Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Kako izgleda trudnoća? Za sve one koji su se oduvijek pitali...

Kako izgleda trudnoća? Za sve one koji su se oduvijek pitali...
1

Umor u prvom tromjesečju može se usporediti s umorom nakon pretrčanog maratona, a djetetovo kretanje u trbuhu zna boljeti poput pravih udaraca u bubrege

VIDEO

Muškarci, kao i žene koje nisu bile trudne, teško mogu zamisliti kakav je to osjećaj biti trudan. Za udovoljavanje znatiželji Japanci su kreirali Mummy Tummy, izum koji koristi balone i vodenu pumpu kako bi simulirao trudnoću kroz muškaraca u samo dvije minute. Neki eksperimenti koriste elektrode kako bi se kod muškaraca simulirali porođajni bolovi, a brojne studije pokušavaju približiti trudničke simptome znatiželjnicima, donosi Fox News.

Jutarnja mučnina

Klasičan i najčešće prisutan simptom trudnoće već od njenih ranih faza je prisutnost jutarnjih mučnina. Najčešće započinju već nakon šest tjedana, a ne moraju biti popraćene povraćanjem već općim osjećajem slabosti koji se proteže i na ostatak dana, a uzrok su promjene u hormonima.

- Najbolji način da se opiše trudnička mučnina muškarcima je reći im da zamisle najgori mamurluk u životu, samo što se večer prije niste zabavljali - kaže publicistkinja Kelly Nelson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Umor u prvom tromjesečju

Tijekom prvog tromjesečja većini žena se izrazito spava, kronično su umorne i bezvoljne. To je stanje ponekad teško razumjeti partneru i bližnjima, osobito jer žena još ne izgleda trudno, a osjeća tako izražene simptome.

- Umor nakon trčanja maratona poštena je usporedba s umorom koji žene osjećaju u prva tri mjeseca - kaže dr. Terry Hoffman.

Rast grudi nije tako zabavan kako se čini

Bol, naticanje i povećanje grudi još su jedan simptom koji se javlja na samom početku trudnoće, a jedan od uzročnika rasta su hormonalne promjene i taloženje masnoća na grudima koje se pripremaju za dojenje. Grudi obično narastu do svoje pune veličine u prva tri mjeseca trudnoće i takve ostaju do njenog kraja.

- S povećanjem se javlja i bol, pa je najbolji savjet muškarcima da ih ne iritiraju previše - kaže dr. Hoffman.

Neizbježno debljanje

Žene se u prosjeku tijekom trudnoće udebljaju od 11 do 16 kg, a neke i znatno više od toga. Do toga dolazi zbog pojačanog apetita, ali i dobitka masnog tkiva u grudima, rasta fetusa, kao i nakupljanja vode. Tijekom trudnoće, poveća se i obujam krvi žene za čak 50 posto, pa tako sama krv teži oko 1,5 kg.

- Debljanje je frustrirajuće za mnoge žene iako je dio prirodnog procesa. Javljaju se briga oko toga škodi li debljanje djetetu, koliko se smiju udebljati, ali i kako će tu kilažu naknadno skinuti - kaže dr. Hoffman.

Ističe kako je debljanje u kombinaciji s promijenjenim hormonima idealan recept za slabljenje samopouzdanja, zbog čega bi muškarci zaista trebali znatno više nego inače paziti na osjećaje partnerice.

Djetetovi udarci

Pomicanje djeteta nerijetko je uzrok veselja budućim majkama jer otkriva znakove života, no ipak može biti vrlo neugodno, osobito ako udarci bude iz sna ili dijete dulje vrijeme štuca pa trbuh vibrira.

- Zamislite da vas netko usred noći, dok ste u najdubljem snu, udari nogom po bubrezima. Upravo je takav osjećaj djetetovih jačih udaraca i namještanja - kaže dr. Nelson.

Trudovi

Iako toga nisu svjesne, većina žena lagane trudove ima od 12-og tjedna trudnoće, a to su lagane kontrakcije kojima se tijelo priprema na porod. Tijekom poroda, ti trudovi podsjećaju na bolne menstrualne grčeve.

- Žele li muškarci iskusiti sličnu bol, neka pritisnu biceps i tako ga drže nekoliko minuta dok se ne jave grčevi. Sličan osjećaj je kod trudova, samo što su oni intenzivniji. Sam čin poroda daleko je bolniji od trudova, koji su ženama obično naporni - naglašava Hoffman.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'