Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope

Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope

U judo klubu Marine Drašković treniraju djeca s Downovim sindromom, cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama. Kao i u teniskom klubu Travnjak, za djecu s autizmom, treninzi počinju zagrljajima

VIDEO

Judo trenerica Marina Drašković osnivačica je judo kluba Fuji, za djecu s invaliditetom, u kojem trenira više od 40 djece s poteškoćama u razvoju.Tako kod Marine judo treniraju djeca s cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, intelektualnim poteškoćama, motoričkim poteškoćama i poremećajima autističnog spektra, a raspodijeljeni su u grupe. 

- Velika želja mi je bila raditi s djecom s poteškoćama i omogućiti im da se bave sportom. Naši članovi treniraju u grupama raspoređenim prema motoričkim sposobnostima, odnosno svojim mogućnostima i potrebama. Djeca s teškoćama su različita i svatko ima svoje probleme. Autisti su, primjerice, osjetljivi na zvukove, pa ako ima neko drugo dijete koje viče, ne može biti u istoj grupi. Svako dijete sa socijalno-komunikacijskim poteškoćama ima svog trenera ili asistenta ili judaša koji nema teškoće i pristup je individualan. Drugi primjer su djeca s cerebralnom paralizom, kojih u grupi može biti najviše 12 - pojasnila nam je Marina.

Na pitanje kako judo pomaže djeci s poteškoćama Marina kaže kako, osim dobrobiti u fizičkom i motoričkom napretku, u judu djeca nauče kako padati da se ne ozlijede. Judo pomaže jačanju cjelokupne muskulature, koordinacije i djeci poboljšava koncentraciju. Na treningu juda potrebna je i disciplina, što je, kaže Marina, odlično za djecu s poremećajem iz spektra autizma i ADHD-om. No najvažnija komponenta koju mali sportaši dobivaju na treningu je socioemotivna.

- Svaki trening počinjemo obaveznim grljenjem i maženjem, i to je već uobičajeno. Jako se volimo i ta djeca nama toliko vjeruju da nam dozvole da ih guramo i preko njihovih granica. Djeca od ovih treninga imaju fizičku, psihičku i emotivnu korist - priča Marina, koja je ponosna na svoje male polaznike.

U klubu trenutačno s djecom radi 11 trenera, asistenata kineziologa, kao i klupski liječnik. Zahvaljujući sponzorima i ugovoru potpisanom s europskim socijalnim fondom, djeca besplatno treniraju, a dobiju i svu opremu, kimona, trenirke, majice… 
Marinina velika želja, kao i želja njezinih kolega iz kluba, je da i drugi treneri različitih sportova unutar svojih klubova pokrenu grupe kao što je njezina. Jedna takva postoji i u zagrebačkom naselju Travno. 

Ana-Marija Dragojević osnivačica je Teniskoga kluba Travnjak. Sa suprugom je pokrenula klub prije pet godina, a sad imaju više od 40 polaznika, djece s poremećajima iz autističnog spektra. Iako u većini teniskih dvorana vladaju mir i tišina te odjekuju samo udarci loptica u reket, atmosfera u dvorani na Velesajmu u kojoj treniraju djeca iz TK Travnjak potpuno je drukčija, opuštena, vesela i živahna. Mali tenisači, ističu njihovi roditelji, s velikim veseljem dolaze na treninge dva puta tjedno jer to je naprosto nešto što se ne propušta. I premda su već počele vježbe zagrijavanja s trenerima, djeca se svako malo okreću i veselo mašu roditeljima koji ih čekaju i bodre, a neizostavan dio treninga su i zagrljaji. Osim za djecu, ova teniska druženja su velika pomoć roditeljima, koji koriste ta dva sata tjedno što za razmjenu iskustava s drugim roditeljima, što za predah od svakodnevnih mnogih terapija i obaveza. Smijeha i veselja tijekom druženja djece i trenera ne nedostaje ni dok reketi miruju, pa tako uskoro ova vesela ekipa kreće na zajedničko skijanje sa svojim trenerima na austrijski glečer Molltaler.

- Kod nas se mogu upisati djeca u dobi od pet pa sve do 21 godine. Sport je djeci s poremećajima iz autističnog spektra iznimno važna aktivnost. Puno njih ima motoričkih problema, slabije razvijenu finu motoriku i takav program za njih i s njima nitko ne radi. Dijete s navedenim poremećajima teško možete uključiti u neki redoviti program i klub jer takvo dijete iziskuje individualan rad, jedan na jedan. Kod nas su grupe od četiri polaznika s dva trenera po grupi - pojašnjava Ana-Marija Dragojević. 

Tenis je, nastavlja, vrlo dobar prvi sport za sve, razvija koordinaciju oka i ruke, povećava aerobne sposobnosti, metabolizam i metaboličke funkcije organizma, koordinaciju… Iako se čini vrlo kompleksan jer djeca moraju istodobno pratiti lopticu, ruku i reket, baš zato je vrlo dobar za razvoj vještina koje toj djeci, zbog njihova stanja, nisu dovoljno razvijene. Djeca, igrajući tenis u klubu Travnjak, razvijaju i prijeko potreban osjećaj socijalizacije. 

- Često dijete s posebnim potrebama bude na satu tjelesnog odgoja ili pošteđeno ili ne sudjeluje u punom obimu kao druga djeca. Zapravo su ta djeca i u društvu često izolirana u današnje vrijeme kad je sve ubrzano. Tenis ih dodatno socijalizira, što je kod autističnog spektra jedan od većih problema - ispričala nam je Dragojević te dodala kako biti teniska trenerica ovim klincima za nju više nije samo posao nego poziv koji radi s ogromnom ljubavlju i zadovoljstvom. 

Jedan od polaznika teniske škole je i osmogodišnji Matija Bašić. Njegova majka Ana Marija kaže da Matija naprosto obožava odlaziti na druženja i igru s trenerima na teniskom terenu. 

- Matija je oduševljen. Od prošle jeseni igra tenis dva puta tjedno. On ima teškoće u socijalnoj komunikaciji i ADHD, a ovdje na tenisu stekao je nove prijatelje, što mu puno znači. Vidim velik napredak i u njegovim motoričkim sposobnostima, lijepo se služi teniskim reketom i prezadovoljni smo kako napreduje - rekla je Matijina mama te dodala kako se i djeca i roditelji vesele skorašnjem travanjskom teniskom turniru u Rovinju.

Teniski klub Travnjak prije desetak dana u Zagrebu je održao prvu hrvatsku i europsku Autism Fitness certificiranu radionicu za 33 polaznika, tj. kineziologa i kineziterapeuta iz različitih institucija. Individualni program će se s djecom odvijati jedan na jedan i to će biti prvi autizam fitness u Hrvatskoj, a s radom počinju već 1. travnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku