Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kad se spoje originalni hrvatski dizajn i sushi, nastaje tabushi

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 5

LILIPOP DESIGN Iz ljubavi prema stvaranju i tradicionalnoj japanskoj hrani nastao je Tabushi, jedinstveni hrvatski proizvod. Dizajnerica Lidija Mikluš inspiraciju je pronašla u obliku i bojama japanskog sushija

Zagrepčanka Lidija Mikluš (44) od malih nogu znala je što želi raditi. Nakon završene srednje primijenjene škole i studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu postala je ono što je oduvijek sanjala - dizajnerica.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon dugogodišnjeg rada u području industrijskog i grafičkog dizajna, Lidija je postala ponosna vlasnica Lilipop dizajna. Pod njezinom palicom nastao je Tabushi, tabure i barski stolac koji izgledom podsjeća na japanski sushi.

SVEVREMENSKI KOMAD Kraljevski užitak: Ljuljačku iz vrta preselite u dnevni boravak

- Brand Tabushi nastao je od riječi tabure i sushi. Da, volim sushi, ali inspiraciju crpim svugdje, ovaj put u obliku i bojama te hrane. Nisam htjela da to bude samo tabure koji podsjeća na sushi, nego sam htjela obuhvatiti i priču vezanu za tu hranu. Tako je tabure dobio i spremište ispod poklopca (od tune ili avokada) koji asocira na samu funkciju ‘pospremanja’, odnosno konzerviranja ribe u rižu prethodno kuhanu u octu. Tako je nekad hrana (riba) mogla putovati i stići do daljih destinacija u jestivu stanju, pojašnjava dizajnerica.

Foto: unknown

Kod izrade Tabushija Lidija koristi kvalitetne, izdržljive materijale.

- Uvijek koristim materijale koji imaju dobre reference i specifikacije. Ako se nakon nekog vremena takvima i pokažu, onda ih se držim. Od drva to je uglavnom hrast, od materijala za tapeciranje većinom mješavine pamuka i poliestera, a pojedine metalne dijelove dajem na plastifikaciju kako bi se dodatno zaštitili - kaže Lidija.

10 TISUĆA LEGIČA Kockica po kockica i eto vam funkcionalnog stola od legića

Tabushi Combo pruža mogućnost da se u njegovu unutrašnjost, nakon što se lako otkloni čep, umjesto lososa i avokada ili tune i krastavca, pohrane kućne papuče, omiljeni časopis ili dječja igračka.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Barski stolac sastoji se od sjedišta u obliku sushija i para nogu koji su štapići - pribor za jelo istog, a naročito je zahvalan u opremanju tematskih interijera, odnosno sushi barova te japanskih restorana. Lidija trenutačno radi Tabushi liniju sjedalica, a u planu su još neki drugi predmeti koje bi brand obuhvatio.

LJUBAV I POSAO Složni: ‘Muž radi suvenire od kamena, ja odjeću, torbe, nakit'

- Trenutačno se pripremam za sajam u Beogradu i nakon toga u Njemačkoj, na kojem ponovno želim predstaviti Tabushi. Puno je posla oko lansiranja proizvoda i pozicioniranja na tržište, što ne isključuje nastanak nekog novog komada namještaja ili drugog predmeta - poručuje Lidija.

Linija proizvoda od taburea za klince do klupice za odrasle

Foto: Tabushi

Tabushi Combo (tabure sa spremištem) prvijenac je od kojeg je cijela priča zapravo krenula i dolazi u dvije veličine. Tu su i Tabushi Bar i Home Bar - dvije vrste barskih stolaca u dvije visine. Za najmlađe je Tabushi Mini - mali dječji tabure od spužve presvučen atestiranim materijalima za dječje vrtiće. Kao šećer na kraju stiže Tabushi Long - tabure klupica na koju se mogu stisnuti i dvije osobe.

ŠTO ŽIVCIRA HOROSKOPSKE ZNAKOVE: Blizanci ne podnose kad nisu u centru pažnje, a Vage ne mogu ni čuti kritiku

Komentiraj, znaš da želiš!