Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako djeci ograničiti slatkiše? Nutricionistica otkriva što dati

Kako djeci ograničiti slatkiše? Nutricionistica otkriva što dati
1

Sa slatkišima treba biti umjeren. Upoznajte ga sa zdravijim alternativama poput suhog voća, voćnih salata, voćnog jogurta, kolača s rogačem, suhim voćem i slično

VIDEO

Svaka majka s mnogo pažnje priprema djetetu prve obroke krute hrane. Kako dijete raste sve je teže kontrolirati obroke i sve je više iskušenja. Slatkiši, sokovi i brza hrana izazivaju najviše roditeljskih nedoumica. Već je majčino mlijeko lagano slatko, pa se i želja za slatkim počinje rano razvijati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

- Sa slatkišima treba biti umjeren. Djeci je teško zabraniti konzumaciju slatkiša, i ponekad može biti kontraproduktivno. Bolje je pronaći neku razumnu mjeru ili upoznati dijete sa zdravijim alternativama poput suhog voća, voćnih salata, voćnog jogurta, kolača s rogačem, suhim voćem i slično - savjetuje nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Problem nastaje kada šećer u dječjoj prehrani zamijeni zdrave namirnice koje sadrže potrebne hranjive tvari za razvoj. Slatkiši postaju „loši“ ako zamijene obrok. Malo čokolade može biti u redu, ali nakon obroka, a nekoliko keksa je dobro ako se pojedu poslije voća i žitarica. Kada je dijete sito, sigurno neće pojesti cijelu čokoladu, kažu stručnjaci i napominju da je ipak pogrešno dijete nagrađivati slatkišima, jer će početi slatko povezivati s ugodnim osjećajima. Roditelji griješe i kad popuste izbirljivoj djeci “samo da nešto pojedu” jer slatkiši kao i brza hrana nisu zamjena za obrok:

Najdeblja su nam najmanja djeca, a imat ćemo ih 100.000
Najdeblja su nam najmanja djeca, a imat ćemo ih 100.000

- Klasični fast food bolje je izbaciti iz prehrane djeteta - odlučno će Vranešić Bender i dodaje: 'Domaća pizza, prženi krumpir ili pileći ražnjići mogu biti prihvatljiva verzija fast fooda za djecu, a čokolade i bombone treba djeci davati prigodno, ne svakodnevno'.

Iznimka su mliječni deserti i žitarice s kakaom koji su posebno prilagođeni potrebama djece i sadrže kontroliran udio šećera. Iako je hrana užitak, ona je nužna i za pravilan rast i razvoj pa je važno da bude što kvalitetnija, jer šećera ima i u drugim namirnicama.

- Bijelo brašno, šećer, bijela peciva, kolače s bijelim šećerom, tjesteninu i rižu treba u određenom postotku zamijeniti njihovim cjelovitim varijantama: neprerađenim žitaricama, integralnim pecivima, tjesteninom, rižom, kolačima i slasticama s manje šećera. Sve to valja rasporediti na četiri, pet manjih obroka, uz napomenu da se doručak ne smije zanemariti - ističe Vrenešić Bender.

Djeca imaju sve lošije ocjene zbog predugog gledanja ekrana
Djeca imaju sve lošije ocjene zbog predugog gledanja ekrana

Djeca koja doručkuju i imaju uredne obroke rjeđe posežu za slatkišima i imaju manje problema s kontrolom težine.

- Kako bi djeca što lakše usvojila preporuke, poželjno ih je uključiti u nabavu i pripremu hrane. Pokazalo se da zajedničko objedovanje jako utječe na prehrambene navike djeteta, pa pokušajte imati barem jedan zajednički obrok. I neka pritom televizor bude ugašen.

Hrana utječe na zdravlje i pomaže pri učenju 

Neka se umjetna bojila u hrani povezuju s većim rizikom od hiperaktivnosti pa se takvi proizvodi moraju posebno deklarirati i ograničiti u dječjoj prehrani. Riječ je o bojilima: Sunset Yellow (E110), Tartrazine (E102), Carmoisine (E122), Ponceau 4R (E124) i konzervans natrijev benzoat (E211). Omega-3 masne kiseline, kojih ima u masnijoj ribi te sjemenkama, osiguravaju pravilan razvoj mozga i vida. Prehrana bogata tim tvarima pospješuje psihomotorički razvoj i sposobnost učenja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru