Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Južnoamerički steakovi, tacosi i kokteli stižu na Chill&Grill...

Južnoamerički steakovi, tacosi i kokteli stižu na Chill&Grill...

Odresci, tacosi, začinjeni tanjuri šarene hrane i okusima bogati umaci najveći su dio kulture grilanja u Južnoj Americi. Istražili smo kakve vas delicije očekuju na Bundeku, a imamo i recepte

VIDEO

Baš kao i u ostatku svijeta, grilanje u zemljama Južne Amerike predstavlja običaj koji okuplja i na najfiniji način povezuje obitelj i prijatelje. Otvorena vatra, puno smijeha i druženja, mesne delicije i raskošni prilozi ono su oko čega se uglavnom vrte okupljanja na otvorenom.

Upravo zato, donosimo vam ideje koje će vas inspirirati da jela južnoameričke kuhinje pripremite i kod kuće ili pak se naprosto zaputite na Bundek od 27. travnja do 1. svibnja te na Chill&Grillu, najvećem festivalu klope, cuge i mjuze isprobate delicije kako iz zemalja Južne Amerike, tako i iz ostatka svijeta.

Posebnu pažnju južnoameričkim delicijama posvetit ćemo 28. travnja kada će nam odabrani gosti pripremati tamošnje specijalitete, a u New Experience dijelu festivala moći ćete isprobati brojna slasna južnoamerička jela.

Kitchen&Grill Plac: Naš recept za genijalnu marinadu i salatu
Kitchen&Grill Plac: Naš recept za genijalnu marinadu i salatu

Sam događaj grilanja u brojnim se zemljama Južne Amerike naziva asado, a postupak je u većini zemalja isti. Ekipa se okuplja, pali se vatra, a zatim se, prema željama prisutnih, priprema hrana za pamćenje. Najčešće jelo s grilla u zemljama Južne Amerike je, dakako, odrezak.

Steakove vole baš svi, začinjavaju se jednostavno i brzo su gotovi. Osim sočnih odrezaka, tu je još i nebrojeno mnogo drugih jela, ali i različite tehnike grilanja. Tako je primjerice jedno od najpoznatijih kolumbijskih jela lomo al trapo zapravo goveđi file uvaljan u tanak sloj soli, a zatim omotan komadom tkanine ili folije te bačen na ugljen kako bi se ispekao.

Priprema hrane na otvorenoj vatri iznimno je popularno u zemljama Južne Amerike te se njihov street food uglavnom temelji na grilanim delicijama. Već prije spomenuti argentinski steakovi definitivno su najpopularniji, no tu su još i jela poput omiljenih tacosa s grilla, goveđih anticuchosa koji se pripremaju od goveđeg srca, grilana rebarca i tira de asado, sočna mesna delicija pripremljena tako da sadrži što manje kostiju, a što više mesa.

Stiže Chill&Grill: Na Bundeku će roštiljati i chef Marin Rendić
Stiže Chill&Grill: Na Bundeku će roštiljati i chef Marin Rendić

Kada su u pitanju prilozi, uz južnoameričku se kulturu vežu jela poput bogatih šarenih salata, predjela i prilozi s kukuruzom u glavnoj ulozi, chimichurri umak, salate od krumpira te, primjerice, nadjeveni krumpir.

Na kraju, da bi grilanje završilo na najbolji mogući način, tu su deserti poput dulce de leche sladoleda, sjajne Tres Leches torte te osvježavajući i jednostavni kremasti deserti od manga.

Pivo i kokteli također su nezaobilazan dio svakog druženja.

U nastavku donosimo recept za sjajnu pollo a la plancha piletinu s grilla i genijalan koktel na bazi viskija.

Za još okusa Južne Amerike, ali i onih iz ostatka svijeta, svratite na ovogodišnji Chill&Grill festival na Bundeku. Čeka vas veliki izbor internacionalnih delicija, neki od najpoznatijih chefova i nezaboravno iskustvo. Vidimo se od 27. travnja do 1. svibnja na Bundeku!

Pollo a la plancha piletina

Potrebno vam je:

  •     4 komada pilećih prsa
  •     3 limete
  •     3 žlice maslinovog ulja
  •     2 žličice kumina
  •     2 žličice papra
  •     Sol, papar
  •     Ulje

Postupak pripreme:

    Pileća prsa očistite od kosti, pa ih prerežite  na pola kako biste dobili dva jedna odreska.
    Piletinu stavite u posudu i dodajte tri žlice soli i vodu, pa ostavite u hladnjaku kroz noć.
    Nakon što je odstajalo, piletinu izvadite iz tekućine, obrišite je papirnatim ubrusima i stavite u čistu posudu. Dodajte sok tri limete, maslinovo ulje, pa spremite u hladnjak na još dva sata.
    Pomiješajte žličicu soli, kumin i papar u manjoj posudi. Utrljajte u piletinu.
    Tako pripremljenu piletinu pecite na vrućem grillu oko 5 minuta sa svake strane ili dok ne poprimi boju, a meso je u potpunosti ispečeno, ovisno o veličini i komadu mesa.
    Poslužite uz prilog po želji ili u pecivu uz chimichurri umak.

Koktel od čaja od mente, limuna i viskija

Potrebno vam je:

  •     1 vrećica čaja od mente ili svježe mente
  •     Korica limuna iz eko uzgoja
  •     1 šalica vruće vode
  •     Med
  •     Viski
  •     Limunov sok
  •     Svježa menta

Postupak pripreme*:

    Najprije skuhajte čaj od mente, a svakako dodajte i eukaliptus ako ga imate.
    Dodajte i koricu limuna.
    Pazite da koristite ekološki uzgojen limun.
    Čaj neka stoji desetak minuta, dodajte med, pa pustite da se u potpunosti ohladi.
    U čašu za koktel najprije dodajte usitnjeni led, dodajte viski i limunov sok.
    Dodajte i čaj od mente.
    Pomiješajte, pa ukrasite svježom mentom.

*Količine prilagodite vlastitim željama i potrebama.

Živjeli!

U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.

Kineski grill party na Bundeku: Slatko-kiseli okusi sa žara
Kineski grill party na Bundeku: Slatko-kiseli okusi sa žara

Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.

Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostala su samo dva i pol tjedna, koja ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih! 

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.

Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.

Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.

Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 1. svibnja na Bundeku!  

NIJE KRIVA CAMILLA? Pravi razlog razvoda princeze Diane i Charlesa šokirao javnost

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara