni, tako se ranije manje važni problemi počnu činiti mnogo većima i kompliciranijima, prenosi sciencemag.org.

Pogledajte ovo istraživanje u videu:

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja