Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kad 'pod nož'? Operacija vjeđa čuva vid i radi se na uputnicu

Obješena koža gornjih vjeđa može prelaziti rub kapaka te potiskivati trepavice i zakrivati vidno polje. Tad je potrebna operacija koja se naziva blefaroplastika...

Koža kapaka se, kako starimo, rasteže, a mišići i tkivo koje ih podupire slabe, te dolazi do prolabiranja (prodora) masti oko očne jabučice, što daje težinu gornjim kapcima te dojam vrećica na donjim kapcima.

Obješeni kapci ljude mogu učiniti starijima i umornijima, ali mogu oslabiti i funkciju vida. Rješenje je u blefaroplastici, koja trajno popravlja ove teškoće te otklanja tjestaste, vrećaste formacije ispod očiju.

SAVJETI STRUČNJAKA Koji način ispravljanja dioptrije je najbolji za određenu dob?

- U posljednje vrijeme blefaroplastika je postala jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Ipak valja znati da ovaj zahvat ne može otkloniti tamne krugove, tanke linije i nabore oko očiju, niti može ispraviti spuštene obrve. Za to postoje drugi, nekirurški načini korekcije - objašnjava spec. oftalmolog Adrian Lukenda, voditelj zagrebačke poliklinike Opto centar, koji ima iskustva s ovom vrstom operativnih zahvata jer ih i on provodi. Dodaje da treba razlikovati i blefarohalazu, u kojoj se izbočuje i masno tkivo ispod vjeđe koja se mora “učvrstiti” blefaroplastikom, od dermatohalaze, kod koje postoji samo nabor kože, koji se jednostavno odstrani.

Foto: Dreamstime

Blefarohalaza ne predstavlja opasnost za vid, ali može smetati vidu ako nabor kože gornje vjeđe počne prekrivati zjenični otvor. To može rezultirati lošijim vidom, poglavito u večernjim satima, jer smo tad umorniji. Nesvjesno ćemo podizati bradu kako bismo kompenzirali suženje vidnog polja.

Blefaroplastika otklanja suvišno tkivo te kožu s gornje, ali i s donje vjeđe. Iako je i taj estetski moment važan, onaj funkcijski, a to je jasniji vid, mnogo je važniji. Stoga, ako spušteni kapak značajno ograničava vidno polje, može se operirati na teret zdravstvenog osiguranja (HZZO), a ako je riječ samo o estetici, tad zahvat plaćate sami.

LIJEČNIKU NA VRIJEME Može se spriječiti ili uspješno liječiti 80 posto oštećenja vida

- Prilikom blefaroplastike, primjerice na gornjim vjeđama, najprije se označavaju individualne crte uzduž prirodnih nabora vjeđa, kako bi ožiljci bili nevidljivi. Nakon reza odstranjuje se suvišno tkivo. Uporabom sitnih šavova za zatvaranje reza, smanjuje se vidljivost ožiljaka - objašnjava Lukenda. Postupak korekcije na donjim vjeđama je puno zahtjevniji. Blagi nabori donjih vjeđa mogu se ispraviti primjenom punila, a izbočenja se mogu ukloniti uz pomoć transkonjunktivalne blefaroplastike. Rez kod ovog postupka radi se unutar donje vjeđe, a za zatvaranje se koriste nevidljivi šavovi. Oni su također samorazgrađujući i ne ostavljaju ožiljak. Takav zahvat traje i do 90 minuta, a izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Treba li i vama taj operativni zahvat?

Blefaroplastika daje najbolje rezultate kod pacijenata:

• u čijoj se obitelji pojavljuju opušteni, vrećasti očni kapci

• koji zbog obješenih očnih kapaka izgledaju stariji nego što zaista jesu

• kod kojih se koža oko očiju objesila

• čije oči izgledaju kao da su ‘pod kukuljicom’

Leće ne nosite barem dva tjedna nakon operacije 

Nakon operacije mogući su zamućenje vida zbog korištenja lubrikantne masti, osjetljivost na svjetlo, dvostruki vid te crveni i natečeni kapci, modrice na očima, bol.

'SMIJALI SU MI SE' 'Ne vidim na jedno oko jer moj liječnik nije prepoznao tumor...'

- Kapke čistite nježno i koristite propisane kapi ili mast. Nakon zahvata izbjegavajte i pušenje i trljanje očiju. Kontaktne leće ne stavljajte u oko dva tjedna. Važno je i nošenje sunčanih naočala, koje će zaštititi kožu kapaka od sunca i vjetra te smanjiti mogućnost nastanka vidljivih ožiljaka - objašnjava spec. oftalmolog Adrian Lukenda, voditelj zagrebačke poliklinike Opto centar.

Flasteri se nose šest dana, ožiljci se poslije ne vide   

Foto: Dreamstime  

Maleni postoperativni flasteri obično se nose do šest dana nakon operacije. Postoperativni ožiljci su već nakon skidanja flastera minimalno vidljivi i okolini gotovo neprimjetni, no kod dijela ljudi hematomi, odnosno podljevi, nakon operacije mogu biti vidljivi i dulje, kaže spec. oftalmolog Adrian Lukenda.  

Spava se s glavom na povišenom, a hladni oblozi su obavezni dva dana   

Foto: Dreamstime  

Moguće je da liječnici prepišu antibiotike te analgetike. Kod kuće se preporučuje izbjegavanje topline i spavanje s glavom na povišenom kako bi se smanjilo postoperativno proširenje krvnih žila, otok, a time i hematomi. Preporučuju se zato hladni oblozi na očima 10 minuta svakih sat vremena poslije operacije, a sljedećeg dana od četiri do pet puta tijekom dana.    

Meghan Markle nakon udaje za princa Harryja ne prima nikakvu plaću: Od čega onda živi 'princeza'?

Komentari (5)
  • Dobro je da se može nešto obaviti preko HZZO da se netreba baš sve plačati.

    8. 11. 2018,   08:34
  • moja mama je to radila,preko uputnice.....bas je imala spustene vjede-kaze kako je progledala napokon

    8. 11. 2018,   09:31
  • Lepota duše je najdragocenija . Možeš biti zategnuta od kože do suknje ako iz tebe zlo , prostakluk , primitivizam , glupost progovara , džaba ti svo zatezanje .

    8. 11. 2018,   09:18