Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako besplatno spasiti planet: Tuširanje, vlastiti vrt, ocat...

Kako besplatno spasiti planet: Tuširanje, vlastiti vrt, ocat...

Zamjenom samo jedne obične žarulje smanjilo bi se zagađenje koje proizvede milijun automobila, a samo dvije minute kraćeg tuširanja može uštedjeti gotovo 40 litara vode

VIDEO

Oceani su značajni za postojanje ljudskog života. Tri četvrtine Zemljine površine pokriveno je slanom vodom, koja osigurava 70 posto kisika koji dišemo, napominje Natalie Fee, autorica knjige “How to Save the World For Free”.

Oceani osiguravaju 70 posto kisika koji udišemo i reguliraju temperaturu, a 3 milijarde ljudi na njih se oslanja kao na primaran izvor hrane.

- Znanstvenici tvrde kako su oceani i njihova staništa dovedeni do krize. Puni su smeća, ledenjaci se tope od prekomjernog zagrijavanja, ugljični dioksid vodu čini kiselom - napominje autorica.

Pored oceana i mora, postoji još šest stvari koje moramo spasiti od propadanja: šume, Zemljinu atmosferu, rijeke i jezera, tlo, biljke i životinje te sami sebe.

- Štedite energiju, ne stvarajte nepotrebno smeće i reciklirajte - savjetuje.

Prebacite se na energetski učinkovite žarulje. Tako ćete štedjeti energiju i novac.

- Zamjenom samo jedne žarulje učinak može biti nevjerojatan. Kad bi to učinila svaka kuća u SAD-u, smanjila bi zagađenje jednako uklanjanju milijun automobila s ceste - napominje Fee.

Nakon što je izgubila 54 kile, Britanka postala model godine
Nakon što je izgubila 54 kile, Britanka postala model godine

Iz kućanstava izbacite papirnate ručnike i salvete. Radije posegnite za krpama i spužvicama. Potrudite se da papir za pisanje iskoristite do kraja, a kad to učinite, obavezno ga reciklirajte.

- Američki poslovni svijet godišnje odbaci 21 milijun tona papira. Reciklirajte stare novine jer čak 69 posto primjeraka novina tiskanih u SAD-u svaki dan se baca - kaže te dodaje kako njihovo recikliranje samo jedanput tjedno može spasiti pola milijuna stabala. Kupka troši dvostruko više vode od tuširanja, no oprezno i s vremenom koje provodite pod tušem.

- Samo dvije minute kraćeg tuširanja može uštedjeti gotovo 40 litara vode - kaže.

Ako imate vrt, posadite stablo. Dobro je za Zemlju, a i zrak u okolini bit će kvalitetniji. Maknite se od nezdravih navika kupovanja vode u bocama te boce punite vodom iz slavine.

- Oko 90 posto jednokratnih plastičnih boca s vodom završava na odlagalištima smeća i ne reciklira se - tvrdi.

10 kućanskih poslova na koje samo gubimo vrijeme, a i novac
10 kućanskih poslova na koje samo gubimo vrijeme, a i novac

Spasite Zemlju i svoje zdravlje tako što ćete na posao ići biciklom ili pješice. Ako je radno mjesto predaleko, izaberite javni prijevoz. Uštedjet ćete i novac na gorivu.

- Kupujte domaću hranu od lokalnih proizvođača na tržnicama, a idealno bi bilo posaditi vlastito voće i povrće - savjetuje autorica.

Izbjegavajte uporabu crijeva za zalijevanje. To troši puno više vode. Uzmite kantu za zalijevanje kako biste se lakše koncentrirali na područja kojima je potrebna voda. Zalijevajte ujutro ili navečer, kad nema sunca, kako bi voda što manje isparavala. Vrt održavajte ručno i izbjegavajte električne strojeve. A za uništavanje korova koristite ocat.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje