Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Kako napraviti prirodnu kremu za sunčanje u 5 minuta

Kako napraviti prirodnu kremu za sunčanje u 5 minuta
4

Sigurno ste već čuli kako razlika između SPF 30 i SPF 50 nije tako velika kao razlika u cijeni između ova dva faktora zaštite od sunca. Zašto jednostavno ne biste napravili sami svoju prirodnu kremu?

VIDEO

Krema koju možete napraviti kod kuće se sastoji od mineralnog i biljnog filtra. Mineralni filtri odbijaju UV zrake poput ogledala, ali se teže razmazuju i na koži ostavljaju bijeli trag. Najpoznatiji je cink oksid koji ima SPF 2-45 (upija UVB i UVA zrake). Biljni filtri nalaze se prirodno u biljnim uljima, ali uglavnom štite samo od UVB zraka i kvaliteta im ovisi o uzgoju, podneblju u kojem se biljka uzgajala, sezoni i porijeklu sjemena.  SPF biljnog filtra se izražava u rasponima: ulje sjemenki čileanske maline 25-40, ulje čileanskog lješnjaka 15-25, ulje sjemenki mrkve oko 30, ulje pšeničnih klica oko 20, sezamovo ulje 4-10, shea maslac 4-6, maslinovo ulje 2-7, ulje jojobe oko 4, kokosovo, konopljino, avokado, sojino i kikiriki ulje 4–10.

Izbjegavajte eterična ulja, ali i biljke koje su fototoksične. Takva ulja pojačavaju osjetljivost kože na sunce i mogu pridonijeti razvoju raznih hiperpigmentacija (sunčeve pjege), alergijskih reakcija, pa i raka kože. Najpoznatija fototoksična ulja su: ulja agruma, bergamot, anđelika i đumbir. Kvalitetna ulja slatke naranče i mandarine nisu opasna zbog načina proizvodnje, no budite vrlo oprezni i dobro ih provjerite prije nego ih stavite u svoju kremu. Gospina trava, od koje se radi kantarionovo ulje je također fototoksična, tako da ju možete koristiti za obnovu kože nakon sunčanja.

Kremu za sunčanje možete napraviti korištenjem sastojaka s prirodnim SPF faktorom, no miješanjem biljnih filtara ne dobivate prosječnu vrijednost SPF, nego je ona višestruko manja! Zato se preporuča kombinacija s mineralnim filtrom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastojci za vašu prirodnu kremu za sunčanje:

  • 2 žlice shea maslaca
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica cinkovog oksida

Sve sastojke možete staviti na sunce kako bi im se gustoća smanjila i jednostavno ih promješajte. Cink oksid dolazi posljednji. Po želji možete dodati i 2-3 kapi kvalitetnog eteričnog ulja koje nije fototoksično.

Okvirni SPF ove kreme je 15. Zapravo bi SPF 15 trebao zaštiti kožu koja nije izrazito svijetla i osjetljiva, te je postepeno prilagođena na sunce. Poželjno je i cijele godine redovito boraviti izvan kuće, a tijekom proljeća polako produljivati boravak na suncu. Kožu možete zaštiti i iznutra, jer što više antioksidansa unosimo hranom, to ćemo biti otporniji na UV zrake.

Recept preuzet s bohoho: bloga.

Savjete o prirodnoj njezi i življenju potražite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju