Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kada se boriti za vezu? Ova ponašanja otkrivaju vrijedi li...

None Foto: Dreamstime

Neki kažu da je sve što je vrijedno imati ujedno vrijedno i borbe. Drugi tvrde da se uz pravu ljubav živi s lakoćom. Uz takve proturječnosti, postavlja se pitanja vrijedi li se boriti za vezu u krizi

Ako ne ide među vama, je li rješenje odustati i otići ili se boriti, pitaju se na elitedaily i dodaju kako je odgovor kompliciran jer ovisi o specifičnim okolnostima.

POGLEDAJTE VIDEO:

No na svu sreću, put do tog odgovora je vrlo jednostavan. Bračni terapeut dr. Gary Brown smatra da borba za opstanak veze zahtijeva povjerenje, ranjivost, hrabrost, ljubaznost i zahvalnost. Iz toga proizlazi pitanje je li vaša veza dovoljno vrijedna da potakne takve osjećaje. Dobivate li ih od partnera, ili ih samo dajete? Ako te stvari nisu u reciprocitetu, možda ste u jednostranoj vezi i nemoguće se boriti za nešto ako druga strana ne ulaže snagu za isti cilj. S druge strane, ako je partner pokazao da jednako ulaže u vezu kao i vi, onda je svakako vrijedna truda.

Foto: Dreamstime

- Borba za vezu znači da nećete odustati samo zato što stvari među vama nisu uvijek samo fantastične. To znači biti s nekim u dobru i u zlu, pojašnjava dr. Brown. Da razjasnimo - to ne znači da trebate ostati s nekim tko vas zlostavlja ili ponižava. Ako osjećate da nema poštovanja prema vama ili vas na drugi način omalovažava, imate pravo iz takve veze izaći čim ste spremni.

SASTAVIO PSIHOLOG Ovih 15 pitanja otkrit će vam hoće li vaša veza potrajati...

Ono što dr. Brown pokušava reći jest da je ponekad normalno naići na loše trenutke. No dok teška vremena podrazumijevaju suočavanje sa financijskim teškoćama zato što je partner izgubio posao, ili postoji raskorak u seksualnim potrebama partnera, s druge strane nikad ne bi trebalo biti rasprave o fizičkoj ili emocionalnoj dobrobiti.

Foto: Dreamstime

- Ne valja se boriti za toksičnu vezu, niti za onu u kojoj se stalno svađate, kaže dr. Brown. Najbolji način da shvatite je li vaša veza vrijedna borbe je da sagledate cjelovitu sliku i iskoristite ono što znate da će biti potencijal u budućnosti. Čak i ako malo više progovarate u posljednje vrijeme, seksualni život je usahnuo ili je nepostojeći, ili vam jednostavno ne ide komunikacije, pokušajte napraviti korak unazad i procijeniti vezu u cijelosti, a ne samo taj njezin dio. Ako je to bila sretna i zdrava veza, a sadašnji su uvjeti iznimka više nego pravilo, onda je riječ o privremenoj situaciji, koja je prolaznog karaktera ako ste oboje spremni prebroditi te teškoće.

Foto: Dreamstime

Stoga ako ste nedavno naišli na neke probleme, to ne znači nužno da je vrijeme za prekid. Ako ste stvorili čvrste temelje koji se baziraju na povjerenju i uzajamnom poštovanju, onda imate stabilnu vezu kakvu oboje želite. I na kraju, dr. Brown kaže da u promišljanju o budućnosti vaše veze morate uzeti u obzir još jedan faktor: sličnost u razmišljanju.

beautiful couple kissing (PRE)ISKRENA LISTA Najgore strane horoskopskih znakova u ljubavnim vezama

- Znate da je veza vrijedna borbe ako ste kompatibilni u barem 80 posto stvari koje su vam oboma važne - uključujući zajedničke vrijednosti i pogled na život, dodao je. To znači da ne treba identično gledati na baš svaki aspekt života. No ako imate vrlo različite prioritete ili ciljeve u budućnosti, a niti jedan nije voljan prilagoditi se drugome, onda ste suočeni s nečim što neće dugo trajati.

Couple silhouette breaking up a relation | Autor: agf Foto: agf

Svaka veza ima svojih dobrih i loših trenutaka, no kako bi preživjela one loše trenutke i iz njih izašla još snažnija, oba partnera moraju sudjelovati u promjenama i kompromisima. Ako ste oboje spremni preuzeti odgovornost za svoje ponašanje te želite uložiti dodatni trud da se situacija popravi, vaša veza možda je vrijedna borbe. Upamtite: svaka veza ima dvije strane i vjerojatno neće uspjeti ako se samo jedna strana trudi.

STOL VAS 'SPAJA' Parovi koji redovito zajedno jedu za stolom su povezaniji

U konačnici, samo vi možete znati je li vam veza vrijedna borbe. No ako uzmete u obzir sadašnje probleme i općenitu kompatibilnost, to vam svakako može olakšati odluku. Najvažnije što trebate upamtiti jest to da ukoliko ste spremni na borbu za vezu, onda zaslužujete partnera koji je spreman boriti se uz vas.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (19)
  • Ništa od ljubavi pod svaku cijenu,ljubav ne bi trebala biti "borba" ... ili ide ili ne ide....

    11. 11. 2019,   09:38
  • Najgore kada netko je hiperaktivan s druga strana je totalno mirna onda to ne ide.primjer.,ja želim ići van,on ne.

    11. 11. 2019,   11:16
  • Za dobru vezu potrebno je nekad popustit jedno drugome i ne tjerat mak na konac, u vezi sam duži niz godina, pa najbolje znam što i kako.

    11. 11. 2019,   10:03