Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Jezik treba čistiti ujutro: Štiti od upala grla, potiče probavu...

Jezik treba čistiti ujutro: Štiti od upala grla, potiče probavu...

'SERVISIRANJE' Uklonite li toksine strugalicom, čuvate unutarnje organe i usnu šupljinu te uklanjate zadah. Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje

VIDEO

Čišćenje jezika ajurvedska je metoda kojom se može puno učiniti za vlastito zdravlje. Jer jezik je jedno od ogledala u kojima se zrcali stanje našeg organizma.

Oblik jezika, boja, suhoća odnosno vlažnost te moguće promjene poput izraslina, pukotina i linija važni su dijelovi slagalice koji stvaraju jasnu sliku o tome što se zapravo događa u našem tijelu. Jedan od tih pokazatelja su i naslage na jeziku. Znak su izrazite neravnoteže i upućuju na to da je došlo vrijeme u kojem se trebate okrenuti zdravijim životnim navikama.

natural tongue open mouth

Zdrav jezik je uvijek svježe, ružičaste boje, a svaki oblik naslaga, bez obzira na njihovu količinu i boju, znak je pojave toksina u tijelu. Prva i osnovna blagodat čišćenja jezika je higijena, a odmah zatim i uklanjanje bakterija koje su se nagomilale i prekrile ovaj korisni organ. Jezik je spojen s probavnim traktom i unutarnjim organima, pa se njegovim čišćenjem svim unutarnjim organima šalje poruka te stimulira probavna vatra i probavni enzimi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A zadah iz usta mogu uzrokovati bolesti desni ili zadržavanje hrane u lošim ispunama zuba, karijesu ili među zubima, loša higijena te pušenje i pijenje alkohola. No on se javlja i zbog oslobađanja spojeva sumpora tijekom metaboličkih aktivnosti anaerobnih bakterija koje razgrađuju ostatke hrane koji se zadržavaju u dubokim fisurama i papilama stražnjeg dijela jezika.

Sezonska superhrana: 25 jela s kojima će jesen proći u zdravlju
Sezonska superhrana: 25 jela s kojima će jesen proći u zdravlju

Osim što se izravno utječe na higijenu zuba, desni, ali i cijele usne šupljine, uklanjanjem toksina s jezika izravno se djeluje na područje grla te se tako revitalizira i to područje. To je iznimno važno za ljude koji pate od čestih grlobolja i upalnih stanja.

Jezik je, prema riječima ajurvedskih stručnjaka, nabolje čistiti ujutro, na prazan želudac. Postupak je jednostavan - isplazite jezik, uzmite strugalicu (posebna spravica koju možete kupiti u ajurvedskom shopu) za krajeve i blago prijeđite po površini.

Jezik se dijeli na tri dijela

Vršak jezika predstavlja gornji dio tijela, a stražnji dio jezika donji dio. Kad bismo jezik podijelili na pola (po dužini), linija koja ga presijeca na lijevu i desnu stranu predstavlja kralježnicu, dok su organi raspoređeni onako kako su inače raspoređeni na tijelu.

Tri glavna uzroka nadutosti i što popiti da trbuh bude ravan
Tri glavna uzroka nadutosti i što popiti da trbuh bude ravan

Zona srca

Nalazi se otprilike na jednoj trećini od vrha jezika, a pluća sa svake strane srca. Zatim ispod srca po liniji kralježnice slijedi želudac, pa gušterača, s jetrom i slezena sa strane, pa crijeva i bubrezi.

Jezik nas upozorava na probleme sa zdravljem

BOJA: Normalan jezik je ružičast.

1. Svjetlija boja, od svijetloružičaste do bijele, upućuje na nisku razinu energije i funkcije organa te može biti znak anemije.

2. Tamniji jezik, u rasponu od svijetlosive do ljubičaste, upućuje na povećanu toplinu u tijelu, koja je često znak upale, infekcije ili hiperaktivnosti organa.

3. Jezik modroljubičaste boje upućuje na probleme sa srcem.

Štitnjača uzrokuje tjeskobu, panične napadaje i depresiju
Štitnjača uzrokuje tjeskobu, panične napadaje i depresiju

VLAŽNOST: Suhoća jezika i udubljenja na površini mogu biti znak topline u tijelu, koja je uvijek signal upala. Izrazito suh jezik upućuje na vrlo teške poremećaje energije. Suhe i ispucale zone upućuju na probleme s određenim dijelovima tijela. Ako je cijeli jezik ispucan, to je signal za prethodnu izloženost stresu.

TRAGOVI ZUBA, PRUGE: Jezik na kojem su vidljivi tragovi zuba znak je slabosti slezene. Bilo kakve pruge i crte na jeziku upozoravaju na oštećen živčani sustav.

OTEČENOST: Debeo i otečen jezik može upozoravati na probleme sa zadržavanjem vode ili neki problem s limfom. Natečeni jezik može upućivati i na gljivice i manjak korisnih bakterija.

PAPILE: Ako su bradavice na jeziku (tzv. papile) ispupčene, a jezik suh i grub na dodir, riječ je o infekciji.

PREMAZ: Premaz na jeziku trebao bi biti bijeli, proziran i ne pretjerano gust.

1. vrlo gusta sluz često je znak neravnoteže u probavnom sustavu.

2. Debeo sloj sline na jeziku znak je slabijeg imuniteta i može upućivati na gljivičnu infekciju. Ako je taj premaz žute boje, upućuje na infekcije ili upale u tijelu te na moguće probleme sa želucem i jetrom, kao i nadutost.

3. Debeli žuti sloj na jeziku znači probleme s crijevima. Ako su naslage na stražnjem dijelu jezika, obratite pažnju na debelo crijevo. Bijeli sloj na jeziku upućuje na prehladu, kašalj, bronhitis, neuralgiju te grlobolju.

Dr. Čilić: Evo što smijete piti i jesti uz antibiotike, a što ne
Dr. Čilić: Evo što smijete piti i jesti uz antibiotike, a što ne

POKRETLJIVOST: Mlitav jezik znak je vrlo teške bolesti. Ako se jezik nevoljno okreće na jednu stranu, to govori o problemima s jetrom. Ako jezik koji je osoba isplazila nevoljno drhti, to upućuje na duboki strah, velike brige i tjeskobu, ali može biti i znak bronhitisa ili problema s dišnim organima.

ISPUCANOST: Može signalizirati problem apsorpcije vitamina i minerala, posebno vitamina B6, koji je odgovoran za nedostatak energije.

BOL: Općenito bolan jezik upućuje na nedostatak željeza u organizmu, vitamina B6 i niacina, što se može nadomjestiti čajem od koprive.

PEČENJE JEZIKA: Mogući problemi sa želucem zbog nedostatka želučanih sokova.

Jezik se ne čisti ako imate ranice, ali ni djeci mlađoj od šest godina

Mother And Daughter Brushing Teeth Together

Spojen je s nosnom šupljinom, pa čist jezik utječe i na sinuse, njihovu prohodnost, lakše disanje i smanjenje sluzi. No čišćenje jezika ne preporučuje se ako imate ozljede jezika, upale, ranice ili sitna oštećenja. Također nije primjereno za djecu mlađu od šest godina. Isto tako je iznimno važno da strugalicu ne dijelite ni s kim, pa ni s članovima obitelji.

Tehnika čišćenja: Ne budite grubi i vucite lagano

Pazite da ne budete pretjerano grubi. Pokreti ne smiju biti snažni niti nagli jer je jezik mekan i osjetljiv organ te je dovoljno lagano prijeći njegovom površinom da na strugalici ostanu tragovi nakupina. Zatim strugalicu dobro operite i ponavljajte postupak sve dok u potpunosti ne očistite jezik.

Zadah će riješiti peršin, klinčić ili kardamom

Ako vas posebno muči neugodan zadah, pomozite si biljnim pripravcima. Možete žvakati peršin, ali i klinčiće, čiji sastojak eugenol daje aromatičan učinak. Valja ih žvakati jedan po jedan jer mogu biti prilično “jaki”. Miris hrane možete neutralizirati i žvakanjem nekoliko sjemenki kopra ili zrna kave, a učinkovite su i sjemenke kumina ili kardamoma, neprocjenjivo bogati izvorom cineola, moćnog antiseptika koji uništava bakterije i dah čini ugodnijim. No najvažniji dio prehrane kod lošeg zadaha je hrana bogata vlaknima, pa jedite sirovo povrće i voće.

VIDI OVO! 20 jesenski odjevnih predmeta koji će vam poboljšati stil, a pola ih sigurno već imate u svom ormaru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje