Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kada djeca očekuju da će ih nešto boljeti, boli ih puno više

Kada djeca očekuju da će ih nešto boljeti, boli ih puno više
1

Pedijatri malim pacijentima ne čine uslugu kada im najave da će ih ubod injekcije samo malo zaboljeti, jer djeca tada bol doživljavaju drugačije, objavljeno je u časopisu Psychosomatic Medicine

VIDEO

Djeca bol osjećaju intenzivnije kada ga očekuju, što je fenomen koji je dosad bio poznat u odraslih, pokazalo se u studiji, prvoj takve vrste, koju je vodila psihologinja Kalina Michalska s Kalifornijskog sveučilišta (UC). 

U istraživanje je bilo uključeno dvadesetero zdrave djece, dvedesetero s tjeskobnim poremećajem i 23 zdravih odraslih osoba. 

Pustite djecu da hodaju bosa što češće - odlično je za mozak
Pustite djecu da hodaju bosa što češće - odlično je za mozak

Na kožu im je nanesena mast koja izaziva osjećaj vrućine. Kada nisu znali o čemu se radi, osjećaj intenziteta ocijenili su "umjerenim". U drugom pokušaju, iako im je aplicirano isto sredstvo, a upozoreni su da će ih "samo malo zaboljeti", sve tri skupine ocijenile su intenzitet boli snažnijim. 

Rezultati su objavljeni u časopisu Psychosomatic Medicine. 

- Ustanovili smo da je u obje skupine djece, i zdrave i tjeskobne, na osjećaj boli utjecala spoznaja da će ih boljeti - rekla je Michalska. 

Djeca intezivno rastu i u snu, a to zna biti bolno

Maleni se često žale na bolove rasta, u koljenima ili potkoljenici, uvečer ili tijekom noći. To se događa kada kosti rastu i 'govore' mišićima da se i oni moraju izdužiti. Ako mišić presporo reagira, proces može biti bolan. 

Djeci često pomaže kada roditelji nježno masiraju bolno područje. Njemački pedijatri kažu da nekoj djeci pomažu i ledeni oblozi. Ali ako bol potraje duže od dva tjedna u kontinuitetu, roditelji moraju dijete odvesti liječniku. Isto vrijedi i ako bol ne jenja danju ili ako je povezana s oteklinama ili s crvenkastima mrljama. To, naime, mogu biti simptomi prijeloma ili dječjeg artritisa. 

Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?
Roditelji i djeca: Koje svađe su najčešće i kako se nositi s tim?

Djeca imaju najmanje dva perioda ubrzanog rasta, od četvrte do sedme godine i pred kraj puberteta.

Kod neke djece postoji još jedan period između dva navedena, no to je vrlo individualno. U tim razdobljima koštani sustav, zahvaljujući simultanom rastu više dugih kostiju, rezultira istezanjem mekih tkiva. Zbog toga se bolovi rasta nerijetko pripisuju prebrzom rastu i rastezanju fascija(tankih ovojnica koje prožimaju cijelo tijelo), ligamenata i "smrznutog" ramena, odnosno u nemogućnosti da prate nagli rast kostura.

Thinkstock

Bolovi rasta ponekad su posljedica napora mišića da stabilizira obično labave i nestabilne zglobove kod hipermobilne djece u trenutku kad se tijekom brzoga rasta "raštima" koordinacija pokreta.

Ortopedi savjetuju roditeljima da prije nego što zaključe da njihovo dijete boluje od rasta, konzultiraju liječnika koji će napraviti anamnezu, a po potrebi i druge dijagnostičke metode, poput ultrazvuka, skeniranja ili magnetne rezonancije. Svrha je isključiti sve ostale potencijalne uzroke.

Djeca koja osjećaju bolove rasta mogu se baviti svim fizičkim aktivnostima, ako one ne utječu na jačanje bolova. Liječnici se slažu da je uvijek veća šteta od toga što se dijete ne bavi fizičkom aktivnošću nego ona koja bi mogla nastati od od eventualnih posljedica kretanja. Poželjne su sve vrste kretanja, od igre, šetnje ili organizirane rekreacije.

VIDI OVO: Što vaša krvna grupa govori o vama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća