Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kad bi nestalo života u oceanu, nestao bi i sav život na kopnu

Dugo smo vladali oceanom, ali tek nedavno smo postali svjesni bezbrojnih oblika života koje skriva. Sad se zna da je on sustav za održavanje života, kaže autorica knjige “Seasick”, Alanna Mitchel

Mora i oceani reguliraju klimu i temperaturu i čini 99 posto životnog prostora na Zemlji. Onečišćenjem mijenja se kemija oceana što ugrožava život i budućnost Zemlje, tvrdi autorica knjige “Seasick” Alanna Mitchell. Za nju je dobila nagradu Grantham za izvještavanje i poticanje svijesti o zagađenju oceana.

Autorica je u svojoj knjizi zaronila ispod površine svjetskih oceana kako bi čitatelje osvijestila o važnosti njegove prirodne ravnoteže koja utječe na život na Zemlji. Kroz knjigu okupila je skupinu istraživača koji naglašavaju važnost oceanskih struja, koraljnih struktura i učincima zakiseljavanja.

An ocean view from the stone villa where former North Korean leader Kim Jong-il used to holiday with the children of Soviet commanders, in Goseong | Autor: JORGE SILVA Foto: JORGE SILVA

- Kada bi sav život na zemlji nestao, oceanska bića bi opstala. Ali kada bi život u oceanu nestao, nestao bi i kopneni. Tijekom 4 i pol milijardi godina od kad postoji Zemlja u oceanu postoji život. Prvi oblici života na kopnu, biljke poput paprati i mahovine, nastali su prije samo 400 milijuna godina.

Životinje koje žive na kopnu došle su kasnije - kaže autorica i naglašava kako je ljudima teško shvatiti da svijet nije predodređen da ga koristimo onako kako nam odgovara ne mareći za prirodu.

RASTE I U VAŠEM VRTU Misle da je korov pa ga čupaju, a on je iznimno ljekovita biljka

- Biološki, ljudi žive u milostinji mora i oceana. Daje nam život i održava nas živima. Globalni ocean kontrolira ciklus ugljika planeta, određuje njegovu klimu i kroz rad fitoplanktona, osigurava svaki drugi dah kisika koji uzimamo. Kroz povijest čovjek nije tako gledao na more. Za njega je ono bilo beskrajan izvor hrane - kaže autorica. U knjizi spominje Veliki koraljni greben koji se proteže duž istočne obale Australije.

Foto: Dreamstime

To je dobar primjer kako svijet u dubinama oceana treba izgledati. Dobar dio tog grebena nekim čudom je još uvijek veličanstveno netaknut. Autorica greben smatra posljednjim najboljim mjestom na Zemlji.

PRAVILA ODGOJA Savjeti odgojitelja: Ne ugađajte stalno djeci, osamostalite ih

- Ovo je prirodno čudo svijeta. Daleko je najveći koraljni greben i isprepleten je s više od 2900 manjih grebena, uključujući neke od najstarijih koralja na svijetu. To je biološki rudnik zlata. Produktivniji je čak od tropskih šuma - tvrdi autorica i napominje kako je to morski ekvivalent najvećeg grada na svijetu.

Ovo je dom različitih biljnih i životinjskih vrsta. Teško je shvatiti ocean i njegovu važnost za život svih bića na zemlji. Vjetrovi su presudni za opstanak života u oceanu. Bez vjetra hranjive tvari ostale bi u dubini pa plankton ne bi mogao rasti. Bez njega nema hranidbenog lanca.

Internet | Autor: Internet Foto: Internet - Ocean je kompliciran i dodiruje svaki dio života. Svaka suza koju pustite završava natrag u oceanskom sustavu - zaključuje autorica.

Komentari (9)
  • Kada bi nestao život na kopnu, iz mora bi izašle nove životinje i bog bi ponovo iz adamovog rebra napravio evu. Jasno prije toga bi po svom liku napravio adama. Samo nije mi jasno zažto bi svemogući dopustio izuumiranje. hahaha Samo za to bi mu ovaj put trebalo manje od sedam dana, jer nešto bi već imao napravljeno. 🤣🤣🤣

    30. 6. 2019,   00:03
  • "lagano umirem...."-samo nismo toga svijesni.sve smo spi...li.

    29. 6. 2019,   23:04
  • Necemo biti prva civilizacija koja je izbrisana sa planete

    29. 6. 2019,   23:02