Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jesu li ove točkice ljubičaste ili plave? Nije toliko jednostavno

Točkice za koje su ispitanici mislili da su ljubičaste u prvom dijelu istraživanja, kasnije su klasificirali kao plave, tj. njihov doživljaj plave boje proširio se i na nijanse ljubičaste

Istraživači sa nekoliko sveučilišta u SAD-u napravili su test. Okupili su dobrovoljce koji dobro vide boje i pokazali im niz od tisuću točkica u rasponu boja od vrlo plave do vrlo ljubičaste. Zamolili su ih da procijene je li svaka točkica plava.

Tijekom prvih 200 pokušaja, sudionici istraživanja vidjeli su podjednak broj plavih i ljubičastih dijelova spektra, ali potom je broj plavih točkica postupno smanjen na samo djelić onoga što se prikazalo u prvom dijelu pokusa.

Foto: Screenshot/youtube

Do kraja studije mišljenje sudionika se promijenilo - točkice za koje su mislili da su ljubičaste u prvom dijelu istraživanja, kasnije su klasificirali kao plave, tj. njihov doživljaj plave boje proširio se i na nijanse ljubičaste.

Čak i kada su istraživači upozorili sudionike da će plave točkice postati sve rjeđe i obećali im novac ako njihova procjena bude dosljedna, dogodila se ista promjena.

Man showing a sweaty and stinky underarm I NE KORISTE DEZODORANS Koliko često se Hrvati tuširaju: Neki samo jednom na mjesec

Slični rezultati bili su i na kompleksnijim verzijama zadataka gdje su morali prosuđivati je li nečije lice prijeteće ili su neki prijedlozi neetični - u početku su bili blaži u donošenju sudova, no kasnije su bili skloniji više ocjenjivati lica prijetećima ili neke prijedloge neetičnima.

Foto: Screenshot/youtube

Istraživači smatraju kako ovi rezultati možda mogu objasniti zašto su ljudi skloni pesimističnom pogledu na svijet. Čovječanstvo je, kažu, napravilo velike korake u smanjivanju socijalnih pitanja kao što su siromaštvo i nepismenost, ali kako ti problemi postaju manje uobičajeni, tako se ranije manje važni problemi počnu činiti mnogo većima i kompliciranijima, prenosi sciencemag.org.

Pogledajte ovo istraživanje u videu:

 

 

 

Komentari (15)
  • Treba pitat liverpool sta on vidi😬😂

    4. 7. 2019,   10:58
  • Ljubičice bjela što si tako plava, ko zelena trava.....

    4. 7. 2019,   11:35
  • Dobro da ste rekli... već sam mislio da ovih 5-6 gemišta odrađuju svoje i iskrivljuju sliku

    3. 7. 2019,   21:50