Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kada srce doziva, a tijelo poručuje: Ne zanimaš me

None Foto: Shutterstock

Samo 7% komunikacije otpada na ono što govorimo, odnosno riječi. I male promijene u govoru tijela, zato će imati veliki učinak

Čak 55% komunikacije je govor tijela i kontakt očima, 38% vokalna komunikacija, u kojoj važnu ulogu igra visina glasa, brzina i hitrost u govoru, glasnoća te ton kojim se obraćamo sugovorniku. Snažan govor tijela znatno će pomoći, no postoje i opasne zamke. "Ubojice govora tijela" ometaju komunikaciju pa "publika" ostaje u nedoumici što ste zapravo htjeli reći. Tako svim srcem želite nekome pokazati da vam se sviđa, no govor tijela će slati signale kako nije uopće zanimljiv ili vrijedan pažnje. Kako biste to spriječili, posvetite jednaku pažnju i onome što govorite, ali i govoru tijela. Pobijedite "ubojice" i poruke će postati jasne, a utjecaj na ljude drastično će se povećati. Sasvim male promjene mogu napraviti veliku razliku, a želite li unaprijediti govor tijela, morate ga najprije dobro upoznati. Obratite pažnju na to kako sjedite i stojite, na pokrete ruku i nogu. Promatrajte svoje nesvjesne pokrete tijekom razgovora, jer sve to šalje određenu poruku. Kako biste se mogli bolje proučiti oponašajte razgovor pred ogledalom ili se snimite videokamerom. Detaljno proučite kretnje te kuda je sve lutao vaš pogled. Naročito teško ćete promijeniti tvrdokorne navike: loše držanje tijela ili zurenje u pod. Mijenjajte se postupno, inače ćete se osjećati iscrpljeno. Uzmite nekoliko segmenata i svakodnevno poradite na jednom. Nakon tri do četiri tjedna usvojit ćete ih i raditi nesvjesno.

>>Prekrižene ruke, čaša u visini lica ili stajanje iza stolice blokiraju govor tijela i stvaraju hladan, udaljen odnos. Opustite se, a sve što držite spustite ispod visine srca.

>>Treskanje nogama ili udaranje prstima po stolu znaci su nervoze i nesigurnosti. Opustite se i usporite, hodajte polakše i izgledat ćete smirenije i samouvjerenije.

>>Ruke kruto pripijene uz tijelo ili u džepovima odaju dojam priproste ili neiskrene osobe. Izvadite ih i koristite za komunikaciju. Gestikulacijom ćete lakše objasniti ono što govorite.

>>Pretjerivanje s gestama odražava komplekse. Sugovornik će zaključiti da ste neprirodni i da glumite.Samopouzdanje sugovornika će rasti i on će se osjećati kao da drži sve konce.

Komentiraj, znaš da želiš!