Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako odabrati, čuvati, rezati i pripremiti povrće

Kako odabrati, čuvati, rezati i pripremiti povrće
1

Dodajete li u jela češnjak, dobro je znati da ćete ga lakše očistiti ako ga prvo stavite na daščicu i čvrsto pritisnete plosnatom stranom noža

VIDEO

Okus jela uvelike ovisi o načinu pripreme, a kod kuhanja povrća često će i male pogreške pri pirjanju, pranju, rezanju ili čuvanju nepovratno promijeniti okus ručka ili večere. No kako djeca ne bi mrštila nosiće, a vaš najdraži muškarac jedva gutao hranu, dobro je isprobati bakine savjete za turbo zdrav i slastan obiteljski objed. Dodajete li u jela češnjak, dobro je znati da ćete ga lakše očistiti ako ga prvo stavite na daščicu i čvrsto pritisnete plosnatom stranom širokog noža. No pripremate li jela s grahom, lako možete provjeriti koja zrna valjaju, a koja ne. Stavite grah u posudu s vodom, a onaj koji ispliva na površinu radije bacite. Želite li kuhati grašak, lakše će omekšati ako na kilogram očišćenoga graška stavite čajnu žličicu šećera. Pripremate li patlidžane, narežite ih na ploške ili izdubite te posolite. Sol će djelovati tako da će patlidžani pustiti sok i izgubiti gorčinu. KUPNJA I REZANJE POVRĆA Hranjivi se sastojci povrća lako rastvaraju u vodi. Zato izbjegavajte narezano povrće prati u tekućoj vodi. No još je veća pogreška ostaviti narezano povrće da dulje stoji u vodi. Kod kupnje povrća koje će se kuhati cijelo, primjerice, cikle ili artičoka, uvijek nastojte da bude podjednake veličine. Tako će povrće uvijek biti jednako i ravnomjerno skuhano. SOL DODAJTE NA KRAJU Sol kod kuhanja povrća dodajte na samom kraju, jer ona produljava trajanje kuhanja. Vodu u kojoj je kuhano povrće nemojte baciti. Možete je iskoristiti za kuhanje drugih jela. Ako ste presolili, onda povrće ponovno prelijete nezasoljenom kipućom vodom. PIRJANJE I PRŽENJE POVRĆA Kod pirjanja povrće stavljajte na vruću masnoću i pirjajte na srednjoj do visokoj temperaturi. Pritom budite oprezni, jer ako je temperatura previsoka, povrće može dobiti neugodan okus. Prženje možete znatno ubrzati tako da povrće prije izrežete dijagonalno. NE BACAJTE OSTATKE Kupus, kelj, špinat i drugo lisnato povrće možete osvježiti tako da ga najprije stavite na nekoliko minuta u toplu vodu, a zatim u hladnu. Uvenuli celer možete osvježiti tako da ga stavite u vodu u kojoj je nekoliko ploški sirova krumpira. Ne bacajte preostale stabljike peršina, listove celera, dijelove mrkve i drugo što ostane. Kasnije to možete dodavati u juhe, umake ili gulaše. DRŽITE GA UVIJEK U HLADNJAKU Povrće će se najbolje održati svježim ako stoji u hladnjaku. Lisnato povrće, kao što su špinat, blitva ili kelj, dobro će se održati u hladnjaku najviše dva dana. Mrkva se može očuvati u hladnjaku nekoliko tjedana. Luk, češnjak i krumpir gube svježinu nakon nekog vremena. Zato ako ga i držite u hladnjaku, možete očekivati da će ubrzo izgubiti boju i okus te se pokvariti. PASIRAJTE TOPLO POVRĆE Ovisno o ukusu, kao dopunu jelima od povrća možete upotrijebiti raznovrsno mirisno bilje, začine, mlijeko, vrhnje, naribani sir ili limunov sok. Ako radite pire, uvijek prepasirajte povrće dok je još vrlo toplo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'