Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Juha će pomoći u mršavljenju: Znate li koju trebate odabrati?

Juha će pomoći u mršavljenju: Znate li koju trebate odabrati?
1

Povrtne juhe su odličan izbor u slučaju da želite skinuti višak kilograma, no treba znati kako odabrati onu u kojoj nema masnoća ili ugljikohidrata. Donosimo kratak vodič za najbolje juhe

VIDEO

Jednadžba mršavljenja je vrlo jednostavna: morate potrošiti više kalorija nego što ih unesete, piše Usnews. No nisu sve kalorije jednako vrijedne, pojašnjava nutricionistica Jennifer Tyler Lee iz San Francisca. Pojedine su juhe siromašne ugljikohidratima i zasićenim mastima, ali su zato bogate vlaknima iz povrća. Takva kombinacija definitivno je odlična za prehranu koju primjenjujete prilikom mršavljenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

juha 00:15

- Dijeta bazirana na povrću može pomoći u gubitku neželjenih kilograma. Pojedina istraživanja sugeriraju da uklanjanje zasićenih masti, soli i šećera iz prehrane mogu znatno utjecati i na zdravstveno stanje, a ne samo na višak kilograma. Trik je u načinu na koji jedete, pa je važno u plan prehrane uvrstiti recepte u kojima će uživati cijela obitelj. Juhe su odličan početak za tako nešto - ističe Lee.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

10 strategija kako jesti juhu da bismo gubili kile

1. Izbjegavajte kremaste juhe

- Kremaste juhe obično sadrže velike količine masnoća i bogatije su kalorijama od bistrih juha, pojašnjava Lee dodajući kako su zasićene masti također povezane s povišenim rizikom od viška kilograma, a posljedično i nizom kardiometaboličkih bolesti poput dijabetesa, krvožilnih bolesti i moždanog udara.

Savjetuje da unos masnoća ograničite na 10 posto dnevnog unosa kalorija. Neke kremaste juhe to premašuju jer čak 20 posto njihovih kalorija dolazi od zasićenih masnoća. Ako vam se jede baš gusta juha, a želite nešto zdravo, postoji rješenje. Primjerice, gusta juha od cvjetače može sadržavati malo kalorija i masnoća, a odličan je izbor ako želite povećati unos povrća. Lee kaže kako će okus juhe od cvjetače obogatiti češnjak, ljuskice chillija, celer i poriluk. Mješavinu povrća miješa s povrtnim temeljcem kako bi dobila kremastu teksturu, a opet zadržala vrijednosti biljnih namirnica.

2. Birajte bistre juhe

- Bistra juha je definitivno na popisu poželjne hrane ako želite skinuti kilograme jer sadrži malo kalorija i manje masnoća od kremaste verzije, tvrdi Maggie Michalczyk, dijetetičarka iz Chicaga.

- Čak i mala porcija bistre juhe prije ručka pomaže vam prije se zasititi, a bogata je vlaknima od povrća. Zato ćete jesti manje i odabrati nutricionistički kvalitetnije namirnice tijekom objeda. Osobito tijekom hladnijih mjeseci bistra juha je odličan dodatak dijetama, kazala je ona. Dodaje i da su bistre juhe bogate proteinima.

3. U juhu ne stavljajte škrobno povrće

Povrće je izvor vitamina, minerala i antioksidansa, tvari koje štite tijelo od raka i štetnih zračenja iz okoliša, kaže dijetetičarka Sharon Priya Banta iz New Yorka. Kako bi najbolje strane povrća koristile vašem organizmu, za juhu birajte ono koje je siromašno škrobom. Takvu juhu možete jesti neograničeno i bez straha da će narušiti vaš dijetni plan.

Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje
Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje

Povrće koje želite u juhi je:

- brokula
- šparoga
- kupus
- cvjetača
- patlidžan
- gljive
- bamija
- papričice
- špinat

Fotolia

4. Ne pretjerujte sa škrobnim povrćem

Škrobno povrće trebalo bi ograničiti na pola šalice po porciji jer škrob može povisiti razinu šećera u krvi te voditi debljanju, nastavlja Banta.

Ovo je čarobna juha koja topi kile, a svi si ju mogu priuštiti
Ovo je čarobna juha koja topi kile, a svi si ju mogu priuštiti

Takvo je povrće:

- artičoka
- klice prokulice
- kinesko zelje
- mrkva
- celer
- kukuruz
- krumpir
- batat
- grašak
- paprika
- bundeva

Thinkstock


5. Povrtne juhe su najbolji odabir

- Povrtne juhe su izvrsne za skidanje viška kilograma, tvrdi dijetetičarka Anna Kippen iz Clevelanda. Ističe kako imaju više prednosti, pa su tako odlične za hidraciju, povećavaju konzumaciju vlakana, smanjuju unos grickalica. Povrtne juhe su također siromašne kalorijama.

- Često mi pacijenti kažu da su gladni sve vrijeme, a tada shvatim da su zapravo dehidrirani. Juhe su odličan način da konzumirate više tekućine, osobito ako ne volite običnu vodu, a ne želite piti sokove - kazala je.

Kod povrtnih juha u kuhinji možete istaknuti i svoju kreativnost.

- Kad kuham juhu, u nju ubacim sve povrće koje mi je ostalo tijekom tjedna, od rajčica do tikvica, špinata, luka i drugog povrća. Okus juhe obogatim začinima poput kumina, kazala je Kippen.

11 moćnih detoks juha: Kupus čisti probavu, čili topi masnoće
11 moćnih detoks juha: Kupus čisti probavu, čili topi masnoće

6. Juha može biti predjelo, ali i međuobrok

Iako mnogi juhu povezuju s večerom, to nije točno.

- Ukusna topla zdjela niskokalorijske juhice može biti sjajan međuobrok - ističe Kippen.

7. Kušajte juhu od graha

Grah je bogat vlaknima i proteinima zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv viška kilogram. Obroci koji sadrže vlakna i proteine pomažu u mršavljenju, objašnjava Michalczyk dodajući kako će ta kombinacija omogućiti da manje žudite za grickalicama. Šalica crnog graha ima 15 grama proteina i istu količinu vlakana uz brojne minerale i vitamine. Od njega, ali i drugih vrsta graha, možete napraviti fantastičnu juhu, a možete pokušati napraviti i juhu od leće.

- Obično joj dodam celer, mrkvu i luk te rajčice, a zatim to sve dobro začinim. Ova juha je jako zasitna, a ima vrlo malo kalorija pa će pomoći u izbjegavanju neželjenih zalogaja - kaže Kippen. Dodatno, leću ne treba namakati prije kuhanja, pa možete ukusan obrok pripremiti za manje od 20 minuta.

8. Skuhajte vegetarijanski chilli

Jesenska delicija poput chillija može doći i u vegetarijanskoj varijanti, a pomaže u mršavljenju, kaže Kippen. Ističe da je takav obrok bogat vlaknima i pruža dugotrajan osjećaj sitosti. Vlakna će pritom osnažiti zdravlje srca i kontrolirati razinu šećera u krvi. Kako biste povećali udio povrća, Kippen savjetuje da kombinirate chilli i obične papričice uz mnoštvo začina.

- Volim ubaciti u chilli više vrsta graha kako bih dobila bolju teksturu, a okus je tako dobar da mi uopće ne nedostaje meso - ističe ona. Kod ovog jela je ključ u umjerenosti, jer jedno serviranje uključuje samo pola šalice, pa ne želite pretjerati ako pazite na kilograme.

9. Za zdravlje pomažu juha od rajčice i ribe

Kombinirajući rajčicu i ribu u istoj juhi dobit ćete jelo koje značajno utječe na vaše zdravlje, pojašnjava liječnica Eudene Harry iz Orlanda. Kaže kako vas riba opskrbljuje omega 3 masnim kiselinama zahvaljujući kojima:
- smanjujete upalne procese u tijelu
- poboljšavate raspoloženje
- sprječavate razvoj krvožilnih bolesti
- smanjujete kolesterol
- poboljšavate pamćenje
- omogućujete bolji protok krvi do mozga

Za ovu juhu ona savjetuje koristiti povrtni temeljac i rajčice iz konzerve koje ne sadrže BPA ni bisfenol A, industrijske kemikalije koje služe za konzerviranje pojedinih namirnica.

- Konzervirane rajčice imaju manji udio soli, a juhici dodaju pikantnost uz niz nutritivnih benefita. Što se ribe tiče, odličan izbor su iverak ili losos - kazala je.

Dreamstime

10. Pripremite juhu s rezancima od tikvice

Pileća juha s rezancima od davnina se smatra zdravim obrokom koji će i u najgoroj bolesti ponuditi okrepu. Michalczyk savjetuje da rezance napravite od tikvice.

- To je varijanta s manje ugljikohidrata, a juhi dodaje više okusa i vlakana - kazala je.

Rezance od tikvica možete napraviti koristeći spiralizator, a ako ste vješti, onda će vam pomoći i običan kuhinjski nož.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...