Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Kako da vam palačinke uvijek uspiju i što sve mora biti toplo

Kako da vam palačinke uvijek uspiju i što sve mora biti toplo
1

Na dan prije Čiste srijede ili početka korizme u svijetu se slavi Svjetski dan palačinki. Iskoristite zadnji dan prije odricanja i "omastite brk" u najboljim slatkim i slanim nadjevima

VIDEO

Svaka zemlja ima svoje palačinke, a cijeli svijet slavi njihov dan, utorak prije Čiste srijede ili Pepelnice. Prema običaju, to je dan kad se još može uživati u masnijoj hrani prije početka korizme, ali i potrošiti zaliha jaja.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:27

No za palačinke jaja nisu nužna  - možete ih zamijeniti bananom ili chia sjemenkama koje prethodno namočite u vodi dok ne nabubre. Umjesto brašna poslužit će mljevene zobene pahuljice a gluten ne sadrži brašno od heljde, amaranta, prosa ili riže. Slavni francuski chef Jacques Pépin tvrdi da je tajna savršene palačinke u ustrajnome miješanju mutilicom. 

- Pustite je da radi svoj posao. U brašno stavite jaja, sol i malo mlijeka, ne sve. Tek kad je smjesa glatka i gusta, dodajte ostatak mlijeka i otopljeni maslac – savjetuje Pépin.

Svaka zemlja ima svoje palačinke, a cijeli svijet slavi njihov dan, utorak prije Čiste srijede ili Pepelnice. Prema običaju, to je dan kad se još može uživati u masnijoj hrani prije početka korizme, ali i potrošiti zaliha jaja.

No za palačinke jaja nisu nužna  - možete ih zamijeniti bananom ili chia sjemenkama koje prethodno namočite u vodi dok ne nabubre. Umjesto brašna poslužit će mljevene zobene pahuljice a gluten ne sadrži brašno od heljde, amaranta, prosa ili riže. Slavni francuski chef Jacques Pépin tvrdi da je tajna savršene palačinke u ustrajnome miješanju mutilicom. 

- Pustite je da radi svoj posao. U brašno stavite jaja, sol i malo mlijeka, ne sve. Tek kad je smjesa glatka i gusta, dodajte ostatak mlijeka i otopljeni maslac – savjetuje Pépin.

Proricali iz palačinki

Osim što su svijet upoznali s Crêpe Suzette, tj. palačinkama s narančinim sokom, ribanom korom naranče i likerom od naranče, Francuzi blagdan Svijećnice tradicionalno slave uz specijalitete od palačinki. No osim što ih jedu u velikoj količini, prema Francuzima, palačinke na taj dan mogu proreći budućnost. Vjeruje se da ako možete okrenuti palačinku iz tave dok istodobno u drugoj ruci držite novčić, godina će biti puna blagostanja.

Povijest francuskih palačinki (crêpes) započela je u Bretanji u 12. st. gdje su ih pripremali od heljdina brašna i pripremali galette (plosnati kolač najčešće nadjeven voćem). Pšenično brašno se u smjesu za palačinke kod srednjeg sloja, ali i siromašnijih, zbog visoke cijene, počelo dodavati tek u 20. stoljeću.

Kako da vam uvijek uspiju?

U smjesu za klasičnu palačinku dobro je dodati mineralnu vodu koja palačinki daje mekoću i obujam, a planirate li je puniti slatkim nadjevima, za okus možete dodati malo naribane limunove korice ili ruma, savjetuju iz zagrebačkog Choco Caféa.

Palačinke će vam bolje uspjeti ako ostavite smjesu od 20 do 30 minuta da odstoji. No nemojte ostaviti smjesu za palačinke da dulje stoji. Brašno će stajanjem upiti previše tekućine i palačinke neće biti lijepe.

- Da bi palačinke bile ukusnije, umjesto hladnog mlijeka upotrijebite toplo i miješajte dok ne dobijete čvrstu masu od mlijeka, jaja i brašna. Prije pečenja tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile i ravnomjerno mažite palačinke do samih rubova kako bi bile sočne - savjetuje Tea Bijelić, voditeljica kuhinje Choco Caféa.

Dodaje da u brašno možete dodati malo praška za pecivo. Palačinke će bolje narasti i bit će mekše. Za dekoraciju predlaže da sve što stavljate u palačinku stavite i izvana prije serviranja jer će palačinke tako izgledati bogatije i primamljivije.

Klasična palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, prstohvat soli, žličica šećera, žličica ulja

Priprema: pjenjačom razmutite jaja, dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te pustite da smjesa odstoji. Smjesu za palačinku razvucite po cijeloj površini vruće, prethodno nauljene tave te pričekajte dok ne poprimi zlaćanu boju. Tad je okrenite kratko na drugu stranu.

Choco palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, 30 g kakaa, prstohvat soli, žličica šećera, žličica ulja

Priprema: pjenjačom razmutite jaja te dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te kakao za boju i okus. Kakao utječe na boju palačinke pa možete regulirati količinu ovisno o tome želite li svjetliju ili tamniju palačinku. Smjesu za palačinku razvucite po cijeloj površini vruće, prethodno nauljene tave te pričekajte dok se ne zapeče, savjetuju iz Choco Caféa.

Proteinska palačinka

Sastojci: 200 g zobenih pahuljica, 5 g proteina, 2 dl bjelanjaka

Priprema: sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Dodajte žličicu meda za povezivanje smjese ako u palačinku idu slatki dodaci. Prije pečenja palačinke tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile. Palačinku pecite do zlaćane boje i nježno je mažite da ne popuca.

Palačinka s mousseom od bijele čokolade i karamelom 

Sastojci: palačinka, preljev od karamele, čokoladna bananica; mousse od bijele čokolade: kg bijele čokolade, l šlaga, 3 žumanjka, 1,5 čaša bjelanjaka

Priprema: za mousse bjelanjke izmiksajte i pomiješajte s čokoladom otopljenom na pari, dodajte žumanjke kuhane na pari i lagano izmiksani šlag. Na mlaku palačinku stavite dvije kuglice moussea (vadite ga s grabilicom za sladoled), razmažite ga po polovici palačinke i preklopite drugu polovicu kako bi se sjedinio s palačinkom. Preklopite palačinku u trokut i na nju servirajte kuglicu moussea. Prelijte preljevom od karamele i stavite u sredinu čokoladicu od banane. 

Crna palačinka s čokoladom

Sastojci: Choco palačinka, 100 g namaza od čokolade i lješnjaka, 50 g preljeva od čokolade i čokoladica po vlastitom izboru



Priprema: palačinku namažite namazom od čokolade i lješnjaka po cijeloj površini (manje ili više namaza ovisi o ukusu) te preklopite u trokut. Palačinke možete i motati, no ovaj oblik je pogodniji za dekoraciju. Prošarajte po palačinki isti taj otopljeni namaz, kao i preljev od čokolade, i dodajte na vrh čokoladicu. Dobit ćete pravu čokoladnu bombu. 

Proteinska palačinka s bananama, višnjama i medom

Sastojci: proteinska palačinka, banana, med, nadjev od višanja: 750 ml kompota od višanja, 2 vrećice pudinga od vanilije, 5 šećera, vanilin šećer, korica od 1/2 limuna

Priprema: nadjev od višanja namažite po cijeloj palačinki, dodajte narezane banane i meda po ukusu. Nakon preklapanja na palačinku dodajte žlicu nadjeva od višnje, 5 kolutića banane i prelijte medom. Nadjev od višanja može biti kupovni ili ga napravite sami.

Višnje iz kompota ocijedite i sačuvajte sok. umiješajte naribanu limunovu koricu. sok od višanja kuhajte na laganoj vatri i po potrebi dodajte malo vode. Pomiješajte dvije vrećice pudinga od vanilije s pet žlica šećera i vanilin šećerom te dodajte soka od višanja koliko vam treba da napravite smjesu. Kad sok od višanja zakuha, ulijte smjesu za puding i miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Kad se puding malo ohladi, umiješajte višnje i dobro promiješajte. 

Palačinka s čokoladom i šarenim bombonima

Sastojci: palačinka, namaz od čokolade, nekoliko šarenih bombona, preljev od jagode; Nadjev: 0,5 kg mascarponea, 1 dl vrhnja za šlag, 100 g lješnjaka, žlica namaza od čokolade

Priprema: palačinku premažite namazom od čokolade. za nadjev izmiksajte mascarpone i vrhnje za šlag na srednjoj brzini, dodajte 100 g sjeckanih lješnjaka i žlicu namaza od čokolade te promiješajte. Preklopite palačinku u trokut. Prošarajte izvana namaz od čokolade, dodajte kuglicu nadjeva, nekoliko bombona i prelijte preljevom od jagode.

Proteinska palačinka s pudingom od čokolade, kokosom i keksima

Sastojci: proteinska palačinka, nekoliko žlica pudinga od čokolade, izmrvljeni keksi; nadjev od kokosa: 400 g bijele čokolade, 3,5 dl + 7 dl vrhnja za šlag, 50 g šećera, 4 žutanjka, 200 g kokosa

Priprema: u palačinku stavite nekoliko žlica pudinga od čokolade (može biti kupovni ili ga možete prethodno skuhati) te nadjev od kokosa. Za nadjev na pari otopite bijelu čokoladu s 3,5 dl vrhnja za šlag, šećerom i žumanjcima. Izmiksajte 7 dl šlaga do srednje gustoće. Sve skupa pomiješajte i dodajte 200 g kokosa. Pospite mrvljene kekse po cijeloj palačinki da omjer bude duplo manji nego količina pudinga i nadjeva te preklopite. Izvana stavite žlicu pudinga, kuglicu nadjeva od kokosa i posipajte izmrvljenim keksima. 

Crna palačinka s bijelom čokoladom, keksima i voćem

Sastojci: palačinka, 100 g namaza od bijele čokolade, 80 g mrvljenih keksa, 2 žlice zamrznutog šumskog voća (prethodno otopljenog)

Priprema: namazom od bijele čokolade koji je malo odstajao na sobnoj temperaturi namažite palačinku te dodajte mljeveni keks po izboru. Šumsko voće ne stavljajte u palačinku radi puštanja soka. Stavite prethodno otopljeno šumsko voće pri serviranju na palačinku, samo prethodno procijedite kako bi palačinka ostala ukusna uz notu kiselosti. Također, na palačinku pospite po rubovima mljevenog keksa za ukras. 

Svežnjići s mandarinama 

Sastojci: smjesa: 150 g brašna, 2 žlice kakaa, žličica praška za pecivo, 2 žlice šećera, jaje, 2 i 1/2  dl mlijeka, sol; nadjev: 300 g mandarina,  1/2 žlice vanilin šećera, žlica gustina, žličica likera od naranče, 300 g čokolade za kuhanje, 5 dl mlijeka

Thinkstock



Priprema: Umutite smjesu i ispecite palačinke. Od korice mandarina izrežite nekoliko trakica. Zakuhajte naribanu čokoladu i polovicu mlijeka. U preostalom mlijeku rastopite gustin te ga sa šećerom umiješajte u čokoladu s mlijekom.

Dodajte liker i miješajte dok se umak ne zgusne. Maknite s vatre i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Svaku palačinku premažite s čokoladnim nadjevom i posložite mandarine. Zamotajte i učvrstite koricom. 

Debeljuškaste crne palačinke 

Sastojci za smjesu: 200 g glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, 300 ml mineralne, 300 ml mlijeka, malo soli, 2 jaja, 30 g kakaa, 3 žlice meda, sjeckani orašasti plodovi 

Thinkstock/Guliver



Priprema:  Pomiješajte obje vrste brašna te izmiješajte pjenjačom s ostalim sastojcima za smjesu. Ostavite je u hladnjaku desetak minuta pa izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi još toliko. Ispecite male i deblje palačinke te prelijte medom i posipajte orašastim plodovima. Umjesto meda poslužit će i preljev od višnje ili karamele. 

Rolice s mascarponeom 

Sastojci: 50 g brašna, 30 g kakaa, 3 žličice praška za pecivo, 100 g šećera, 2 jaja, 3 dl mlijeka, 2 dl sirutke, 60 g maslaca; krema: 250 g mascarponea, 50 g bijele čokolade, 2 jaja, 3 dl vrhnja, 5 žlica šećera u prahu

Thinkstock

Priprema: Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer i kakao. Izmiješajte jaja, mlijeko, sirutku i otopljeni maslac te dodajte brašno s kakaom. Pomiješajte mascarpone i žumanjke. Zagrijte na pari i dodajte ribanu čokoladu. U ohlađenu smjesu umiješajte tučeno vrhnje i snijeg od bjelanjaka i šećera. Napunite palačinke. 

Slatke palačinke s mascarponeom

Sastojci: 200 g glatkog brašna, 1 i 1/2 žlica instant cappuccina, 3 dl mlijeka, dl mineralne vode, 2 jaja, žlica šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, 125 g mascarponea, 2 žlice maslaca od badema, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice smeđeg šećera, naranča, listići badema

Priprema: Umutite jaja sa šećerom i vanilijom. Dodajte mlijeko pa uspite brašno i cappuccino. Umiješajte mineralnu te ispecite. Izmiksajte maslac od badema, mascarpone, kiselo vrhnje i šećer. Palačinke napunite kremom, utisnite ploške naranča, pospite listićima badema i kratko zapecite u pećnici. 

Za domaći maslac od badema stavite do jedne šalice badema u mikser, kratko pulsirajte, pa isključite uređaj da se ne pregrije. Nakon usitnjavanja i veći komadi će se pretvoriti u prah, pa u grudice. Za nešto manje od deset minuta počet će ispuštati ulja pa možete dodati žlicu kokosova ulja ili nekog ulja drugog neutralnijeg okusa.

Integralne palačinke s tikvicama i slaninom

Sastojci: 130 g integralnog brašna, 70 g oštrog brašna, prstohvat soli, žličica praška za pecivo, 3 jaja, 2 dl mlijeka, 2 i 1⁄2 dl mineralne vode, 2 tikvice, mladi luk, češanj češnjaka, 150 g slanine, 1⁄2 dl vina, 200 g svježeg sira, 2 žlice kiselog vrhnja, 1⁄2 svežnja vlasca, sol, papar, 2 žlice maslinova ulja, peršin

Priprema: Pomiješajte integralno i oštro brašno s praškom za pecivo i malo soli. Pjenasto umutite jaja s mineralnom vodom i mlijekom. Postupno dodajte brašno i miksajte dok ne postane glatka smjesa. Tikvice naribajte te ih posolite. Na maslinovu ulju kratko prepržite nasjeckan luk i češnjak, dodajte kockice slanine pa nakon dvije minute pirjanja dodajte ocijeđene tikvice i nasjeckan vlasac.

Dolijte vino i pirjajte dok alkohol i tekućina ne ispare. Maknite s vatre pa umiješajte izmiksani sir s vrhnjem te začinite smjesu solju i paprom. Ispecite palačinke, pa svaku napunite nadjevom, zamotajte, pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

Proljetne palačinke  

Sastojci: 100 g brašna, jaje, malo soli, 75 ml mlijeka, 75 ml mineralne vode, malo ulja; nadjev: 200 g mljevene piletine, 200 g mladoga graška, 200 g mlade mrkve, luk, češanj češnjaka, 2 žlice svijetlog soja umaka, žličica kineskih začina,  papar, slatko-kiseli umak

Priprema: Umutite jaja, posolite, dodajte mlijeko i izmiješajte. Postupno miješajte brašno, mineralnu vodu i malo ulja, dok ne dobijete glatko tijesto. Ispecite palačinke i stavite ih na toplo mjesto. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi, dodajte meso i popržite na jakoj vatri. Umiješajte soja umak, začine  i prebacite prženo meso na tanjur. Prebrišite wok papirnatim ubrusom, ulijte malo ulja i u dobro zagrijano ubacite ploške luka.

Pržite ih minutu, pa dodajte grašak i sjeckanu mrkvu. Nastavite s prženjem još 4 minute, vratite meso u tavu, umiješajte protisnuti češnjak i papar. Izmiješajte, kratko pržite i maknite s vatre. Na sredinu svake palačinke rasporedite nadjev, prebacite krajeve preko nadjeva i zamotajte palačinke. Poslužite ih sa slatko-kiselim umakom.

Lazanje od palačinki 

Sastojci: 2 jaja, 2 ml mlijeka, 125 g brašna, 40 g maslaca, sol, 3 žlice ulja, 100 g feta sira, 1 i 1/2 žlica krušnih mrvica, 2 rajčice, žlica octa, sjeckani peršin, vlasac

00850749

Priprema: Umutite jaja s mlijekom, dodajte brašno, sol i otopljeni maslac pa ispecite palačinke. Izrežite fetu pa uvaljajte svaki komad u krušne mrvice i ispržite. Rajčicu narežite, pokapajte ih octom, žlicom ulja te začinite. Dodajte peršin i sve izmiješajte. Na svaku palačinku stavite po komad pohanog sira i malo salate od rajčice. Skupite krajeve palačinke u zavežljaje i povežite vlascem. 

Indijske palačinke 

Sastojci: palačinke: šalica (od 2 dl) basmati riže, 1/4 šalice smeđe riže, 1/2 šalice leće,1/8 žličice piskavice, 3/4 žličice soli; nadjev: 1/4 žličice sjemenki gorušice, 10 curry listova, luk, 4 češnja češnjaka, 2 cm korijena đumbira, po 1/4  žličice kurkume, piskavice, čilija, paprike, kumina, korijandra i soli, 500 g mljevene junetine, ulje za pečenje, dl vode

Priprema: Namočite rižu i leću s piskavicom u vodi preko noći, ujutro sve ocijedite, ali sačuvajte malo vode. Izblendajte leću i piskavicu, pa dodajte malo vode te napravite pastu. Rižu isto izblendajte i dodajte malo vode u kojoj se namakala dok ne dobijete pastu. Pomiješajte obje paste te ih posolite.

Ako je pregusto dolijte još vode. Na tavi ispecite tanke palačinke od smjese riže i leće. Na tavi bez masnoće prepržite sjemenke gorušice i piskavice. Dodajte listove curryja pa ubacite narezani luk. Pirjajte dok ne postane staklast te dodajte naribani đumbir i protisnuti češnjak.

Dodajte ostale začine, malo vode i kuhajte dok se ulje od sjemenki ne odvoji. Umiješajte meso, prelijte s dl vode i kuhajte dok voda ne ispari. Nadjenite palačinke i poslužite.

Hrskave palačinke sa šunkom i sirom

Sastojci: 200 g brašna, 2 dl mlijeka, 2 jaja, 1∕2 dl mineralne vode, prstohvat soli, prstohvat praška za pecivo, žličica sušenog bosiljka i ružmarina, nadjev: 250 g kuhane šunke, 200 g ementalera; šalica brašna, 2 jaja, šalica krušnih mrvica

467189061

Priprema: Pripremite smjesu za palačinke te ih ispecite. Kuhanu šunku i sir narežite na sitne kockice te nadjenite palačinke. Zamotajte ih kao sarme tako da krajeve zataknete u nju. Tako zamotane palačinke uvaljajte u brašno zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite ih u dubokom ulju i kad se ispeku, stavite ih na kuhinjski papir da upije višak ulja.

Zelene palačinke s mozzarellom i rajčicama

Sastojci: 4 jaja, 350 g brašna, 10-15 listića bosiljka, 1⁄2 žličice soli, 3 dl mlijeka, 2 dl mineralne vode, 3 rajčice, veća mozzarella, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, 1/2 žlice aromatičnog octa

Priprema: Usitnite štapnim mikserom ili najbolje mužarom listove bosiljka. Umutite jaja s malo brašna i mlijeka te postupno dodajte ostatak brašna, mlijeka i mineralne vode. Pripremljenom tijestu dodajte kašu od bosiljka i dobro promiješajte. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još brašna, a pregustu razrijedite s još mlijeka ili mineralne vode.

Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata. Na tavi s nekoliko kapi ulja ispecite palačinke. U svaku posložite ploške rajčica i mozzarelle. Pokapajte maslinovim uljem i octom te začinite solju i paprom. Preklopite u oblik trokuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'