Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Kad me ruke bole, uronim ih u tekući parafin na par minuta'

Marija iz Velike Gorice s osteoartritisom se bori od mladosti. To je ozbiljna i progresivna bolest koja se u ranim fazama može 'držati' pod kontrolom pravilnom prehranom i čestim vježbanjem

VIDEO

Počelo je još tijekom gimnazijskih dana. Pojavio mi se bol u rukama, prsti su mi bili drveni, ništa nisam mogla s njima. Kako sam starjela, bilo mi je sve teže, prisjeća se Marija Gojnić (86), danas stanarka doma za umirovljenike Oaza. Ne zna se točan uzrok bolesti, a češće se javlja kod žena.

- Osteoartritis je kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova, koja zahvaća hrskavicu i područje kosti ispod hrskavice (subhondralnu kost), a nastaje zbog postupnog propadanja hrskavice - pojašnjava je dr. Katarina Lohman Vuga, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Dodala je kako bolest može zahvatiti bilo koji zglob u tijelu. 

- Bolovi su snažni, osobito kod promjene vremena. Ponekad me bude noću. Sve mi pada iz ruke jer nemam osjet u prstima, pa se njima ne mogu služiti. Jedva se potpišem. Vrlo rano sam išla liječniku, čak i u toplice, a najviše mi je pomogao tekući parafin. To je mlačna otopina u koju se na nekoliko minuta urone ruke. To mi je najviše pomoglo jer je ublažilo bol - opisuje Marija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pilotkinja bez ruku: Nije htjela da joj nedostaci išta određuju
Pilotkinja bez ruku: Nije htjela da joj nedostaci išta određuju

- Više od dvije trećine starijih od 65 godina ima barem jedan zglob zahvaćen osteoartritisom. Iako to nije smrtonosna bolest, može uzrokovati visok stupanj invalidnosti i radne nesposobnosti, posebno u kasnijim fazama. Simptomi bolesti su u početku blagi, razvijaju se polako, a s vremenom se pogoršavaju. Najčešće se javljaju bol i ukočenost zgloba, koji su u početku kratkotrajni. U kasnijim fazama bolesti zglob postaje osjetljiv na dodir i otečen, dolazi do gubitka fleksibilnosti i kretnje u zahvaćenom zglobu su ograničene uz ‘škripanje’ u zglobu - pojasnila je dr. Lohman Vuga dodajući kako se bolest u početku može liječiti lijekovima, drugim metodama i u konačnici operacijom.

- Lijekovi koji se preporučuju svjetskim i nacionalnim smjernicama, paracetamol i nesteroidni protuupalni lijekovi, često su nedovoljno učinkoviti u smanjivanju boli, a uporaba je ograničena nuspojavama. Liječnik će individualno za svakog pacijenta, vodeći računa o drugim bolestima, osobito kardiovaskularnim i gastrointestinalnim, prepisati lijek koji je najučinkovitiji. Također se ne smiju kombinirati različiti nesteroidni protuupalni lijekovi - kazala je dr. Lohman Vuga ističući kako je odgovornost za uspjeh liječenja i na pacijentu. Promjene treba prihvatiti prije nego što se bolest razbukta.

Bila je skrbnik svojoj majci sa 16, a sada vodi globalnu tvrtku
Bila je skrbnik svojoj majci sa 16, a sada vodi globalnu tvrtku

- Važno je promijeniti životne navike, redovito vježbati, korigirati prehranu i smanjiti tjelesnu težinu ako je prisutna pretilost. U slučaju pojave simptoma na vrijeme treba konzultirati liječnika i ne trošiti lijekove na svoju ruku - zaključila je. 

OŽENIO MAMU SVOG PRIJATELJA: 'Rugao mi se pa sam mu vratio'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam