Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako odabrati idealnog kućnog mezimca za dijete

Kako odabrati idealnog kućnog mezimca za dijete
1

Razmotrite sve troškove, od kupnje, hrane i igračaka do troškova cijepljenja i liječenja. Imate li malo dijete, odaberite pasminu koja voli djecu

VIDEO

Zbog posebne spone koja se razvija između životinja i djece, ljubimci često preuzimaju ulogu djetetova tješitelja. Ljubimac voli bezuvjetno, pa upravo zbog toga dijete može katkad biti spremnije vjerovati ljubimcu nego nekoj osobi koja će ga prosuđivati i osuđivati. Dokazano je da kućni ljubimci čine čuda u životu preosjećajne, preplašene ili namrgođene djece. Ljutita djeca kroz druženje sa životinjama mijenjaju ponašanje te postaju nježnija, blaža, umjerenija i krotkija. Povjeravajući ljubimcu svoje najdublje tajne, nepovjerljiva i uplašena djeca s vremenom stječu i povjerenje u ljude. Možete razmisliti i o tome da udomite psa ili macu iz azila za napuštene životinje. Tako ćete ujedno pokazati djetetu kako dobro djelo može spasiti život. Kod odabira kućnog ljubimca vodite računa o svojim financijskim mogućnostima i prostoru. Odlučite li nabaviti psa, a živite u stanu, i vi i dijete morate biti svjesni da ćete psa morati često izvoditi u šetnju, bez obzira na to kakvo je vani vrijeme. Pas je vrlo aktivan, mora se istrčati i izigrati i ne smije biti stalno zatvoren u stanu. Obitelj će stoga u svakodnevni raspored morati uključiti redovite šetnje i češće izlete u prirodu. Živite li u kući s dvorištem, pobrinite se da okućnica bude potpuno ograđena kako bi se i vaše dijete i ljubimac mogli bezbrižno igrati i trčati.

RODITELJ TREBA NAGLEDATI IGRU
Malo dijete može prejako stisnuti životinju, na što ona može reagirati ugrizom. Zato roditelj uvijek treba nadgledati igru, kaže dr. Silvija Rakočević iz veterinarske poliklinike Goldi.
- Sa 10 godina dijete je dovoljno staro da preuzme potpunu brigu o životinji, od hranjenja do čišćenja i izvođenja u šetnju. (ib)

UPOZNAVANJE
Prije no što nabavite psa omogućite djetetu da upozna različite pasmine. Želi li prići psu koji šeta s vlasnikom, upozorite ga da ne trči i ne skače. Neka priđe polako i stane na metar od psa, te potom upita vlasnika može li podragati njegova ljubimca.

PSEĆI GOVOR
Objasnite mališanu da pas govorom tijela izražava ljutnju, strah i uzbuđenje te da će pas najbolje razumjeti njegov govor tijela. Neka okrene dlan prema dolje, polako ispruži i pusti da ga ponjuši.

ČEŠKANJE
Ako su vlasnik i pas dali pristanak, dijete može podragati psa. Upozorite ga da bude pažljivo i  pazi na osjetljive oči i uši. Mnogi psi ne vole da ih se mazi po vrhu glave, već po vratu,  a obožavaju češkanje ispod brade i po prsima.

"NISAM ZA IGRU"
Prilazi li pas djetetu ležerno i smireno, pristao je  da ga dijete pogladi. Ako okrene glavu, njegov je odgovor “ne”, kao i ako se povuče unatrag, zalaje, ili se doima zbunjeno i uznemireno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju