Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako se odabire živo božićno drvce? Provjerite mu korijen

None Foto: Dreamstime

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnome mjestu da se privikne na promjenu temperature

Drvca koja se prije Božića prodaju u posudama najčešće su smreke ili jele, rjeđe borovi. Ipak, u rasadnicima možete naći i druge četinjače koje su jednako prikladne za ukrašavanje, ali i za sadnju u vrt. Božićno drvce u posudi trebalo bi biti zdravo i dobro razvijeno. Uspijete li, provjerite korijen. Ako je smreka ili jela neposredno prije prodaje izvađena iz zemlje i ugurana u lonac, vidjet ćete samo snažno glavno korijenje, a sitnog, vlaknastog korijenja bit će vrlo malo. Takvo se drvce može osušiti nakon što ga posadite. Također, ne pretjerujte u veličini.

Foto: Dreamstime

Želite li zadržati drvce u posudi do sljedećeg Božića (a možda i više godina), birajte patuljaste, spororastuće sorte četinjača. Naime, većina crnogoričnih stabala brzo raste, pa može prerasti posudu, a čak i zasjeniti vrt ako ih ondje posadite. Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnome mjestu da se privikne na promjenu temperature. Na sličnome mjestu bi trebala stajati i nakon blagdana, prije sadnje u vrtu. U kući drvce ne bi trebalo stajati dulje od desetak dana, a najbolje ga je smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15-18 stupnjeva). Izložena visokoj temperaturi, biljka bi mogla prekinuti period mirovanja i pustiti nove izbojke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja van

NARODNA VJEROVANJA Danas je blagdan svete Lucije: Znate li zašto sijemo pšenicu?

Svaki dan je potrebno provjeravati vlažnost supstrata u posudi. On se ne smije osušiti, ali ni biti previše vlažan. Namjeravate li drvce posaditi u vrtu, pokušajte iskoristiti toplije dane kad tlo nije smrznuto kako biste iskopali rupu i zemlju prenijeli na toplije mjesto. Tako vas smrznuto tlo neće prisiliti da sa sadnjom čekate do proljeća. Ako padne snijeg ili tlo bude smrznuto, lonac omotajte kartonom ili jutenom vrećom, iznesite ga na zaštićenu terasu ili balkon, u hladno spremište ili garažu u kojima može nekoliko tjedana pričekati povoljnije uvjete. U hladnijim dijelovima Hrvatske rupu za drvce idealno je iskopati već u kasnu jesen, dok se u toplijoj klimi, gdje se tlo rijetko smrzava, rupa može kopati neposredno prije sadnje. Ona bi trebala biti nekoliko centimetara šira i desetak centimetara dublja od korjenove bale.

bozicna zvijezda ČUVAJTE JU OD PROPUHA Božićna zvijezda najviše voli temperaturu od 20°C i vlagu

Biljka izvađena iz posude tada se smjesti u jamu, korijenje samo malo razrahli rukama, a potom zatrpa tlom koje smo obogatili supstratom za sadnju. Gnojenje nije potrebno, no nakon sadnje drvce treba dobro zaliti i tlo oko njega malčirati korom drveta ili borovim iglicama. Sadite li ga na vjetrovitome mjestu, dobro ga je privezati uz čvrst kolac. Ostavljate li drvo u tegli do sljedeće godine, tada ga je potrebno držati na zaštićenome mjestu, a teglu obložiti zaštitnim materijalom zbog sprečavanja smrzavanja. Moguće je drvce ukopati u tlo zajedno s teglom - tako ćete manje morati paziti na zalijevanje, a nagodinu ga lako izvući. 

SNJEŽNI SAN Instagramska pravila: ‘Snježni’ bor ukrasite cvijećem, mašnom

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (10)
  • Odaberite ŽIVO drvce a onda ga ubijte sjekirom ili pilom!

    13. 12. 2019,   18:32
  • Nemojte odabrati.. zasto prekinit neciji, pa i takav zivot, da bi za 15 dana zavrsija odbacen na smetlistu. Nije li vam zao?

    14. 12. 2019,   17:38
  • Sječete drvce radi čega? Kakve veze ima drvce sa Isusom?

    13. 12. 2019,   19:32